Milloin syömisestä tuli näin vaikeaa?

ruokavalio-2

Ihmiset eivät enää nykyään kohtaa suodattamatonta ja puolueetonta tietoa ravinnosta, ja vaikka he kohtaisivatkin, niin he eivät sitä tunnistaisi kaikkien niiden ohjeistuksien, mielipiteiden, tutkimusten, artikkeleiden ja kieltolauseiden ristitulessa. Tähän lisänä ovat tulleet kaikennäköiset nettivalmennukset ja ruokavaliot. Toisessa nelikymppistä painonhallintaa ja terveellistä elämäntapaa tavoitteleva Terttua kehotetaan punnitsemaan lounaan kyljessä syötävä kurkku värikkäiden kasvisten ollessa täyspannassa, kun Tertun työkaverin ruokavaliossa käsketään syödä niin paljon kasviksia kuin napa kestää.

Eräs ravintoterapeutti tyrmää leivät täysin, toinen kertoo maitotuotteiden olevan suoraan Manalasta ja eräs lääkäri kertoo punaisen lihan tappavan. Jutta kuitenkin tietää sinkkudieettiohjelmassa kuitenkin rahkan olevan hyvä lisä päivittäiseen ruokavalioon, ja Nooralotta popsii telkkarimainoksessa aitatreenin jälkeen patonkia. Sitten Iltasanomien artikkeli kehottaa syömään tummaa suklaata niin paljon kuin napaan mahtuu, ja samaan aikaan naamakirjassa kiertää linkki, jossa kerrotaan sokerin olevan myrkkyä ja pahempaa kuin piri. Telkkarissa mainostetaan jugurtin auttavan vatsavaivoihin, mutta sitten aikakausilehdessä kerrotaan jugurttien olevan pelkkiä turhia sokeripommeja. Ymmärrän kyllä, että tässä tavallinen tallaaja alkaa hämmentyä.

ruokavalio-3

Näinhän se vain tuntuu menevän, että kuka huutaa kiinnostavimmin ja kovimmalla äänellä ravinnosta, niin saa asiansa kuuluviin ja monesti jopa perille asti. Sillä ei ole ikävä kyllä mitään merkitystä, ovatko nämä vankkaan ja luotettavaan tutkimustaustaan pohjautuvia ”faktoja”, puhtaasti huutelevan tahon omia mielipiteitä tai mielipiteitä, joita huutelija yksinkertaisesti erehtyy luulemaan itse järkkymättömiksi faktoiksi.

Minustahan on siis hienoa, että paremmista valinnoista hyvinvoinnin ja terveyden osalta puhutaan julkisesti, mutta mikä tekee hommasta omasta mielestäni pahinta kuraa on se, että asioista tehdään vankkoja yksiselitteisiä totuuksia ja vielä röyhkeimmässä tapauksessa survotaan kaikki muut vaihtoehdot alimpaan helvettiin. Samalla usein voidaan sanoa soronoo järkevälle keskustelulle ja vähintäänkin tavan tallaajan objektiiviselle ajattelukyvylle ravinnon suhteen.

ruokapaivakirja-2
Milloin tästä tuli sairasta ja epäterveellistä?

Yleiset ravintosuositukset ovat tehty suurille massoille, joiden oletetaan toimivan suurimmalla osalla väestöstä kansanterveyttä ajatellen. Voit toki vetää virallisia ravintosuosituksia pilkkua rakastelemalla ja porsaanreikiä etsimällä itsesi aivan överisairaaksi tai sitten on myös mahdollisuus, että suurimmalla osalla päivittäisten makkaraperunoiden vaihtaminen perunaan, lihaan ja kasviksiin oikeasti parantaisi elämänlaatua, vaikka ne eivät sinulla toimisikaan lainkaan.

Laktoosi- ja maito-ongelmat ovat jossain määrin yleisiä, mutta eivät ne kaikkien mahaa ruikulille pistä tai saa kasvoja kukkimaan. Gluteeni ja viljatuotteet aiheuttavat oireita osalla väestöstä, mutteivät kaikki saa turvonnutta vatsaa tai tuhoutunutta suolinukkaa. Ovathan monet ihmisistä allergisia ananakselle tai pähkinöille, mutta ei se sitä tarkoita, ettei kenenkään niitä kuuluisi syödä.

Olemme kaikki yksilöitä, ja kaikille eivät käy kaikki samat asiat. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se mikä ei toimi sinulla, ei toimisi kenelläkään muulla. Myös se tapa, joka teki sinusta terveyttä tihkuvan ja elinvoimaisen tehopakkauksen, voi ääritapauksissa viedä jonkun toisen perikatoon. Nyt en puhu pelkästään fyysisistä reaktioista vaan suuri osa ruokaan liittyvistä ongelmista osuu väestöllä sinne pääkoppaan täällä länsimaissa.

ruokavalio

Yritin miettiä tähän loppuun järkevää yleispätevää lopputulemaa, mutta mitä pidemmälle tätä nykyajan ravinto-ohjeistusten ristitulta mietin, niin sitä hämmentyneemmäksi jopa itse tulen. Sen voisin kuitenkin todeta, että jos olet löytänyt itsellesi täydellisen elämäntavan tai ruokailumallin, niin älä julista sitä sokeana kaikille ympärilläsi eläville ainoana oikeana tapana elää, tai älä ainakaan lähde kiistämään muiden tapojen toimivuutta vain siksi, että omasi toimii kohdallasi. Eikö voitaisi yrittää katsella asiaa hieman kauempaa, ja ymmärtää että totuuksia voi olla samanaikaisesti useita? Eikö voitaisi nähdä eri ravintomallien hyvät puolet sen sijaan, että hakattaisin vastapuolen ajatusmaailma täysin lyttyyn?

Mielestäni oleellinen muistutus tähän loppuun on, että älä myöskään sokeana usko kaikkea, mitä luet tai kuulet. Opettele tarkastelemaan kriittisesti ”uusia mullistavia tutkimustuloksia” tai jotain yksittäistä ruoka-ainetta demonisoivia tai enkelikuoro taustalla ylistäviä artikkeleita. Osassa näissä voi piillä järjen jyvä, mutta jatkuvalla syötöllä tällaisilla toisistaan riippumattomilla tiedonmuruilla ei tee kuin hallaa omalle ajattelukyvylle. Kyse on kuitenkin kokonaisuudesta, ei pienistä yksityiskohdista. Syömisen ei tarvitse olla vaikeaa, joten älä tee siitä itsellesi (saati muille ympärilläsi) hankalampaa kuin se oikeasti on. Elämästä sekä ruuasta saa ja kuuluukin nauttia!

Rentouttavaa ja maukasta sunnuntai-iltaa! ♥

Edellinen juttuni: ”Miksi lopetit mun seuraamisen Instagramissa?”

Piia Pajunen

12 vastausta artikkeliin “Milloin syömisestä tuli näin vaikeaa?”

 1. Totta joka sana, on ilo seurata näitä sun postauksia ja arjen temmellyksiä! Suuri motivaationlähde jo ihan sillä, että ajattelet asioita maalaisjärjellä etkä harrasta hifistelyjä, vaikka ei sekään mitään vääryyttä ole, mutta tavantalliaiset menee siitä – nii kuin sanoit – aivan sekaisin! Itse allekirjoittaneena voin myöntää, että olen uskonut kaikkea mahdollista terveystuotteista mitä puputetaan kovalla syötöllä jatkuvasti, mutta sunkaltasten bloggaajien ja snäppääjien avulla oon saanu kyllä maalaisjärkeni takasin tän ruokailun suhteen, ennen nimittäin koin hirveetä stressiä ja tein siitä itelleni hirmusen vaikeaa!

  Onko IIFYM-postaus tulossa lähiaikoina? Olisi passelia kuulla kokemukset siitä.

  Iloista joulun odotusta ja ratkiriemukkaita treenisessioita sulle Piia! :)

  • Kiitos sulle aivan ihanasta kommentista! Ja aivan mahtava kuulla, että maalaisjärki on jälleen löytynyt. Aina välillä itse kunkin meistä pitää eksyä polultaan, että löytää sinne taas takaisin. :)

   IIFYM-postauksen lupaan ulostautuvan viimeistään ensi viikolla, ja jos sanani syön, niin tule heittämään tomaatteja kommenttiboksiini tai pommittamaan kämppäni ikkunoita kananmunilla! Haha! ;)

 2. Olet täysin oikeassa ja pohdit asiaa hyvin. Tähän kun ei vielä ole kunnon vastausta. On täysin epäammattimaista jos rav.terapeutti/pt tai muu ”ravintoasiantuntija”julkistaa oman mielipiteensä ja elämäntapansa olevan se ”ainoa oikea” ja ”suositusten mukainen”. Kuten sanoit; jokainen on yksilö yksi asia toimii toisella toisella ei. Gluteenittomuus on pitkälti kyllä trendi sanoisin, vatsavaivat eivät välttämättä (ja hyvin tod.näköisesti)gluteenista ja maidosta vaan se MITEN syömme vaikuttaa myös; hotkien, somea selaten, seisten, kävellen, nopeasti ja pureskelematta+stressi päälle ei ihme jos närästää/sattuu/kiertää. Mulle ei sovi banaani mutta en sano sen olevan ”pahasta ” vaikka itse siitä vatsavaivoja saan. Olen lakto-ovo mutten ala käännyttämään muita siihen,. Muutenkin toisten syömisiä ei kommentoida, ärsyttää jos liikaa puututaan.

  • Kiitos Ninna! Ruokailijoita on niin monta kuin meitä ihmisiäkin. :)

 3. Aaah kuinka tiivistettynä oma ajatusmaailma tuli tässä postauksessa! Oon ite menny kanssa kaikkeen humputukseen mukaan ja säätäny syömisen kanssa enemmän ja vähemmän nuoruudesta lähtien. Nyt oon tullu samaan päätelmään,että ruokavalio villitykset on ”mainoskikka” ja niitä tulee toisensa perään aina.

  Koen,että tärkein ohje on syödä mahdollisimman puhdasta ruokaa,kaikkea kohtuudella ja paljon kasviksia. Näillä ohjeilla pääsee yllättävän pitkälle. Uskon,että suurin osa vatsavaivoista johtuu ruokavalion yksipuolisuudesta. Jos rahka aiheuttaa oireita,usein sitä syödään ainakin 3x/pv,leipää ja viljatuotteita puputetaan joka aterialla ym. Kerran päivässä yhtä tuotetta riittäisi. Oma ruokavalioni koostuukin nykyään ajatuksesta etten söisi mitään ruokaa päivän aikana kahta kertaa ja vähintään yksi lämmin ruoka päivässä. Ruokavalio pysyy monipuolisena ja on helppo noudattaa :)

  • Huippua kuulla, että rentous on palannut myös sinne ja safkailu on taas mukavan monipuolista! :) Toki erilaiset ruokavaliot varmasti toimivat ja ovat monille hyväksi, mutta muiden päiden sekoittaminen kaikennäköisellä tarpeettomalla vouhotuksella ja muiden ihan yhtä hyvien vaihtoehtojen lyttäämisellä ei kanna kyllä yhtään mihinkään, ja sekoittavat vain ihmisten päät.

 4. Hyvinkin totta mitä kerrot. Ruokailu on mielestäni niin yksilöllinen asia, mikä sopii itselle ei välttämättä passaa toiselle. Mun mielestä on ihmeellistä, että ihmiset dissaa virallista ruokailulautasta, koska se ei sovi kaikille yms. Kun sieltä voi poimia ne itselle sopivat ja räätälöidä jopa sen sisällä.

  Itse koen parhaana mahdollisena syödä monipuolisesti, sun omaan elämään sopivalla aikataululla. Syöt niitä ruoka-aineita, jotka sulle passaa, jos jokin ei sovi niin jätä pois ja korvaa jollain muulla.

 5. Totta! Jotkut ihmiset ottavat asiat niin kirjaimellisesti. Mä oon sellanen ihminen (luojan kiitos), joka kyseenalaistaa aika paljon juurikin näitä terveyteen/hyvinvointiin/ruokavalioon/liikuntaan liittyviä juttuja ja tarkastelen asiat ensin aina kriittisesti, kokeilen ja sitten teen vasta omat johtopäätökset.

  Mä voin myös kokemuksesta sanoa että muutama vuos sitten olin huonossa mielenterveyden tilassa ja silloin elin elämääni vähän sokkona kaikelle. Ruoasta tuli pahin mahdollinen vihollinen ja sillonpa vasta mun pääkoppakin meni ihan sekasin. Tv:ssä mainostetaan hesburgerin pekoni cheddar juusto hampparia Täysjyväsämpylällä ( ja kehutaan tämän terveellisyydellä) ja netti pursuaa siitä kuinka vatsavaivat paranee gluteenittomuudella, maidottomuudella, vegaanisuudella, kaikettomuudella.

  Nykyään kuitenkin olen menossa parempaan suuntaan: ruoka maistuu, en kiellä itseltäni mitään, syön gluteenia, maitoa, kaikkea mitä haluan. Usein mm. maitoa ja gluteenia kuitenkin kohtuudella. Itse kyllä olen huomannut terveellisen ruoan vaikuttavan omaan kehooni ja mieleeni mullistavasti. Ruoka on mulle inspiraation lähde ja rakastan sitä.
  Ja kun puhuit tuosta yksilöllisyydestä, niin se on myös niin totta. Jokainen ihminen on yksilö, jolla on omat tarpeet: toinen tarvitsee rasvaa enemmän toimiakseen kuin toinen, tai toisella vaalean leivän syönti ei aiheuta ongelmia.

  Hyvä että otit asian esiin, että ihmiset voisivat ottaa asiat vähän rennommin! <3

  http://woundedlaughh.blogspot.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 4
Tykkää jutusta