RASVAPROSENTTINI JA LIHASMASSANI MUUTOS 2013 – 2018


Mikä on rasvaprosenttini? Paljonko mulla on lihasmassaa? Paljon painan, ja miten kehonkoostumukseni on muuttunut viidessä vuodessa? Kävin nyt ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen mittauttamassa kehonkoostumukseni ihan huvin vuoksi ja urheilun kannalta. Vaikka kehonmuokkaus on ollut kilpaurheiluni puolesta vahvana tavoitteena etenkin lihasmassan kannalta, niin en ole kokenut suurta tarvetta käydä mittaamassa sen hetkisiä lukemiani missään vaiheessa. Kukaan ei kisalavalla rasvaprosenttia tai lihasmassan määrää tullut kyselemään, silminnähden kehitystä kuitenkin jatkuvasti pukkasi melkoisen mukiin menevästi ja kisalavoillakin tehtiin aika kohtuullisen osuvaa jälkeä.

Otetaan tähän ihan ekana kehonkoostumusmittaus kesältä 2013. Taustana kerrottakoon, että kyseisenä hetkenä treenannut salilla tavoitteellisesti vasta 14 kuukautta. Alla kuitenkin aktiviisia kilpaurheiluvuosia lukuisia ilman ainuttakaan välivuotta (saati välikuukautta), ja juuri pari kuukautta taaksepäin olin voittanut naisten EM-pronssia vapaaohjelmafitnessissä, ja pari kuukautta etenpäin voitin lajini Suomenmestaruuden. Ihan lihaton en siis ollut tällöin(kään), mutta kehon rasvat olivat jo jokseenkin tiiviissä muodossa kisakauden pyöriessä päällä. Tässä siis ensin InBody-mittaus juhannuksen 2013 huudeilta. Voila!
rasvaprosenttini

Tämä supercool treeniselfie oli napattu 2013 samana päivänä kehonkoostumusmittauksen kanssa.

9.5.2018 TANITA MC-780
rasvaprosenttini
Kehonpainosta oli pudotettu 1,0 kiloa pois vaatetuksen osalta. Päälläni oli kuitenkin todella kevyet vaatteet, ja painoni on todellisuudessa kuitenkin siellä 60 kg:n yläpuolella.

29.6.2018 INDOBY 770

Pitävätkö kehonkoostumusmittaukset paikkansa?

Jos näistä lähdetään näppärää analyysiä tekemään, niin ensimmäisenä huomioni kiinnittyy kahteen asiaan. Ensinnäkin uusin InBody-mittaus ilmentää, että lihasmassani olisi näiden viiden vuoden tavoitteellisen treenin johdosta pudonnut 156 senttisestä ruhostani 100 grammaa. Toisekseen uusimmissa Tanita-mittauksessa ja Inbody-mittauksessa on keskenään melkoisen suuria heittoja. Rasvaprosentissa on mittauksissa miltei 6 %-yksikön heitto ja rasvamassassa 3,4 kilon ero. Paino tai elämäntavat eivät tässä ole muuttuneet oikeastaan mihinkään huiman 1,5 kuukauden välissä, niin en ihan tahdo uskoa, että tämä ilmentäisi totuutta.

Kehonkoostumusmittauksia ei suositella toteutettavan kuukautisten aikana tai kovan treenin jälkeen. Kaikissa ylläolevissa mittauksissa kävin myös heti aamutuimaan ilman juomista tai syömistä, jotta mittausolosuhteet olisivat mahdollisimman vakaat. Jo ihan näitä heittoja kahden eri mittauksen välillä tein sen johtopäätöksen, että enpä taida edes vaivautua tarkemmin asiaan perehtymään, enkä jaksa pohtia, kumpi on missäkin osa-alueessa lähempänä totuutta. En siis edelleenkään tiedä, paljonko minulla on lihasmassaa tai paljonko rasvaprosenttini on. Totta puhuen, nämä eivät ole kiinnostanut tätä päivää ennenkään, eikä tule kiinnostamaan jatkossakaan.

Ja toisaalta ihan sama, vaikka lihasmassani olisikin pudonnut (highly doubt, haha) näiden vuosien aikana määrätietoisesta ja äärimmäisen tavoitteellisesta treenistä huolimatta. Kroppa on aika erinäköinen samoissa painoissa näiden vuosien välillä, voimatasot ja treenitulokset kasvaneet melkoisesti, taidot kehittyneet, ominaisuudet huomattavasti paremmat ja vaatekokokin on ottanut jonkinasteista muutosta. Tähän ei siis vaikuta lihasmassani tai rasvaprosenttini lukema.

Kannattaako kehonkoostumusmittaukseen luottaa?

Olen itsekin saanut monia huolestuneita viestejä siitä, kuinka kehonkoostumusmittauksien mukaan se kehitys on kuulemma sakannut ja pahasti, ja tulokset ovat romahtaneet, vaikka salilla on tullut tulosta todella hyvin. Kehonkoostumusmittauksissa on mahdollista tulla heittoja ja joskus jopa isojakin, kuten tästä omakohtaisesta esimerkistä voidaan todeta. Ei siis kannta repiä pelihousujaan tai ahdistua siitä, että kehonkoostumusmittaus näyttää jotain muuta, mitä olit olettanut. Ja jos tiedät jo etukäteen olevasi vaakalukeman kyttääjä ja omaat taipumuksen reagoida vähän liiankin voimakkaasti digitaalivaa’an näytön lukemiin, niin en rehellisesti sanottuna suosittele kehonkoostumusmittausta. Vaikka se pystyisikin antamaan tarkan tuloksen.
rasvaprosenttini

rasvaprosenttini
Aim’n -toppi: TÄÄLTÄ*

Markkinoilla olevat kehonkoostumusmittaukset voivat olla luotettavia ja mittaushenkilökuntakin kaikissa suorittamissani mittauksissa näyttivät osaavan hommansa, mutta tulokset voivat myös heitellä aika rajustikin. On myös syytä pistää merkille, että vaikka mittaustulos olisikin kohdallaan, niin se ei kuitenkaan kerro juuri mitään muuttuneesta kehon ulkoasusta, saavutetuista ominaisuuksista, parantuneesta kropanhallinnasta, kehittyneistä taidoista tai sinusta itsestäsi. Ihan näin muutamia mainitakseni.

Luottaisin siis mieluummin käytännön järkeen ja treenituloksien seuraamiseen oli kyseessä laji kuin laji.
Tämä postaus pähkinänkuoressa: Älä revi pelihousujasi tai treenirikoitasi, jos kehonkoostumusmittaus ei näytä siltä, miltä olisit toivonut. Niissä voi ilmetä aika suuria heittoja.

Sopivasti koostuvaa loppuviikkoa just sulle!

TSEKKAA MYÖS:
Suuriruokahaluisen naisen ongelmat
EDELLINEN JUTTUNI:
Mitä on yhden blogipostauksen takana?

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram

treeni-ja-ravinto lihakset
Kommentit (9)
  1. Itse olen käynyt inbodyssa 4 vuotta 1-6 kk välein.
    Olen pitänyt sitä aina suuntaa antavana mutta kerran usko horjui pahasti kun Tulostimessa oli paperi loppu ja mittaus piti ottaa uudelleen että saadaan tulostus ulos, sillä välin kun lisättiin paperia laitteeseen oli mittausten mukaan lihasmassaa hävinnyt 3kg.
    Aina on ollut sama laite ja mittaus tehty samoissa olosuhteissa. Muuten mittausten mukaan vaikuttaa että koko ajan olisi tullut kehitystä.
    Jotenkin silti otan sen tuloksen aina vähän liian vakavasti vaikka tiedän että se on vain suuntaa antava.

    1. Piia Pajunen
      5.7.2018, 13:30

      Ohoh! Onpa iso heitto täsmälleen samassa mittaustilanteessa! Luulin, että viba itselläni oli ollut enemmänkin olosuhteiden väkinäisistä vaihteluista mittaustilanteissa ja mittauslaitteiston välillä. Ja vaikka itse teinkin tuon viban käydä eri mittauslaitteilla (toki kävin myös saman konseptin eri laitteella), niin silti haluaisin kyllä itsekin saada vähän luotettavampaa mittaustulosta, sillä mikään noista omista mittauksista ei ole oikein ollut millään tavalla linjassa toisiinsa nähden.

  2. Kiitos tästä postauksesta! Kävin itse kehonkoostumusmittauksessa vähän aikaa sitten. Tulos näytti, että kehostani olisi hävinnyt huimat 200g lihasmassaa, johon petyin todella paljon. Odotin, että 1 vuoden ja parin kuukauden välillä lihasta olisi tullut paaaaljon lisää kun sitä kovasti yritin kasvattaa. Kuvista taas selvän kehityksen huomasi. Parempi on ettei ota noita mittauksia niin tosissaan ja luottaa enemmän tuloksiin salilla ja kehityskuviin 😀
    PS. Oot ihan super inspiroiva ihminen <3

    1. Piia Pajunen
      5.7.2018, 13:32

      No en minäkään kyllä tahtoisi uskoa, että multakaan olisi viidessä vuodessa aika omistautuneella ja ammattimaisella lähestymistavalla hävinnyt 100 grammaa pihviä, kun tulokset salilla on ihan eri luokkaa ja kehitys on ollut peilikuvassa ja kisakuvissa ihan silminnähtävää. Eli sinuna tosiaan luottaisin ensisijaisesti niihin tuloksiin salilla ja kehityskuvissa. 😀 Ja kiitos sulle sinä ihana ihminen!! <3

Kommentointi suljettu.