MIKÄ OLISI PARAS TAPA TREENATA?


Millä treenijaolla saa parhaiten tuloksia? Montako sarjaa kullekin lihasryhmälle olisi hyvä treenissä tehdä? Nyt kun olen viime aikoina availlut paljon ajatuksiani ja toteutustyylejäni omassa treenaamisessani, niin kysymysvyöry on ollut melkoinen ja ihan syystäkin. Tottakai tavoitteelisesti töitä tekevä treenaaja haluaa pyrkiä parhaaseen, ja on ihan fiksuakin välillä miettiä, onko se oma toteutus sittenkään se paras, kunhan ei vedä pohtimista överiin. Paljon multa nyt kyselty, mikä kenellekin olisi paras treenijako tai toteutustyyli, ja onko tämä tietty tyyli hyvä vai huono. Noh, tähän vastaukseni ydin on ollut ihan äärimmäisen tylsä lähes jokaiselle. Se pitää itse kokeilla ja todeta.
Tiettyjä universaaleja linjoja toki on hyvä noudattaa, ja pääsääntöiset fysiikan ja anatomian lait pätevät lähes jokaisella häilyvissä raameissa. Lihas ei kasva kovinkaan optimaalisesti treenaamalla salilla seitsemänä päivänä viikossa kolmesti päivässä vuoden ympäri. Se on aika lailla fakta. Lihas ei myöskään kasva sillä, että istutaan sohvalla 29 päivää kuukaudessa katsellen Temptation Islandia ja käymällä kerran kuussa body pumpissa. Se on myös aikalailla fakta.
Kuitenkin se, että millainen prikullinen treenijako sinulla toimii, ja montako sarjaa olisi kaikkein paras tehdä yhden treenin aikana riippuu niin monesta asiasta. Hyvään ja jopa erinomaiseen lopputulokseen voi päästä niin monella eri tavalla. Sinulle parhaiten sopivaa tapaa ei kukaan pysty suorilta käsin sinulle sanomaan, vaan se on lähdettävä selvittämään itse joko oman kokemuksen tai touhuasi valvovan ammattilaisen kokemuksen avulla. Myöskään se ammattilainen ei pysty 100% takaamaan, että tämän luoma ensimmäinen toteusversio, jossa parasta sinua lähdetään rakentamaan, toimisi sinulle kaikkein parhaiten. Välillä on siis rohkeasti kokeiltava erilaisia toteutustyylejä, vaikkei voi olla täyttä takuuta, toimiiko tämä sinulla. Niin sitä kaikki joutuvat tylsästi sanottuna tekemään.

Itse olen rohkeasti lähtenyt käyttämään päätä omassa treenissäni ja luonut itselleni omaa suunnitelmaa. Toki hyvin pitkälle näitä asioita tuli opeteltua ammattilaisen opeissa, miten hommat hoidetaan, miten kannattaa treenata ja millaisella kokonaisuudella. Hyvän valmennuksen merkitys siis omalla kohdallani on ollut suuri, ja tottakai ammattilaisen rautaista kokemusta hyödynnän edelleen. Toteutus oli alkuun viitisen vuotta jokseenkin erilainen kuin nyt, mutta toisaalta taas ei. Tietyt perusperiaatteet ovat se treenin ydin, ja pyörää on turha yrittää väkisin keksiä uudelleen.
Radikaaleja muutoksia en ole missään vaiheessa tehnyt, vaan ajan myötä pienillä viilauksilla omasta toteutuksestani on muovautunut minun näköiseni ja omiin kilpaurheilutavoitteisiini sekä lajipiirteisiin sopiva kokonaisuus. Jostain on kuitenkin pystyttävä lähtemään liikkeelle, ja jokin selkeä raami olisi hyvä tavoitteelliselle treenille olla, jo tuloksia haluaa. Toki jos oma tavoite treenissä on pääosin nauttia ja tuulettaa päätä, niin tällöin ei näillä asioilla ei toki omaa päätään edes tarvitse liiemmin vaivata.

Treenitoppi: TÄÄLTÄ* // Treenirikoot: TÄÄLTÄ*

Pointtini pähkinänkuoressa:

  • Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa treenata.
  • Lopputulokseen vaikuttaa niin monta eri asiaa, ja esimerkiksi treenijako on vain yksi niistä.
  • Kokonaisuus on se, joka ratkaisee tulokset. Käytetyt erikoistekniikat, tarkat toistomäärät ja -sarjamäärät, treenin kesto, treeniä edeltävän aterian tarkka koostumus eivät ole ratkaisevassa asemassa.
  • Jokaisen on löydettävä itselleen sopiva toteutustapa joko oman kokemuksen tai ulkopuolisen ammattilaisen kokemuksen kautta. Asioita pitää vain lähteä kokeilemaan, mutta niiden olisi silti hyvä pohjautua edes johonkin järkiperään.
  • Tulosta aivan varmasti tulee, vaikka toteutuksesi oli vain 60% optimaalisimmasta tavasta. Mikä edes on 100% optimaalinen? Siihen ei tuskin kukaan ole vielä edes päässyt, joten ei haittaa, jos et pääse sinäkään.

Vahvaa ja määrätietoista alkanutta viikkoa!

Kurkkaa myös: Miten palautua kovasta treenistä tehokkaammin?

Edellinen juttuni: Miksi paino nousee, kun syö hiilareita?

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Facebook // Instagram // YouTube
Snapchat: piiapajunen

Kommentit (8)
  1. Palasin salille n. 15 vuoden jälkeen. Kunto oli nolla, lihastyötä ei ollut juurikaan takana viime aikoina ja vänkytin silti vastaan. Saliohjaaja iski käteen 1 jakoisen ohjelman, josta sanoin suoraan, ettei kiinnosta. Vastaus oli, että näin se kuuluu aloittaa. Ei sopinut mulle ollenkaan! Vikaa on kyllä korvien välissäkin, kun en suostu siihen, että näin se vaan kuuluu ja mitään ei perustella. Ekat 2 viikkoa kävin 5 kertaa viikossa ja tein vaan yhtä lihasryhmää aika eristetysti. Hain tuntumaa yksittäisiin lihaksiin. Ei mitään jättipainoja tai älytöntä ryskämistä. Sit jatkoin 2 jakoisella. Alapäivä, yläpäivä, vapaa, alapäivä, yläpäivä, la ja su vapaa. Tällä on tullut huikeesti edistystä! 3 viikossa 100 kiloa lisää prässin sarjapainoon… Aina oon vihannut penkkiä… Ollaan jo sinut tangon kanssa, kun aikasemmin hinkutin vaan koneessa (kun on pakko).

    1. Piia Pajunen
      9.5.2017, 11:28

      Se on todellakin tärkeää, että löytää itselleen sekä fyysisesti että henkisesti sopivan kokonaisuuden, ja usein se meneekin niin, että jos sitä omaa päänupin kanssa suostuu hieman joustamaan, ja kokeilemaan jotain uutta ja “mahdollisesti fiksua”, niin voi löytää itselleen aivan uusia ulottuvuuksia treenistä. Tietty niin se vaan menee, että jos ei itselleen nappaa yhtään, niin silloinhan se on väärä tapa juuri sulle tai sitten sulle ei ole tarjottu tarpeeksi hyviä perusteluita miksi se kuuluisi mennä niin (tai niitä ei ole ollut). 2-jakoinen on kyllä oikein toteutettuna todella kovaa valuuttaa, ja esimerkiksi neljästi viikkoon tehtynä myös sopii kokeneelle ja tavoitteellisellekin treenajalle erittäin hyvin! Ilmeisesti sullakin pelaa, kerran aika rajut sarjapainon kasvut on noinkin lyhyessä ajassa tullut. Mahtavaa! 😀

  2. Tulispa temptation Island 29 kertaa kuussa!

    1. Piia Pajunen
      9.5.2017, 11:23

      Hahahahahahahaha! 😀

Kommentointi suljettu.