HEITÄ NYT SE HENKILÖVAAKA ROSKAKORIIN!

Kehonpaino ja vaakalukema. Puolen kilon nousu ja paniikki! Tällä viikolla on tullut käytyä useampia kehonpainoon liittyviä keskusteluita, josta sain vähän inspistä kirjoitella tästä iänikuisesta aiheesta yhdistäen sekä omakohtaisia kokemuksia sekä järkipohjaista ajattelua. Kysymyksiäkin ja postauspyyntöjä on kommenttikenttiin sadellut aiheesta, joten käydäänpä paistin kimppuun!

Henkilövaaka on hyvä renki, mutta huono isäntä. Vaakalukemiin tuntuu sisältyvän aivan harmittavan paljon puhtaasti väärää tietoa, henkistä taakkaa sekä vääristyneitä uskomuksia ja pinttyneitä ajatusmalleja. Se, minkä toivoisin salille päätyvien kehonmuokkausprojektien (joko pää- tai sivutaivoitteenaan) pariin eksyvien ymmärtävän, että onnistunut kehonmuokkausprojekti usein aiheuttaa muutosta myös siellä vaakalukemalla. Ja vastoin yleistä harhaluuloa tämä ei välttämättä todellakaan tarkoita sitä, että se vaakalukema ilmentäisi tiivistyvää ja kiinteämpää kroppaa hujahtamalla lujaa alaspäin, vaan useammilla lähtötilanteessa normaalipainoisilla ihmisillä tämä on monesti jopa toisin päin.

Lisäksi jos tavoitteenasi ei ole polttaa niinkään rasvaa vaan kasvattaa puhdasta lihasta, niin totta ihmeessä se vaakalukema silloin nousee, jos tuloksia lihaskasvun suhteen tulee. Tällöin kilon tai pari ylöspäin pamahtanut vaakalukema ei nimenomaan pitäisi olla se ahdistuksen paikka, vaan voi siinä laittaa vähän jalallakin koreaksi voiton tanssin merkeissä. Tunteet vain ikävä kyllä tuntuvat näissä asioissa lähtevän keulimaan järjen edelle, vaikka onhan se melkein jokaisen tiedossa, että se lihas painaa enemmän kuin rasva.


Itselläni tuo paino on tässä viime vuosien sisällä vaihdellut kilpaurheiluni vuoksi jotakuinkin 51-64,5 kilon välillä, ja sen se on omakohtaisesti vaatinutkin. Ilman näitä ääripäitä en olisi tänään tässä tilanteessa. 22-vuotiaana ennen salille eksymistä painoin pattiarallaa 53-54 kiloa, ja tämä lukema alkaa olemaan todella lähellä nykyistä kisapainoani, joka puolestaan vaatii tänä päivänä aika äärimmäisen rajun ja “epäterveen” dieettaamisen. Tämän painoista kuntoa en myöskään todellakaan pysty ylläpitämään kovinkaan kauaa, sillä se on aika kaukana pitkällä tähtäimellä terveestä ja hyvinvoivasta kehosta eikä se totta puhuttuna näytä esteettiseltä muualla kuin kisalavalla.
Joskus muutokset vaakalukemissa voivat olla lyhyenkin aikavälin sisällä melkoisen rajuja. Ensimmäisen ruokavalion ja treeniohjelman käteen saatuani siinähän kävi allekirjoittaneelle normaalipainoiselle salin keltanokalle niin, että paino pamahti muutaman kuukauden aikana ylöspäin jopa 4-5 kiloa, mutta niin pamahtivat myös vatsalihakset ja pyöreät olkapäätkin. Edellisen kilpaurheilulajin kanssa tein tällöin läpystä vaihdon täydestä lennosta, eli kyseessä ei ollut mistään urheilemattomuuden tuomasta lihaskadon palautumisesta, vaan siinä luotiin kyllä luiden (ja henkilövaa’an) päälle ihan uutta. Jos siis olisin paniikin sekaisissa tunnelmissa jäänyt haikailemaan jo alussa vanhojen vaakalukemieni perään, niin olisin ollut aika nopeasti lataamossa tai urheilu-urani puolesta ehtoon puolella.
Aloittelijalla tuo muutos sekä kehonkoostumuksessa, ulkonäössä ja vaakalukemassa voi siis yksilöstä riippuen olla melkoisen hurja. Jokaisen on siis syytä ymmärtää ihan perin pohjin, mitä lihaksen kasvattaminen merkitsee kehonpainolle, niin varmasti säästyttäisiin monilta tuskaisilta hetkiltä aamupainoa vilkuillessa. Kasvava lihas yhdessä sinne kerääntyvän nesteen ja glykokeenin kera painaa oikeasti yllättävän paljon, ja silloin, jos sitä lihasmassaa oikeasti lähtee tavoittelemaan, niin niille vanhoille vaakalukemille (joko nykyhetken tai nuoruusvuosien) voi jo suoraan heittää hyvästit.

Treenitoppi: TÄÄLTÄ* // Printilliset treenitrikoot: TÄÄLTÄ*

Eli jos haluat rakentaa varteesi lihasta (tunnetaan myös termeillä pyöreämpi pakara, tiimalasivartalo ja kiinteytyminen), niin hyväksy sen mukanaan tuoma lasti myös vaa’alla. Ostaessasi kaupan lihatiskiltä pihvilihaa päivällispöytään joudut siinäkin tiskin vaakaa rasittamaan. Jos kyseinen vaaka näyttäisi nollaa tai negatiivistä, niin veikkaisin, että nälkä jäisi kyseisenä iltana ruokapöydän ääressä. Nyt siis nenä irti digitaalivaa’an näytöstä ja rautaa liikkeelle! Määritä itse itsesi, ja heitä se vaaka hetkeksi jorpakkoon!

Positiivisesti painavaa sunnuntaita ja jerkkua uuteen viikkoon! 😉

Tsekkaa aiheeseen liittyen: Miltä näyttää 156cm ja 61kg?

Edellinen juttuni: GYM LOOK BOOK – Treenivaateyhdistelmien suosikkini

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Blogit.fi // Facebook // Instagram
Snapchat: piiapajunen

 
 

Kommentit (16)
  1. Hyvä kirjoitus, niin totta! Itse olen noin vuoden käynyt salilla ja painoa tullut sellaiset 12 kiloa lisää. Ja todellakin olen tyytyväinen peilikuvaani! Edelleen olen esimerkiksi vatsasta samanpaksuinen kun tusinan kevyempänä, kaupan päälle vain tullut lihaksikkaat reidet ja olkapäät, niitähän on lähdetty hakemaankin!

    1. Piia Pajunen
      27.3.2017, 12:34

      Jes mahtavuutta! Siis tuohan on paras mahdollinen lopputulema, ja eihän sillä vaakalukemalla ole mitään merkitystä siinä vaiheessa, jos tulosta tulee ja peilikuva miellyttää. Huippua! 😀

  2. Siitä samaa mieltä ettei painosta pidä stressata liikaa. Mun on vähän “pakko” seurata painoa kun sitä pitää nostaa ja alipainoa on. Sanoisin että vaakapois toimii normaalipainoisilla ihmisillä. Ja fitnesskisaajat ei vissiin tarvitse mitään painotavoitetta kun ei ole ns. painoluokkia? Miksi sitten tähdätään juuri tiettyyn esim. 52kiloon kun se voisi hyvin olla 54 tai 51 jos kunto on “parempi” siinä tilassa? Muuten voisitko ottaa haasteeksi tehdä 10 000 calorie challenge eli 10tonni kaloreita 24h ajan youtuben tapaan? Jenkkejä on paljon muttei Suomalaisia eikä yhtään naista. Sä voisit onnistua ja olla ensimmäinen nainen Suomessa?

    1. aktiivilukija:D
      26.3.2017, 17:32

      Tuo haaste ois kyl mahtava nähdä sitten kun ei oo enää kisoja edessä! 😀 ymmärrän kyllä jos et viiti tollasii ruveta mut hauskahan tuo on kaikessa järjettömyydessään

      1. Piia Pajunen
        27.3.2017, 12:38

        Siis olishan toi nyt kieltämättä aivan todella helmi rykäisy 😀 😀 😀 Mutta harkitaan sitten, kun kisat on tältä vuodelta kisattu, haha!

    2. Piia Pajunen
      27.3.2017, 12:37

      Tietty yli- ja alipainoisille tuo vaaka voi olla ihan hyvä työkalu, ja tuossa tekstissäkin useassakin kohtaa sen takia painotin normaalipainoisia ihmisiä. Tiettyä painotavoitetta ei fitnesslajeissa ole juuri tuon painoluokkien puuttumisen takia, eikä painoa kannatakaan yksiselitteisesti kisakuntoa tavoiteltaessa tuijotella, mutta kisadieetilläkin tuo vaaka on kyllä oikeinkäytettynä ihan pätevä apu. 🙂
      Pitää pistää korvan taakse tuo 10 000kcal haaste… 😀

Kommentointi suljettu.