MAAILMA PULLOLLAAN TÄYTTÄ RAVINTOSKEIDAA


Aijettä mitä on taas tullut luettua, nähtyä ja kuultua. Toisinaan vaan verkkokalvoille vastaan tulvii niin kovalla tykityksellä täyttä kuraa ravinnosta vielä vuonna 2017, että oma pata vetää totaalisen tilttiin. En todellakaan enää ihmettele, miksi nykypäivän terveellisiä elämäntapoja jahtaavilla ihmisillä menee vintti aivan sekaisin tästä informaation ristitulesta.
Vielä tänäkin päivänä lyötyy ihmisiä, jotka olettavat polttavansa kohdistetusti rasvaa keskivartalosta lisäämällä vatsalihasliikkeitä, uskovat laihdutuspillereiden tehoon ja välttävät tiettyjä täysin turvallisia ja laadukkaita ravintoaineita, koska joku kertoi niiden olevan suoraan Tuonelan porteilta. En todellakaan ihmettele tätä menoa, kun vähänkään laajemmin katsoo, mitä tavaraa netti, televisio, printtimedia ja ihmisten joukkohysteria puskee meidän eteemme.
Erityisen osuva esimerkki oli viikonlopun Iltasanomien artikkeli, jossa otsikossa jo huudetaan kovaan ääneen, että pelkän vatsan seudulta voi todellakin laihtua. Juttu sisälsi kuitenkin viiden eri keski-ikäisen naisen tiivistetyt laihdutustarinat liikunnan avulla, mutta artikkelissa ei mitenkään selvinnyt, miten nämä kertomukset liittyivät pelkän vatsan seudulta laihtumiseen. Lukijaa oli kuitenkin taas vedetty höplästä, ja uskoteltu tälle ihan mitä sattuu tuulesta temmatuilla mielikuvilla ja kaksi asiaan liittymätöntä aihetta yhdistämällä. Klikkejä varmasti syntyi.

Jutussa oli toki sivulauseessa linkki aiempaan postaukseen, jossa kerrottiin paikallisen rasvan polttamisen myytin olevan kumottu. Kurkkasin tämän, ja mitä löysin? Toimittajan omin sanoin esitellyn tutkimuskoosteen, jossa hehkutettiin, että rasva voi sittenkin palaa kohdistetusti vatsasta, vaikka meille on jo vuosia uskoteltu toisin. No mistäs nyt tulee?
Tästäkin jutusta pääsin taas yhden linkin kautta Time-lehden alkuperäiseen artikkeliin, josta informaatio tuohon “mullistavaan ja shokeeraavaan” kirjoitukseen oli otettu. Ainut vaan, että jutussa todettiin tutkimusten perusteella rasvan palavan usein epätasaisesti (ei muutenkaan uutta tietoa), ja monesti helpoiten eroon pääsee massun alueen rasvoista. Lopussa vielä erikseen mainittiin, että kohdistetun rasvanpolton tavoittelu ei ole kovin tuottoisaa. Hahaha! Ei jumankekka!
Vähän rikkinäistä puhelinta, pari oiottua mutkaa, muutamia “unohdettuja yksityiskohtia” ja omin sanoin asian esittelyä, jotta jutusta saadaan pikkaisen raflaavampi. Päälle lisätään hienot otsikot ja homma on sipuli. Saanko paiskata läppärin seinään? 😀

Keissi numero kaksi niiden sadan muun joukosta. Aloitettiin kotisohvalla köllötellessämme katsomaan Netflixistä dokkaria nimeltä What the Health, jota loppupeleissä pystyttiin katsomaan ehkä 20 minuuttia. Kyseessähän on elävä esimerkki erinomaisesta propagandafilmistä. Erinomaisesta siinä mielessä, että se täytti kaikki sille asetetut kriteerit. Ensin esitellään “asiantuntija”, jolla on tuikitärkeän kuuloinen nimike ja rooli jossain alaan liittyvässä organisaatiossa. Elämäntyönään tämä on usein tutkinut asiaa ja löytänyt erittäin fataaleita tuloksia haluamastaan aiheesta. Sitten minuutin välein näitä asiantuntijoita esitellään toinen toisensa perään, ja näiden lentävistä lauseista on koottu huikean vakavan kuuloinen ja äärimmäisen voimakkaalla viestillä kuorrutettu suorastaan välkkyvä tietoisku.
Mitään vaihtoehtoista ajatusmallia ei edes tarjota, eikä omaa sitä kantaa pohdita missään vaiheessa oikeasti kriittisesti. Tarkoituksena on sekoittaa vastaanottajan pää niin huolella, ja runtata sinne sitä omaa ajatusmaailmaa suorastaan välivalloin kaikkia tehokeinoja käyttäen. “Faktaa faktan perään”, “mullistavia tutkimuksia” ja “asiantuntijaa” toisensa jälkeen. Jotain hyvää siellä voisi ollakin joukossa, mutta kaikki vähänkään järkiperäinen hukkuu tämän raivokkaan informatiivisen sillisalaatin sekaan, ja niitä on sieltä kriittisenkään tarkastelijan vaikea poimia. Kaikki “faktat” sisältävät kasan saivartelua ja pilkun viilaamista, ja jokainen esimerkki on sieltä ääripäästä.
Huutonaurua meidän kotisohvan uumenista pamahti siinä vaiheessa, kun ensin vuoron perään 10 minuuttia on paukuteltu kuinka tuhoisaa se tavallinen ruoka on, ja perään heitetään 65-vuotias rollaattorin kanssa kävelevä nainen, joka toteaa, ettei hänen elämänsä kuuluisi olla tällaista. Jaahas. Miten koko nainen tai hänen tilansa edes liittyi aiheeseen? Sitä ei toki kerrottu, mutta hienosti tämä 15 sekunttinen elämäkerta oli tähän “faktojen” väliin leikattu. Onnistuneelle tehokeinolle 10 pojoa ja paviaanimerkki!
Toinen esimerkki oli keski-ikäisestä sairaaloisesti lihavasta naisesta, jonka ennustettiin elävän noin 30 päivää tai jotain sinne päin. Tästä vähän pidemmästä esimerkistä ei toki taaskaan selvinnyt, miten juuri täysin demonisoidut ja suoraan ihmisravintona Manalan porteille vievät liha- ja maitotuotteet olisivat kiistatta ajaneet hänet tähän pisteeseen. Dokumentissahan painotettiin sitä, että broileri on s****nasta, mutta esimerkeissä näkyi vain friteerattuja hampurilaispihvejä ja rasvassa lilluvia nugetteja. Tässä vaiheessa vaihdettiin vähän laadukkaampaan viihteeseen, ja valittiin animaatio “Möröt vastaan muukalaiset”.

College-paita: TÄÄLTÄ*

Ihmisestä ei tee fiksua se, että hän on lukenut tutkimuksia tai jopa itse toteuttanut sellaisia. Tutkimuksia voi tehdä kuka vaan, mistä aiheesta tahansa ja halutessaan saada millaisia tuloksia tahtoo. Ihmisestä fiksun tekee mielestäni kyky soveltaa tietoa ja tarkastelemaan informaatiota kriittisesti. Asiat ovat harvoin täysin mustavalkoisia.
Seuraavan kerran, kun iltapäivälehtien otsikoissa huudellaan mullistavista tutkimustuloksista tai asiantuntijalausunnoista, suosittelen lämpimästi olemaan vaivaamatta päätään klikkaamalla tätä auki. Harvoissa näissä on sisällä oikeasti mitään merkittävää. Äänekkäimmin nimittäin huutelevat ne, kenellä on eniten asiaa. Ei välttämättä ne, kenellä on eniten oikeaa tietoa. Raflaavimmat otsikot syntyvät niiltä, ketkä haluavat eniten klikkejä. Ei välttämättä niiltä, kenellä sitä tietoa oikeasti olisi.

Sopivan kriittistä tiistaita! 😉

Kurkkaa myös: Milloin syömisestä tuli näin vaikeaa?

Edellinen juttuni: Parhaat pitkähihaiset treenipaidat?

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Facebook // Instagram // YouTube
Snapchat: piiapajunen

Kommentit (32)
  1. Hyvä juttu ja olen tosiaan huomannut ihan samoja juttuja, asiantuntijoita ja tehokeinoja 🙂 Mutta kyllä liha- ja maitotuotteet itse asiassa on tuotettu suoraan manalan porteilla, vai miltäköhän itse kustakin tuntuisi syntyä sellaisiin olosuhteisiin kuin tuotantoeläimet? Tuskin taivaalliselta. Silti, hyvä että tuot tällaisia juttuja esille 🙂 Kunnioittavasti
    http://www.jeminanvegaanifitness.blogspot

    1. Piia Pajunen
      29.8.2017, 17:24

      Kiitokset! 🙂 Itseasiassa maito- ja lihatuotannon eettisyyteen tässä ei ollut tarkoitus millään tavalla mennä, mutta asiaa kyllä aiheesta turiset! Lähinnä höpinäni tällä erää koski nimenomaan tätä ravintoinformaation ja välillä jopa suoranaisen propagandan ristitulta, jossa kriittisyys on unohdettu ja mustavalkoisella ajattelulla polskitaan eteenpäin sekoittaen samalla kaikkien muidenkin päät. 😀

    2. Itse et ole tainnut koskaan edes käydä suomalaisella kotieläintilalla, joten lasken kyllä kommenttisi ainoastaan propagandaan kuuluvaksi tietyn aatesuunnan markkinoimiseksi. Minä olen useammallakin, joten tiedän kyllä, että suomalaisilla tiloilla asiat ovat erittäin hyvin.

  2. Just oli jossain lööppilehdessä kuinka proteiini(lisät) on tarpeetonta ja jopa haitallista…
    ” Ruotsin kansallisen urheiluliiton puheenjohtaja Matt Richardson tylyttää juomia sekä treeniteollisuutta, joka on rakentanut mielikuvan juomien ja proteiinin välttämättömyydestä.
    – Meistä on tehty proteiiniriippuvaisia, vaikka monet tutkimukset osoittavat, että vahvat lihakset tarvitsevat paljon muutakin. Kestävät tulokset saadaan nitraattipitoisilla kasviksilla, antioksidanteilla, hyvillä rasvoilla sekä tasapainoisilla hiilihydraateilla, säestää myös Aftonbladetin haastattelema ylilääkäri Mai-Lis Hellénius.
    Näin ollen proteiinilisiä voidaan pitää hyödyttömänä sekä ylihinnoiteltuna tuotteena. ”
    Olisin kaivannut johonkin väliin kommenttia siitä että proteiini on osa terveellistä ruokavaliota ja mistä tavan tallukka sitä saa …mutta ei..

    1. Piia Pajunen
      30.8.2017, 13:31

      No näinpä… Tässähän juurikin hyvä esimerkki siitä mustavalkoisuudesta. Hyviä pointtejahan noissa kommenteissa oli, mutta taas mennään sillä meiningillä, että tästä toisesta näkökulmasta suljetaan kaikki hyvät näkökulmat pois. Ei aina tarvitsisi mennä äärilaitaan tai tuoda omaa näkemystä esille sillä, että se toinen vaihtoehto olisi kokonaan väärin. Tottakai proteiinia tarvitaan, ja niin tarvitaan sitä hiilaria ja rasvaakin. Kaikkea sopivasti ja jokainen päättäköön itse, mistä lähteistä niitä haluaa nauttia. Se ei ole keltään pois 🙂

Kommentointi suljettu.