TREENATAAN JA DIEETATAAN EIKÄ PÄÄ PYSY MATKASSA

psyykkinen valmennus
Pedaali pohjaan ja täysillä kohti tavoitteita. Mieluummin nyt eikä heti, ja kaikki pelimerkit käyttöön heti kättelyssä. Eihän niitä tuloksia saa ilman uhrauksia ja täyttä omistautumista. Kalorit alas, tiukat säännöt kehiin ja treenivolyymi kaakkoon. Ei armoa. Ei joustoa. Vaan ainoastaan “eyes on the prize”, ja näinhän ne muutkin ovat maaliin asti päässeet. Eiks niin?
Se, mikä mua ihmetyttää jatkuvasti, on jengin pitkäjänteisyyden puute. Toimitaan vahvasti tunnepohjalta, eikä pysähdytä ajattelemaan järjellä saati kuuntelemaan niitä ihan oikeita pohjimmaisia tunteitaan ja halujaan. Ja vaikka porukka tiedostaisikin, miten kannattaisi toimia, niin silti valitaan oikopäätä ne pikafiksit. Jos ne vaikka tällä kertaa toimisi, vaikka viimeisten vuosien aikana niiden kanssa päädytään aina samaan lopputuloksen. Eli ei juuri mihinkään.
Rohmutaan virtuaaliseen ostoskoriin mieluummin ne edulliset ja rasvaa “tehokkaasti tiristävät” 8 viikon pikadieetit, kuin ne, joissa panostettaisiin pitkäjänteisiin tuloksiin ja opeteltaisiin asiat juurta jaksaen. Eihän se ole myyvää eikä mediaseksikästä. Pysähtyä nyt opettelemaan rauhassa. Ja hah! Monet urheilijatkin painavat mieluummin enemmän kuin paljon, ettei vaan jäisi omasta panoksesta kiinni. Mieluummin panostetaan vaan raudan täysillä takomiseen 120% lasissa, kuin pysähdyttäisiin pohtimaan miksi asioita tehdään, miten asioita kannattaisi tehdä ja etenkin mitä tämän jälkeen. Työllähän se tulos tulee eikä pohtimalla. Tottahan sekin, mutta entä jos yhdistäisi molemmat.
Mitä enemmän täällä blogissani olen avannut niitä henkisiä puolia ravinnon ja treenaamisen osalta, niin sitä voimakkaammin kommenttibokseihini ja yksityisviestien lokerikkoihin paukkuu asiaan liittyviä viestejä. Ja siksi täällä kitisenkin välillä samaa levyä pyörittäen siitä epätrendikkäästä maalaisjärjestä, kokonaiskuvasta ja päänupin pitämisestä matkassa. Se oman vintin sisältö ja ajatustyö on kuitenkin oikeasti kaikista tärkein. Tuskin kukaan pystyy tätä vastaan väittämään, mutta harva silti asiaan jaksaa käytännössä panostaa, vaan jatkaa päänsä seinään hakkaamista, jos se vaikka joskus siitä menisikin läpi. Ja joskushan se aukko siihen tulee, ja pääsee seinästä pääsee eteenpäin, mutta olisihan se nyt huomatavasti fiksumpaa rakentaa siihen viereen huolella rakennettu ovi.

Mitä itse olen jengiä valmentanut, niin mitä enemmän ollaan otettu askeleita hieman taaksepäin ja keskitytty treenaamisen (ja ravintoasioiden) perusteisiin sekä annettu sitä omaa kypärää hellivää toimintamallia, niin sitä nopeammin niitä tuloksia on tullut. Ihan toistamiseen. En ole vielä yhdenkään tapauksen kanssa päätynyt huonompaan tilanteeseen, kun on siirrytty sillä mopolla takaisin motarilta sille hiekkatielle.
Maltti on valttia, ja tällöin pää pysyy huomattavasti paremmin siinä muutoksessa ja edistymisessä mukana. Jos sivuutetaan täysin oma mieli ja keskitytään pelkästään suorittamiseen (koska vain tekemällä tulee tuloksia), niin jossain vaiheessa aikapommi kypsyy ja posahtaa käsiin. Missä sitten ollaan? Joko lähtöpisteessä tai jopa kaukana sen takana.
Psyykkinen valmennus ja pään tasapaino on itselleni ollut aina valmennuksessa se ehdoton kulmakivi. Olen omatoimisesti perehtynyt tähän jo 16-kesäisestä asti, kun aloitin toimimaan urheiluvalmennuksen parissa, sillä psyykkinen valmennus on ollut aina mielestäni äärimmäisen kiehtovaa. Olen päntännyt informatiota omaan vinttiin aihepiiriin liittyen ja hyödyntänyt niitä omassa roolissani joukkueurheilun sekä yksilövalmennuksen parissa, eikä tähän panostaminen ole tuottanut ainakaan huonoja tuloksia. Pään valjastaminen parhaaseen mahdolliseen iskuun on ihan hävyttömän olennaista niin treenaamisessa, valmentamisessa, arjen pyörteissä kuin työelämässäkin.
psyykkinen valmennus
Nyt elokuusta alkaen pääsen itse toteuttamaan yhden pitkäaikaisista unelmistani. Aloitan meinaan psyykkisen valmennuksen koulutuskokonaisuuden Trainer4Youn alla, ja olen tästä vähintäänkin täpinöissä. Koulutus pohjautuu tieteelliseen näyttöön, eli mitään hömppää ei pitäisi olla tiedossa, ja tätä itse arvostan suuresti. Tämä koulutus soveltuu mm. personal trainereille, urheilu- ja hyvinvointivalmentajille, terveydenalan ammattilaisille sekä omakohtaisten henkisten työkalujen kartuttamiseen. Olen koulutuksesta melko innoissani, sillä vastaavan tyylisen koulutuskokonaisuuden käyminen on ollut haaveissa jo pitkään.
Itsensä kehittäminen ja jatkuva oppiminen on mielestäni minkä tahansa toimenkuvan ydin sekä pitää intohimoa ja poltetta yllä. Jos haluaa (työssään) saada parempia tuloksia, on itsekin pyrittävä olemaan parempi. Jos ajatellaan esimerkiksi urheiluvalmennusta, niin valmentajan on pystyttävä yhtä lailla koko ajan parempaan, mikäli odottaa samaa valmennettavaltaan. Kehittyminen ja oppiminen ei lopu koskaan, ja vaikka on aina osattava arvostaa niitä omia vahvuuksiaan, niin aina voi olla parempi.
Jos sinua kiinnostaa psyykkinen valmennus koulutuskokonaisuutena tai jokin muu liikunta- ja hyvinvointipuolen kouluttautuminen, niin tsekkaa psyykkisen valmennuksen koulutus sekä muut Trainer4Youn kattavat koulutukset TÄÄLTÄ. Ilmoittautumisessa mainitessasi nimen “Piia Pajunen” saat lisäksi Suunto Spartan Trainer Wrist HR GPS-urheilukellon (arvo 329€). Lisäetu voimassa 29.7. asti ja koskee seuraavia koulutuksia: Personal trainer, Ravintovalmentaja, Psyykkinen valmentaja, Voimavalmentaja, Elintapavalmentaja sekä Pienryhmävalmentaja. Ilmoittautumisen voi tehdä myös ottamalla yhteyttä Nina Hahtalaan, nina.hahtala@trainer4you.fi, 0105053112.

Tasapainoista ja maltillista viikonlopun odotusta!

EDELLINEN JUTTUNI:
Kuinka alasti salilla saa (ja kehtaa) treenata?

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram

Kommentit (6)
  1. Siiri Kiviharju
    19.7.2018, 20:28

    Tää oli niin hyvä kirjoitus! Vitsi jos 20 vuotias meitsi olisi lukenut näitä sun postauksia niin varmasti tekeminen olisi ollut ihan toista ja tuloksiakin tullut eri tavalla. Toivottavasti moni nuori ottaa tästä onkeen!
    Onnea sinulle elokuun uusiin haasteisiin! 🙂

    1. Piia Pajunen
      23.7.2018, 12:15

      Ei vitsit kiitos aivan ihanasta palautteesta! <3 Aivan ihanaa ja helteistä kesää sinne!

  2. Hypoteettinen kysymys. Joku joku tahtoisi osallistua esimerkiksi suomen vahvin nainen kisoihin. Taustalla on sitä säännöllisen epäsäännöllistä saliharrastusta ja fyysisesti kuormittava työ eli peruskunto on suht hyvällä pohjalla. Niin alottaisko säännöllisen valmistautumisen kisoihin esim vuosi vai puoli vuotta aiemmin? Miten ajoissa pitäis ruokavalio ottaa “täysillä” mukaan. Kannattaisko ensin treenata pohjalle kestävyyttä ja millon sitä räjähtävyyttä vai pitäiskö noitakin vuorotella. Tämän hypoteettisen kysymyksen esittäjä on toki myös harkinnut valmentajaa mut jos itse osaisi jo aloitella ennen sitä 😉

    1. Piia Pajunen
      23.7.2018, 12:24

      Heiips! En ole liiemmin perehtynyt juuri tuon kilpailun luonteeseen ja vaadittaviin ominaisuuksiin suorituskykyä ajatellen, joten sen tarkemmin en kyseiseen caseen uskalla näin kylmiltään ottaa kantaa. Sen kuitenkin voin sanoa, että jos urheilullisiin tavoitteisiin kilpailumielessä kannattaa aloittaa pohjan rakentaminen niin ajoissa kuin pystyy, sillä harvemmin laadullisia ja kestäviä tuloksia ei tule “kuntokuurilla”.
      Suosittelen siis tarttumaan heti tuumasta toimeen, ja lähteä maltilla matkaan. Peruskestävyyden harjoittelu ja pohjapilareiden huolellinen rakentaminen on kuitenkin jokaisen lajin ja tulosten kannalta äärimmäisen tärkeää, ja se kannattaa aina tehdä huolella. Myös mitä pikimmin hankit itsellesi lajiin perehtyneen valmentajan, niin sitä nopeammin pääset oikeasti kehittävään ja pitkäjänteiseen harjoitteluun kiinni, etkä turhaan “tuhlaa aikaasi” tekemällä jotain sinne päin. Tietty pohjaa pystyy hyvin rakentamaan itsekin, eli perusvoimaa ja peruskestävyyttä kehiin vaan.
      Ravintoasioissa uskoisin kyseiseen lajiin ihan pitkälläkin tähtäimellä riittävän nimenomaan sen, että syö riittävästi ja säännöllisesti. Se, että saa tarpeeksi ravintoa takaamaan palautumisen ja kehittymisen, on nimenomaan kaiken a ja o. Hifistely ja pikkutarkka ruokailu harvoin tuottaa erityisemmin parempaa tulosta, ellei kyse ole nimenomaan esimerkiksi fitness-kisakunnon kuoriminen, mutta sinun tavoitteissasi esimerkiksi alhaisella rasvaprosentilla ei pitäisi olla suotuisaa vaikutusta lopputulokseen, eikä tietääkseni painoluokkia ole (tai ainakaan tiukasti rajattuja).
      Tsemppiä harjoitteluun ja pidä pitkäjänteisyys vahvasti mielessä! 😉

Kommentointi suljettu.