Tee sitä mistä tykkäät ja siten miten tykkäät

Oli kyseessä sitten asia tai toinen, niin hyvään lopputulokseen voi päästä monia eri teitä pitkin. Tapoja ja mieltymyksiä on niin monta kuin meitä yksilöitä, ja fiksuimmat jo tietävätkin, etteivät kaikki tavat vain yksinkertaisesti sovi jokaiselle. Oman tyylin ja itselleen soveltuvimman tavan löytäminen voi kuitenkin ensialkuun tilanteesta riippuen vaatia itsensä tai jonkun toisen määrittelemän reitin seuraamista, jotta voi nähdä joko sen, mikä sinulle toimii tai vaihtoehtoisesti sinulle ei ainakaan toimi.

Se, miten teet asiat, voi muodostua yllättävän olennaiseksi asiaksi onnistumisen kannalta. Mikäli tekeminen maistuu puulta ja toimintamallit lähinnä nostavat kierroksia takaraivossa, niin homma on usein jo siltä erää taputeltu. Hyvällä mäihällä maaliin saatetaan kuitenkin päästä pitkienkin hampaiden pilkottaessa päällisin puolin hyvinkin tuloksin. Se, mitä tapahtuu maaliviivan ylittämisen jälkeen, paljastaa puolestaan henkilökohtaiset henkiset hutilyönnit matkan varrelta. Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Matkan ollessa yhtä tiukkaa painimatsia sovittaessa väkisin itseään toisten asettamaan muottiin voi kolahtaa jälkikäteen kovaa. Motivaatio saattaa lopahtaa ja turnausväsymys pääsee usein valloilleen, kun on yritetty toimia liian lujaa vastoin omaa itseään. Oli kyseessä sitten matematiikan oppiminen, ruokavalion noudattaminen tai työtehtävien suoritus, niin tapoja voi olla monia. Optimaalisin tilanne syntyy usein silloin, kun tekeminen on mielekästä ja tuntuu ”omalta”, jolloin motivaatio ruokkii itse itseään. Ihminen haluaa tehdä sitä, mikä on itselleen mieluisaa ja luontevaa. Siksi on hyvä löytää tapa ja tyyli, josta itse pitää, vaikka toki välillä siellä epämukavuusalueella tuleekin käydä edistymistä tavoiteltaessa.

Tee sitä mistä tykkäät

Itse olen etenkin urheilun parissa monesti sortunut miettimään, miksei minusta tunnu luontevalta tehdä tai ajatella samoin, miten osa ympärilläni tekevistä tekee. Nykyään näitä ajatuksia tulee vain harvakseltaan, sillä kokemus on tuonut varmuutta. Omat matkan varrella syntyneet epäluulot ovat väistyneet, kun olen pitäytynyt tyylissäni, ja todistanut itselleni, että itselleni löytämä kokonaisuus oikeasti toimii juuri minulla. Pidän siitä mitä teen ja miten asiat teen, vaikka yksityiskohdissa voi tapahtua ja oikeastaan tapahtuukin matkan varrellaluonnollisia muutoksia. Tekeminen muuttuu, mutta perusmentaliteetti pysyy.

Äärimmäisen jyrkän ”minä tiedän mitä teen”-moodin ja oman elämän hirmuhallitsijana elämistä kannattaa kuitenkin jossain määrin välttää. Joskus ulkopuolisen ohjaajan asettama ohjeistus voi olla pienen vastustelun jälkeen jopa pieni voitto itselle, jos neuvosta suostuu ottamaan vaarin. Tämänkin kanssa olen saanut matkan varrella tasapainotella, sillä joskus osaan olla todella itsepäinen. Urheilun saralla luotan kuitenkin valmentajaani, ja hyviä näkökulmia olen saanut myös muualta lähipiiristäni. Neuvoja ja vinkkejä saattaa toisinaan sadella suunnasta jos toisesta, joten onkin osattava hieman suodattaa, eikä vain poukkoilla jokaisen hyvältä kuulostavan ohjeistuksen perusteella. Luota siis linjaan jota noudatat, varsinkin jos itse pidät siitä mitä teet ja miten teet.

xoxo,
Piia

Edellinen juttuni: Tavoitteet ja omistautuminen eivät lomaa näe

Snapchat: piiapajunen
Instagram: piiapajunen

Piia Pajunen

10 vastausta artikkeliin “Tee sitä mistä tykkäät ja siten miten tykkäät”

 1. Moi!
  Voisitko kirjoittaa postauksen treeneistä, joita voi tehdä muualla kuin salilla? :)

  • Kiitos toiveesta! Tällainen tulossa ehdottomasti! :)

 2. Moikka, en tiedä onko vika vaan mun puhelimessa, mutta en nää mitään kuviasi kun luen juttujasi puhelimella..koneella kuvat aukeaa normaalisti! 😁kuvia kaipailen!

  • Voehan hitsi! Kiitos kuitenkin tiedosta, niin laitan tästä kyselyä tekniselle tuelle menemään! Oletko huomannut/testannut näkyykö sulla muiden Fitfashionin blogien kuvat normaalisti vai onko vika pelkästään meikäläisen riesana? :)

  • No hitsiläinen! Kiitos joka tapauksessa tästä tiedosta!

 3. Hei Piia!
  Minuu kiinnostas kovasti kuulla sun takareisi historiasta. Leikattuhhan ne on..
  Että millainen oli vaiva, muistatko miten kuntoutus lähti menemään leikkauksen jälkeen, miten ne voi nyt ja miten niitä oot voinut leikkauksen jälkeen treenata? Kaikki liikkeet tuskin on mahdollisia..? Vai pystytkö jo nyt treenaamaan kaikkia jalkaliikkeitä ihan normaalisti.
  Ja että miten päädyit leikkaukseen, eli siis oliko niissä millasia kipuja?
  Näistä jos sais vielä oman postauksen, ois aivan huippujuttu, netistä kun ei niin paljoa näistä hamstring vammoista ylipäätään löydy juttuja..:)

  • Tästä voisin kyllä ehdottomasti tehdä oman postauksen, koska itse olen kärsinyt ikävistä takareisivaivoista jo vuodesta 2008 lähtien non-stoppina, ja täydellistä syypäätä ja parannusta tähän mysteeriseen vaivaan ei ole vielä tänäkään päivänä löytynyt, vaikka jos jonkinnäköisellä spesialistilla ja kuvantamistoimenpiteissä on ravattu. Itse olen opetellut elämään ”ongelmani” kanssa, ja nykyään en oikeastaan edes liikaa muistele tai ajattele koko asiaa, koska takareisien tilanteen mukaan on pakostakin oppinut tässä 8,5 vuoden aikana elämään ja urheilemaan. Tiedän jo miten pystyn treenaamaan ja miten en pysty treenaamaan, ja olen pelannut niillä korteilla mitä käteen on jaettu. Kyllä näiden romujen kanssa on vuosia sitten väännetty niin monet itkut, mutta enpä niille nykyään kovin montaa ajatusta jaksa uhrata.

   Oletan, että sulta löytyy myös takareisivaivoja, joten superisti (henkisiä) voimia niiden selättämiseen tai niiden kanssa eteenpäin pääsemiseen! Lupaan kirjoitella tästä aiheesta oman postauksen ennemmin tai myöhemmin. :)

 4. Ihana kirjoitus taas! Pistit miettimään; jokainen kulkee tavallaan omaa polkuaan ja se mikä sopii yhdelle ei sovi toiselle. Liian itsekeskeinen ei kuitenkaan saa olla vaan neuvojakin on hyvä ottaa vastaan. Itselleni tämä on kuitenkin vaikeaa kun aina haluaisi tehdä kaiken itse ja olla omanelämänsä paras asiantuntija.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta