Kisojen kootut selitykset

Sosiaalisessa mediassa on esiintynyt arvatenkin tämä jokaisen kilpailujen jälkeinen tuttu ilmiö. Sijoitukset eivät vastanneet omia odotuksia oltiin sitten itse kisalauteilla tai vain penkkiurheilijan roolissa Kultsan katsomossa. Ihminen pyrkii luonnostaan löytämään syitä ja selityksiä tapahtuneille, ja tähän pätee meistä monille tuttu sanonta: ”Mielipiteet ovat kuin persreikä. Meillä kaikilla on sellainen.” Tässä hieman (ihan oikeasti) tosiesimerkkejä sosiaalisen median ihmeellisestä maailmasta bongattuina:

1. Viimeistelyt menivät pieleen

Selitysten yksi kuninkaista. Valmentajani viisaita sanoja lainaten viimeistely ei saa sinua kuntoon. Se nimensä mukaisesti viimeistelee sen. Jos et ole vaaditussa kisakunnossa, niin viimeistelyt eivät pelasta tai tuhoa kuntoasi. Lisäksi se on fakta, että lavavalot eivät ole aina todellakaan yhtä imartelevat kuin kotipeilisi eteen viritetyt täydelliset selfievalot, jossa vatsalihaksesi pullottavat täyteläisinä ja reitesi näyttävät lohkeavan komeasti. Se irrallinen reisiposeeraus tai vatsaspennaus ei myöskään ole mahdollista useimmissa fitnesslajeissa lavalla, ja tuossa armottomassa anatomisessa etuasennossa tai bikiniposeerauksissa tuskin saat kaikkia lihaksiasi näkymään yhtä täydellisesti kun salin peilin edessä treenin päätteeksi pullistelemalla. Lavalle et myöskään ikävä kyllä saa mukaan niitä Instagramissa rankalla kädellä viljelemiäsi filttereitä. Tällöin on siis turha syyttää viimeistelyitä.

Lisäksi eri kilpailumiljöiden lavavaloissa ja kuvaajien kameroissa asetuksineen on myös paljon eroavaisuuksia, joten jos tässä kilpailussa näytit lavalla löysemmältä kuin edellisessä skabassa tai vessanpeilisi edessä, syy voi löytyä muualta kuin viimeistelyistä.

IMG_9720
Oikealla kevään Arnold International huonosti valaistulla messulavalla ja vasemmalla syksyn Nordic Pro, jonka lavalla yhdet parhaimmista törmäämistäni kisavalaistuksista. Arskan kuviin törmätessäni kauhistelin ensin olleeni löysä, kunnes tajusin änkyräkireiden kilpakumppanieni näyttäneen kyseisissä kuvissa aivan yhtä vetisiltä.
IMG_9721
Yksi tilanne tilanne, kolme eri kuvaajaa.

2. Näytin seuraavana päivänä paljon paremmalta ähkymätön jälkeen kuin eilen kisapäivänä

Lue ensimmäinen kohta ajatuksella uudelleen, ja punnitse asioita uusiksi. Ja go ahead, koeta seuraavalla kerralla sitten ihmeessä tätä, jos se sinulla oikeasti toimii!

Lavalle et monestikaan voi saada kerralla kaikkea. Alla olevassa kuvassa kassillisen mättöherkkuja täyttänyttä vatsaa olisin tuskin saanut tarpeeksi litteäksi lavalla, vaikka paine olkapäissä oli oikein passeli. Ja kyllä ne reidet edelleen lohkeavat erillisesti spennatessa, mutta tuskin anatomisessa etunäkymässä oltaisi riemusta kiljuttu. Ihmissilmä tuppaa huomaamaan kaikki voimakkaasti silmien eteen ponnahtavat positiiviset asiat ja sivuuttamaan ne pienet negatiiviset puolet, ja huikeasta pumpista ja komeista suonista sokaistuneena uskotaan olevansa parempia kuin edellisenä päivänä. Ja näinhän se usein onkin, nimittäin parempia ja täyteläisempiä näin ”arkipäivän estetiikkaan” verraten, muttei välttämättä armotonta kisalavavertailua ajatellen.

Päivä (ja herkkukassi) Arnoldin Internationalin jälkeen.

3. Tuomarit olivat täysin sokeita

”Miten tuo on pystynyt voittamaan, kun sillä ei ole edes jalkoja! Tuomareille lasit päähän!”. You can’t have it all. Jos finaalissa on kilpailijoita, joilla jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, niin tällöin tuomariston on punnittava, mikä kokonaisuus tässä toimii parhaiten. Ei täältä Suomenmaaltakaan löydy kovin usein aivan täydellisiä kilpailijoita, joilla kaikki olisi prikulleen kohdallaan. Muutenhan meillä olisi joka vuosi kymmenen uutta maailmanmestaria ja pro-korttia. Ei voittajatkaan voi olla täydellisiä puhumattakaan koko finaalikuusikosta.

Itsekin olen aiemmin joskus pienessä päässäni pohtinut, että miten tuokin kilpailija on voinut nousta noi korkealle sijoituksissa. Pieni analyyttinen skannaaminen finalistien kesken kuitenkin on usein paljastanut, että yksinkertaisesti parempia ei välttämättä ollut tarjolla. Täällä Suomessakin kilpailijat ovat vain ihmisiä, joilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, ja lavalle selvinneet yksilöt laitetaan lajinmukaiseen paremmuusjärjestykseen. Sarjan tasosta riippuen voittaja voi olla yhtä hyvin ”huono” tai finaalin ulkopuolelle voi jäädä ”hyvä” kilpailija. Lisäksi lavan parhaat olkapäät tai kirein fysiikka ei välttämättä riitä, jos kokonaisuus ei muuten pelaa.

Täytyy myös muistaa, että harvoin tuomaristo on täysin yksimielinen, ja arvosteluissa voi esiintyä isojakin heittoja. Näitä lajeja kun ei mitata absoluuttisesti sekuntti- tai senttituloksilla, vaan arvostelu perustuu mielipiteeseen ja jokaisen tuomarin käsitykseen lajinmukaisesta estetiikasta.

4. Tuomaristossa istui voittajan valmentaja/kaveri/isoäiti

Tässä vaiheessa tekisi mieli kehottaa henkilöä tutustumaan tuomarointijärjestelmään. Tuomaripaneelissa on tavanomaisesti päätuomarin lisäksi seitsemän arvioivaa jäsentä, joista jokaiselle kilpailijalle osoitettu korkein ja matalin sijaluku hylätään. Silloin ei siis auta, että laitat rakkaan ystäväsi ykköseksi, jos muut tuomarit heittävät sijalukuja 11. Jos kilpailija voittaa, niin ykkösiä on heitetty paperiin aika monen muunkin tuomarin toimesta kuin oman valmentajan. Näitä tuomarikortteja myös oikeasti seurataan ja valvotaan, ja tarvittaessa kyseenalaiseen tuomaritoimintaan ihan oikeasti puututaan. Ja koetapa etsiä asiantunteva tuomaripaneeli, jossa kenelläkään ei ole mitään suhdetta viikonlopun yli 300 kisaajaan.

Toisekseen, se oma valmentaja tuomaristossa voi olla jopa kriittisempi kuin tuikituntematon silmäpari. Tiedän nimittäin tapauksia, jossa tuomari on eliminoinut oman kilpailijansa, joka on kuitenkin sijoittunut loppupeleissä kymmenen parhaan joukkoon ja sijoittanut voittaneen urheilijansa finaalikuusikon häntäpäähän. Aina muutenkin tunnutaan muistettavan vain nuo tapaukset, kun voittajan valmentaja istui tuomaripöydässä. Entäs ne kerrat, kun tuomaristossa istuneen valmentajan urheilija ei pärjääkään? Niitä on aika hemmetisti enemmän.

IMG_3505
Ja minäkin olin taas yksi niistä viikonlopun aaseista, jotka kuulemma pitäisi laittaa vaihtoon :)

5. Kisapäivä ei mennyt niinkuin piti

Aamulla pyörrytti ja olo oli heikko todella heikko. Taksi kisapaikalle tuli liian myöhässä. Takahuoneessa kaikki paineet katosivat eilen niin täydellisestä kisakunnostani ja tunsin nesteen valuvan jalkoihini, koska olin tankannut yhden puurolautasellisen liikaa. Lavan takana huomasin, että värissä oli läntti reisissä, ja itkuhan siinä melkein tuli, kun sitä hädässä yritettiin korjata. Tämän vuoksi en kerennyt myöskään pumpata tarpeeksi bikinifysiikkani olkapäitä, ja unohdin rannekoruni kassiin. Aikataulut olivat 45 minuuttia myöhässä, joka pilasi kuntoni. Vaikeuksista huolimatta jaksoin somettaa aktiivisesti koko kolme tuntia takahuoneessa sekä seistä lavalla sen vaaditun kokonaiset neljä minuuttia. Hymy ei kuitenkaan irronnut ja poseeraukset jäivät heikommiksi päivän epäonnisten tapahtumien vuoksi, kun mieli oli vähän matalalla ja ei ollut fiilistä. Siksi en päässyt finaaliin. Tarvitseeko sanoa enempää?

6. Ammattilaisen laittamat hiukset ja meikki olivat huonot

Siinä meni finaalipaikka. Really? Olisiko syytä kuitenkin katsoa kriittisesti omaa fysiikkaasi tai lavapresenssiäsi.

7. Olin liian lihaksikas tai kireä, ja siksi en pärjännyt 

Olen Suomessa törmännyt vain muutamaan bikinikisaajaan, jotka olivat mielestäni liian kireitä kyseiseen sarjaan. Sinä tuskin et ollut yksi heistä. Yhtäkään omissa silmissäni liian lihaksikkuuden vuoksi huonosti sijoittunutta bikinikilpailijaa en ole vielä nähnyt. Jos et pärjännyt, niin suosittelisin tarkastelemaan kriittisesti valmentajasi kanssa kisoissa ollutta fysiikkaasi, esiintymistäsi ja kokonaiskuvaasi. Uskon, että syy löytyy siis jostain muusta, kuin jäätävistä muskeleistasi. Ja jos olit muuten vaan liian ”iso”, niin hyvin todennäköisesti olit yksinkertaisesti löysä tai poseerasit itsellesi todella epäsuotuisalla tavalla. Itsekin olen joskus sortunut ajattelemaan, ettei fysiikkani/vapaaohjelmani vain sopinut tuomarilinjaan, mutta jälkikäteen tarkasteltuna olin vain yksinkertaisesti voittajia huonompi. That’s it.

Loppusanat

Loppusanoiksi muodostettakoon, että annetaan kaikille hyvin sijoittuneille kilpailijoille ansaitsemansa kunnioitus. Jos tekee mielesi purkautua, tee se kotona ystäväsi kanssa kahvipöydässä äläkä lähde huutelemaan hävyttömyyksiä tai ärsyttäviä vihjailevia piikittelyitä sarjan kärjestä pitkin sosiaalista mediaa. Jokaisella meistä on oikeus mielipiteeseen, mutta yritetään silti kunnioittaa voittonsa/sijoituksensa ansainneita urheilijoita ja heidän taustajoukkojaan sekä pitkää päivää painaneita tuomareita. On kuitenkin hienoa, että laji ja sijoitukset herättävät tunteita suuntaan tai toiseen. Se tarkoittaa nimittäin sitä, että laji on meille monista erittäin mielenkiintoinen ja jopa todella rakas.

xoxo,
Piia

Piia Pajunen

29 vastausta artikkeliin “Kisojen kootut selitykset”

  • Kiitos! Ja propsit sulle todella kovasta lavakunnosta! Oli just eikä melkein :)

 1. Olen kyllä viimeistelystä eri mieltä. Itse olin ensimmäisellä kisadieetillä ketoosilla ja hiilihydraatteja oli se alle 20g. Valmentaja sitten ennen kisoja päätti, että bikinikisaajaa on syytä tankata ja vedettiin sitten kunnon ensimmäinen tankkauspäivä kisoja edeltävänä päivänä. Puuroa, jädeä, pullaa yms että saadaan lihakset täyteen. Muuten kunto olikin hyvä, kädet saivat nätin pumpin, mutta vatsani oli kuin roinanneen miehen ja sain aivan jäääätävän ripulin…. Never again.. :D Eipä tullut mieleen.

  • Kertomasi perusteella olet nähtävästi ollut vaaditussa tikissä, jolloin tyhjää ja kireää kroppaa on ollut syytä tankata. Hyvän kunnon voi siis todellakin pilata viimeistelyillä, ja jokainen tapaus on yksilöllinen oli kyseessä laji kuin laji. Sulla on siis hommat menneet jälkianalyysin suorittamisen osalta juurikin nappiin, sillä olet nähtävästi bongannut sieltä ne olennaisimmat asiat kisakunnon pieleenmenemisessä. Olet sikäli onnekas, että tiedossa on, mitä korjata seuraavalle kerralle. :) Sehän näissä tapauksissa surullisinta onkin, kun ei löydetä niitä oikeita syitä huonolle kunnolle/sijoitukselle, vaan ruvetaan selittelemään hölynpölyä, jolloin ei myöskään osata korjata asioita seuraavaa kertaa varten ja hakataan päätä väkisin seinään.

 2. Ihan mielettömän hyvin kirjoitettu! Sinänsä hauska, että itse olin kisaajien joukossa viikonloppuna eikä tässä ole kertaakaan tullut syytettyä/seliteltyä omaa sijoitusta mainitsemiesi selitysten perusteella. Olen tyytyväinen suoritukseeni, mutta toki sitä aina miettii mitä voisi tehdä paremmin tai mitä jäi puuttumaan. Sen vuoksi odotankin valmentajani analyysiä ja palutetta siitä mitä tarvitsee lähteä kehittämään/parantamaan seuraavia kisoja ajatellen.

  • Kiitokset! Noissa ”selittelyissä” on juuri se harmillista, että monelta jäävät ne oikeat asiat huomaamatta, eikä siten osata parantaa niitä seuraavaa kertaa varten, kun kielletään tosiasiat. Olet siis mielestäni asian ytimessä pohtiessasi asiaa laajasti ja monelta kantilta sekä itse että asiantuntevan valmentajasi kanssa. :)

 3. Nyt osuit kyllä asian ytimeen! Tässä oon muutaman päivän lukenut kaikkien selityksiä ja yrittänyt pysyä kärryillä siitä, miksi kukanenkin ei pärjännyt. :D Huhhuh.

  • Syitä huonolle sijoitukselle on hyvä oikeasti etsiäkin, mutta keskitytäänkö niissä oikeisiin asioihin, on sitten asia erikseen :)

  • Menkat voivat kyllä joillakin naisilla oikeasti pehmentää kuntoa keräten nestettä ja turvottaa alavatsaa, mutta tässäkin pätee se, että jos alustavasti et ole ollut vaaditussa kunnossa, niin syy siihen ei silloin löydy pelkästään tuosta hormoonitoiminnasta. :)

 4. Erittäin hyvä ja mielenkiintoinen postaus. Ihanaa kun tulit Fitfashioniin bloggaamaan!

  • Kiitos kommentistasi! Kiva kuulla, että meikäläisen jutut kiinnostaa :)

 5. ” Ja koetapa etsiä asiantunteva tuomaripaneeli, jossa kenelläkään ei ole mitään suhdetta viikonlopun yli 300 kisaajaan”.

  Onhan sinne ehdotettu tuomareita ulkomailta mutta läpeensä korruptoituneille ja ”vallastaan” huumautuneelle Suomen tuomaristolle se ei käynyt.

  • Tuomaritoiminta tapahtuu Suomessa lähes täysin vapaaehtoistoimintana, mitä nyt matkakorvaukset kotipaikkakunnalta siitä irti saa. Rahoihin sillä ei tosiaankaan käsiksi siis pääse. Ulkomailta tuomareiden etsiminen ja raahaaminen Suomeen olisi aika kallista ja aikaa vievää puuhaa, ja kuka tätä lähtisi ilmaiseksi organisoimaan? Ei kukaan. Suomesta kyllä löytyy ihan yhtä osaavaa porukkaa, joten miksi heittää yhdistyksen rahoja tuomareidein lennättämiseen Suomeen sekä heidän majoitus- ja palkkiokustannuksiin (tuskin hekään sitä ilmaiseksi tekisivät). Ainakin minä pienessä päässäni sijoittaisin nämä rahat jatkossakin mieluummin menestyneiden urheilijoiden lähettämiseen EM- ja MM-kilpailuihin. :)

   Terveisin,
   yksi vallastaan sokaistunut ja korruptoitunut tuomari

 6. Itseänikin kiinnostaa fitnessjutut ja etenkin kisojen jälkeistä jälkipuintia on ajoittain viihdyttävääkin seurata. Tää oli tosi hyvä ja asiallinen teksti, jonka jokaisen kisaajan tai fitnessissä mukana olevan pitäisi lukea. :) PS. Oot upea!!

  • Siis tämä jälkipuintihan on omalla tavallaan olennainen osa kilpailutapahtumia, ja niiden kuuluukin herättää ihmisissä erilaisia tunteita. :) Ja kiitos sulle ihanasta kommentistasi!

 7. Loistava kirjoitus! :) Kyllä ne tuomarit siellä asiansa osaa! Olisi monelle hyväksi lukea tämä kirjoitus! ;)

  Ps. Oot huikea mimmi! Mitä sua on nähnyt expossa ja classicissa, niin oot aina iloinen touhottaja! Tulee itsekin aina hyvälle tuulelle pelkästään näkemisestäsi! :)

  • Kiitos Sari ihanasta kommentistasi! Tuli tosi hyvä mieli! :)

 8. Tää oli kyllä mahtava teksti ! Samaa mieltä oon kyllä näistä kootuista selityksistä ! :DDD Näitä löytyy meinaa aika paljon ja tässä kyllä oli ne yleisimmät !

 9. Tässä väheksytään kyllä niitä joilla oikeasti olis syy kunnon huononemiseen. Se viimeistely kun voi pilata totaalisesti tykinkin kunnon. Ja menkat estää voiton saamisen. Et sä varmaan kaikkien kisaajien kropan toimintaa tunne? Ystäväni kisas ja sillä alko menkat 2 päivää ennen kisoja. Vatta pömppäs ja nestettä kerty pari kiloa. Siinä on aika iso ero tiukkaan kuntoon silloin. Ja jos vielä sattuu monta asiaa yhtä aikaa niin ei se minusta ole selittelyä vaan huono tuuri (viimeistelykikkailut pilas+menkat+stressi omasta kunnosta) ja jokaisella varmaan on oikeus kertoa vaikka lehdessä omat ongelmansa. Ihan niin kuin sullakin on oikeus pilkata selittelijöitä.

  • Tarkoitukseni ei todellakaan ole ollut pilkata tai väheksyä ketään, ja tiedän itsekin omasta henkilökohtaisesta kokemuksesta, että viimeistelyt voivat todellakin mennä perseelleen (been there, done that) ja nähnyt näitä tilanteita myös muilla ihan vierestä. En ole itse sen parempi tai ylempiarvoisempi kuin kukaan muukaan ihminen. Henkilökohtaisesti vain lähinnä harmittaa, kun todella monilla syy huonoon sijoitukseen/kuntoon tahtoo löytyä niistä epäolennaisista asioista, jolloin ei osata korjata asioita seuraavaa kertaa varten, ja hakataan päätä väkisin seinään. Fitnesslajeissa kun tämä kilpailuun valmistautuminen ei tuskin ole kellään mikään peace of cake, niin harmittaa niiden puolesta, jotka toistavat virheitään kerrasta toiseen, kun ei huomata missä on todellinen vika.

   En missään vaiheessa tekstissäni sanonutkaan, etteivät viimeistelyt voisi mennä oikeasti mönkään, ja tarkoitinkin juuri tapauksia, jossa kunnossa ei ole oltu alkuunkaan, ja huonosta lavakunnosta syytetään pieleen menneitä viimeistelyitä keskeneräisen kisakunnon sijaan (dieetti aloitettu liian myöhään, pudotettavaa on ollut liikaa tms.). Siksi sanoinkin, että viimeistelyt eivät laita ketään kuntoon, jos tikissä ei olla jo valmiiksi. Rasva ja neste lavalla tuntuu nimittäin meinaan sekoittua harmittavan monilla, ja tämän sekoittuminen ei auta yhtään seuraavaa kisapreppiä suunnitellessa. Ja kyllä, olen itse ollut lavalla täydessä nestepöhössä Arnold Amateur Europessa 2013, kun viidenteen kisaan vuoden sisään ei kroppa tahtonut enää millään jaksaa pitää nesteitä poissa. Ja niinkuin tuolla jo yhteen menkkakommenttiinkin jo eilen vastasin, niin tuo hormoonitoiminta voi todellakin pöhäyttää kunnon naisilla ja vetää vatsan turvonneeksi. Olen myös nähnyt useammankin tapauksen vierestä, minkälaisen vaikutuksen hormonaalisen ehkäisyn poisjättäminen voi tehdä kisakunnon kuivamiselle.

   Pahoittelen vielä, mikäli tekstistä jäi ikävä maku suuhun. Se ei todellakaan missään nimessä ollut tarkoitukseni. Peace and love! <3

 10. Näiden speklauskommenttien perusteella voinee tehdä johtopäätöksen, että uudelle lajille olis kysyntää. Siinä voitais arvioida kilpailija ensin lavalla tuomarien toimesta, ja sen jälkeen verrata sitä matemaattisella algoritmilla kolmeen parhaaseen Instagramselfieen. Näin ollen saatais haukuttua helpommin tuomarien likinäköisyys, puusilmäisyys ja sukulais/ystävyyssuhteiden vaikuttavuus, ja julistettua voittaja sen mukaan kenellä on härskeimmät filtteröintitaidot ja parhaat valaistukset peilin ympärillä :) Loppuiskohan sitten tää ”En tajua miten et ollu finaalissa, kun nää sun Instakuvat on niin upeita”?

  No niin, toki ymmärrän että laji herättää ihmetystä jos tätä seuraa vain Instan perusteella ja voipi mennä tunteisiin jos oma idoli ei voittanutkaan. Mutta se ei parane sillä, että haukutaan muut kilpailijat tai tuomarit, jotka on molemmat tehneet oman parhaansa. Harvemmin ne, jotka käy katsomassa kisat paikan päältä ja omaa jonkinlaisen käsityksen lajien kriteeristöistä (eivätkä ole jonkun kilpailijan rakkaita) valittaa sijoitusten menneen väärille ihmisille.

  Hyvä postaus!

  • Joo ainahan asioita tietty voisi yrittää parantaa ja kikkailla vaikka mitä hienoja parannuksia nykyisiin järjestelmiin, mutta asioilla on aina monia puolia, joita ei tule äkkiseltään ajateltua. Kyllä nämä Suomen käytännöt on aika rehdit ja toimivat, ja täytyy sanoa, että tuolla maailmalla kisoissa nuo hommat eivät ole ihan yhtä hyvällä ja reilulla tolalla kuin täällä meillä :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta