Viekö valmentaja vain sun rahat?

Sis. mainoslinkkejä*

we-are-fit-trikoot-4
Nyt on meikäläiselle viikon sisään valunut ihan ennätysmäärä kommentteja ja viestejä siitä, kuinka hukassa monet tuntevat olevansa omien syömisien ja treenien kanssa. Etenkin viime perjantain juttuni “Jos te kiinteytymistä tavoittelevat naiset vain söisitte“, keräsi aikamoisen kommenttitulvan, joissa myös ilmeni, että jeesiä voisi moni tarvita.
En voisi korostaa enempää sitä, että jos haluat saada salilla tai kehonmuokkausprojektissasi tuloksia aikaiseksi, niin valmentajan hankkiminen (edes kerran elämässään lyhyemmän jakson ajaksi) ei ole koskaan huono ajatus. Miksi hukata jopa vuosia aikaa ja vaivaa saavuttaen minimaalista tulosta, kun parhaimmillaan jopa muutamassa kuukaudessa voi saada ihan mielettömiä tuloksia aikaiseksi. En ole keneltäkään vielä kuullut, etteikö hyvän valmentajan hankkiminen olisi ollut sen arvoista tai olisi päätöstään katunut. Toki jotkut pärjäävät erinomaisesti ilman valmentajan apua, mutta minulle kantautuneet erinäiset todistusaineistot viittaavat vahvasti siihen, että aika monet hyötyisivät asiantuntevan valmentajan hellästä huomasta.
Valmentajan hankkiminen voi tuntua tyyriiltä, mutta mihin muuhun sen saman rahan sijoittaisit mieluummin kuin itseesi? Voit toki jatkaa aikasi tuhlaamista salilla vääntäen sillisalaattia ilman hajuakaan reseptistä monta kertaa viikossa tuntitolkulla, mutta helpommallakin toki pääsisi. Oikoteitä ei kuitenkaan ole, mutta jos tiellä haluaa oikeasti päästä edes etenemään, niin olisi hyvä tietää, miten kävellä. Kehonmuokkausasiat eivät suinkaan ole rakettitiedettä, mutta välillä voi helpottaa, jos joku sinulle nämä aakkoset ihan kädestä pitäen opettaa. Sen sijaan, että tuhlaisit kuukausia ja useissa tapauksissa jopa vuosia siihen, että huhkisit päättömänä salilla ja keittiön puolella olemattoman edistymisen kanssa, voisit mahdollisesti päästä parempaan lopputulokseen jo muutamassa kuukaudessa oikeassa ohjauksessa.
trikoot-we-are-fit-2
Itse ensimmäistä kertaa salille tosi tarkoituksella eksyttyäni panostin suoraan laadukkaaseen valmennukseen, ja pääsin siten suorilta käsin kiinni kovaan kehitykseen ja progressiiviseen menoon niin treenin kuin ravinnonkin puolella. Ilman oikeita ohjaksia olisin tänä päivänä aivan erilaisessa tilanteessa. Kovaa toki osasin treenata, mutta muusta minulla ei ollut minkäänlaista käryä. Se kuuluisa “beast mode” ei aina riitä, jos ei tiedä miten sitä käyttää tai mihin sen kuuluisi suunnata. Kehonmuokkauksen, voiman ja lihasten kasvattamisessa pelkkä kovaa tekeminen ei vie välttämättä kovin pitkälle, mutta ei myöskään vuodesta toiseen kulmasoudussa ja kyykyissä pelkän tyhjän metallitangon liikuttaminen.
Miltä sitten ensimmäinen treeni- ja ravintokokonaisuuteni näytti? Madame Pajulahti iski käteeni ohjelman, jossa salille eksyttiin neljästi viikossa ja aerobisen määrä tasan nolla. Perskules, että tuli kehitystä, ja ruokaakin jouduttiin vain koko ajan lisäämään, kun kroppa lähti polttamaan rasvaa vaikka sitä ei edes tavoiteltu. Salilla en siis ollut käynyt tätä ennen kuin ehkä kaksi kertaa elämäni aikana, ja en voi olla enempää tyytyväinen, että hankin suorilta käsin hyvän valmentajan. Tietty oma tavoitteeni alusta alkaen salin parissa on ollut kilpaurheilussa, mutta olisi tavoitteeni ollut sitten ihan mikä muu tahansa, niin omien keinojeni kanssa olisin ollut aivan totaalisen hukassa.
Millaisella kokonaisuudella treenaan sitten tällä hetkellä? Noh, edelleen treenaan salilla neljästi viikossa, ja tulosta tulee edelleen. Aerobisen treenin määrä myös tällä hetkellä nolla. Toki vapaaohjelmatreeniä tulee salitreenin päälle viikon varrelle, mutta olenkin kilpaurheilija ja lajinani (vapaaohjelma)fitness, joten pelkkä prässin välissä pusertaminen ei itsessään omien tavoitteideni toteuttamiseen riitä. Ruokaa on lautasella yllin kyllin ja vähän sitäkin enemmän, koska nyt keskitytään lihaksen kasvattamiseen. Kiristelyt tulevat sitten omana aikanaan, mutta ei sitäkään voi koko aikaa harrastaa.

we-are-fit-trikoot-6
Toppi: H&M // We Are Fit-trikoot: TÄÄLTÄ* // Treenikengät: TÄÄLTÄ*

Joten pliis rakkaat naiset ja miksei myös miehetkin. Jos olette täysin hukassa treenin ja ruokavalion kanssa, niin hankkikaa itsellenne valmentaja. Ihan teidän itsenne takia. Jos puolestaan tuntuu, että olet jo paremmalla suunnalla, mutta mielenrauhaa et tahdo kaiken epävarmuuden keskellä saavuttaa parannuksista huolimatta, niin valmentaja voi todellakin auttaa sinua tässä tilanteessa, ja mielenrauhan löytämisen lisäksi buustata edistymistäsi kaupan päälle isolla kouralla.
Täytyy vielä myös näin lopuksi muistuttaa, että en valitettavasti kykene jakamaan yksilöllisiä neuvoja kaikille lukijoilleni kommenttikentässä. Ensinnäkin siihen menisi niin hirmuisesti aikaa, etten kerkeisi kirjoittelemaan varsinaisia blogitekstejä juuri koskaan. Toisekseen vajailla taustatiedoilla on todella haastava ruveta kokonaisvaltaisia ratkaisuita antamaan. Kolmanneksi Suomesta löytyy hyvä liuta erinomaisia yksilöllisiä valmennuspalveluita tarjoavia personal trainereita, joita suosittelen lämmöllä hyödyntämään. Se voi hyvinkin olla sen arvoista.

PS. Olen saanut nyt huikean määrän postaustoiveita ravintoasioita koskien, ja lupaan toteuttaa näitä tässä tasaisella tahdilla ja pistää näppäimistöä sauhuamaan. Muikeaa keskiviikkoiltaa! ♥

Edellinen juttuni: Plagioinnin huippu! Miten törkeä ihminen voi olla?

Kommentit (12)
  1. JEs Piia 🙂 Laita näppäimistö sauhuamaan !! 🙂 SItä ravinto apuu kehiin. 🙂

    1. Piia Pajunen
      12.1.2017, 15:06

      Tulossa on! 😉

  2. Uskon, etta hyva valmentaja edesauttaisi monen kehitysta. Silti, ongelma tulee ehka siina kuinka esimerkiksi vasta-alkaja tunnistaa valmentajan, joka osaa asiansa. Itsellani oli PT kun aloittelin saliharrastusta, ja suoraan sanoen ruokavalioni naytti aika samanlaiselta kuin tuossa linkkaamassasi postauksessa. Treeniohjelmaan kuului sali 3 x viikossa ja 3 x aerobinen. Hiilaireita ei juurikaan ollut, ei edes treenin ymparilla. Tuloksia tuli muutaman kuukauden aikana ihan huimasti, mutta jaksamiseni taso lopahti aivan taysin, kun hiilareita ei ollut. Sittemmin lopetin PT:n palvelut ja aloin syomaan enemman hiilareita. Tuloksia ei ehka tule yhta nopeasti, mutta ainakin oma fiilis on parempi!
    Pointtini siis on, etta kuinka nama ammattitaitoiset valmentajat oikein tunnistaa. Jotkut PT:t ovat olleet urheilun kanssa tekemisissa koko elamansa kun taas toiset ovat vaantaneet jonkun viiden viikon onlinekurssin. Lahtokohdat ovat aivan erilaiset ja se varmaan heijastuu valmennustyylissakin. Olisi tosi jees, jos sulla on jotain vinkkeja miten ammattitaitoisen valmentajan tunnistaa, koska itsekin olen taas harkinnut valmentajan palkkaamisesta.
    PS. Kiitos blogistasi, taalta loytyy hurjan paljon tietoa ja inspiraatiota. 🙂

    1. Heippa!
      En ole Piia, mutta ajattelin, että jotain voin mäkin vastata tähän. Kannattaa ainakin ensiksi harrastaa ihan kunnon stalkkerointia. Googleen PT:n nimi ja sieltä sitten lukemaan, jos on oikein hyvä valmentaja niin jollain sivulla varmasti osataan kertoa, ja toisekseen jos PT:llä on Facebook-sivut, niin siellä voi kanssa olla kommenteja ja arvosteluita kyseistestä traineristä. Puskaradio on myös oivallinen ja monella paikkakunnalla onkin varmaan ne “go to”-trainerit joista monet puhuvat. Hyödynnä myös näyte-tunnit, koska niistä saa jo kuvaa siitä millainen valmentaja on kyseessä.
      Sitten siihen, että joku valmentaja vaikuttaakin epäpätevältä, niin kannattaa aina ihan suoraan sanoa asiasta ja jopa vaatia rahat takaisin jos ei ole ollut tyytyväinen. Voi olla myös, että valmentaja ei ole ymmärtänyt miltä sinusta tuntuu jostain syystä ja sen takia ei ole tajunnut esim korjata suunnitelmaa. Ohjelman pitäisi AINA olla yksilöllinen ja valmentajan kuuluu melkein ärsyyntymiseen saakka kysyä sinun olotilaa ja ajatuksia treenistä ja ruokavaliosta, ennen valmennuksen aloitusta, mutta etenkin valmennuksen aikana. Mikä toimii yhdellä ei toimi kahdella, ja sen takia ohjelmia pitää pystyä muuttamaan aina, kun tarve vaatii.
      Myös yksi vinkki on, että etsii itselleen auktorisoidun Personal Trainerin, koska he ovat läpäisseet koulutuksen, jolla saa oikeuden kutsua itseänsä Auktorisoiduksi PT:ksi. http://apt-personaltrainer.fi/lista/ Tämähän ei takaa täydellistä valmentajaa, mutta takaa ainakin, että ovat läpäisseet loppukokeet, eli jotain tietoa on varmasti jäänyt päähän senkin jälkeen!
      Kannattaa myös kiinnittää huomiota PT:n omaan liikuntataustaan! Yleensä jonkinlaiset nettisivut löytyy ja siellä pitäisi kaiken järjen mukaan olla hieno CV kaikesta urheiluun liittyvästä mitä kyseinen henkilö on harrastanut ja jokaisesta suuremmasta koulutuksesta ja myöhemmästä lisäkoulutuksesta yms saavutuksista! Kaikenlainen liikuntatausta lisää trainerin kokemusta ja osaamista melkeinpä väistämättä. Myös liikunnan AMK tutkinto kertoo, että henkilöllä on monta vuotta urheilun opiskelua takana.
      Valmentajia löytyy jos minkälaista ja sehän siitä kaikesta tekeekin niin kamalan vaikeaa, sen takia on myös valmentajan valvollisuus kertoa asiakkaalle jos ei koe olevansa oikeanlainen valmentaja juuri sinun tarpeisiisi. Kannattaa aina keskustella valmentajan kanssa kunnolla, ennenkuin hypää remmiin mukaan ja jos valmentaja ei tajua sinun toiveitasi, niin heti vain uutta tilalle! 🙂 Sinä olet asiakas, ja silloin mennään sinun toiveiden ja rajojen sisällä.

    2. Piia Pajunen
      12.1.2017, 15:10

      Lise pisti kyllä erittäin pätevät vinkit kehiin! Tuon hyvän valmentajan tunnistaminen voi olla kyllä melkoinen suo, mutta itse eniten painottaisin juuri eniten tuohon puskaradioon/suosituksiin/netistä löytyvään palautteeseen. 🙂

Kommentointi suljettu.