HELPOT KIKAT PAREMMAN MAKUISEEN RUOKAAN

Miten siitä tavallisesta ruuasta saisi paremman makuista? Mitä tehdä, kun normisafkat tökkivät ja kyllästyttävät? Näitä asioita kysellään multa aivan todella usein, ja usein ratkaisuita voi löytyä näihin ihan pienistä sekä yksinkertaisista asioista. Jokainen pystyy helpostikin kehittymään oman elämänsä Master Chefeiksi. ;)

Mielestäni ruuan pitää olla pääsääntöisesti hyvän makuista, ja itsehän en pahaa ruokaa omassa arjessani syö, vaikka kaikkiruokainen rouskuttelija olenkin. Isoimpana elementtinä paremman makuisessa ruuassa ovat oikeasti hyvät raaka-aineet ja valmistustapa. Valmistustapaan tietty vaikuttaa sekä valittu menetelmä että keittiömestarin omat taidot, mutta molempiin pystyy vaikuttamaan perehtymällä ja harjoittelemalla. Tässä muutamia hyviä ja helppoja kikkoja, miten itse olen saanut siitä arkiruuasta paremman makuista. Voila, olkaapa hyvät!

Riisin keitinveteen voi heittää sekaan myös mausteita. Itse tykkään maustaa riisin usein suolan lisäksi kurkumalla, joka tuo maun lisäksi riisille myös kauniin värin. Ulkonäkö on puoli ruokaa, vaikkeivät omat annokseni aina mitään mestariteoksia muistutakaan, hah. ;)

Edellisenä päivänä valmistettu riisi tai peruna maistuu todella hyvältä, kun sen heittää kokkailun loppuvaiheessa pannulle juuri kypsytetyn lihan ja kasvisten kanssa. Nam!

Lihan, kalan tai kanan paistaminen pannulla laadukkaassa öljyssä tuoreen valkosipulin ja chilin kanssa toimii aina, eikä tähän juuri suolan (ja pippurin) lisäksi välttämättä muita mausteita tarvitakkaan. Maustamisessa vähemmän voi olla enemmän.

Kokeile välillä paistaa kana oliivi- tai rypsiöljyn sijaan kookosöljyssä. Lisäksi kala ja liha maistuu erittäin hyvältä myös voissa paistettuna.

Tuoreet mausteet ja yritit tuovat ihan eri makua ruokiin kuin kuivatut. Itse tykkään hyödyntää näissä myös pakastettuja tuoreyrittejä. Näitä voi ostaa näppärästi joko valmiina tai pakastaa itse hakkeluksena, jos koko yrttipuska tai chilinippu ei kulu ruokiin kerralla. Omana suosikkinani ovat myös pakastevalkosipulimurskakuutiot sekä laadukas valkosipulichilimurska lasipurkissa. Helppoa, hyvää, laadukasta ja nopeaa.

Broilerin fileistä saa melkolailla mehukkaan täydellistä, kun sen paistaa uunissa 225 asteessa tasan 9 minuuttia. Tässä on erittäin kohdillaan käyttää puhelimen hälyttävää ajastinta, sillä muuten menee varmasti plörinäksi. Jos fileet ovat paksuja, niin leikkaa ne reteästi kahtia esimerkiksi keittiösaksilla. Suolan ja mausteen ripottelen fileiden pellillä päälle ennen uuniin laittamista.

Itse en ikinä osta valmiiksi suikaloitua broileria. Paistan ne joko uunissa kokonaisina fileinä tai avatessani paketin leikkaan keittösaksilla koko paketin fileet kerralla suikaleiksi. Aivan eri makuista ja rakenteista, kuin kaupan valmiit jämäpaloista valmistetut suikaleet.

Kokeile rohkeasti eri lihoja, siipikarjaa tai kaloja. Omassa keittiössä on näkynyt perinteisten broilerin, possun, naudan ja lohen lisäksi mm. turskaa, haukea, silakkaa, karitsaa, hevosta, peuraa, hirveä ja katkarapuja. Välillä pitää vain muistaa kokeilla, ja esimerkiksi tuoreet silakkafileet ovat erittäin edullisia kalatiskiltäkin ostettuna.

Ruuan pilkkomisella on myös väliä. Kokeilepa joskus silputa salaatin tai ruokien ainekset todella pieneksi ruokaa laittaessasi tai vaihtoehtoisesti jättää ne suuremmiksi kuutioiksi. Typerän simppeli juttu, mutta voi piristää pinttyneitä ruokatottumuksia melkoisesti!

Vaihtele ja kokeile rohkeasti myös eri lisukkeita. Perunan, pastan ja riisin tilata voi nautiskella esimerkiksi bataattia, juureksia, maissia, papuja, kvinoaa…

Valmistustapaa vaihtamalla voi myös saada ihan uutta potkua ruokaan. Sama raaka-aine voi maistua täysin eriltä paistettuna, keitettynä, höyrytettynä tai uunissa kypsytettynä.

Itse en koskaan keitä kasviksia, vaan höyrytän ne usein kattilassa höyrytysritilän päällä tai mikrossa Lekue-höyrykääreessä. Kasviksista tulee näin todella herkullisia ja niiden sisältämät ravinteet säilyvät paremmin. Näiden päälle Herbamarea, niin avot!

Pienillä yksinkertaisilla jutuilla saa usein siis parhaimman lopputuloksen, eli suuria kikkakolmosia ei hyvänmakuiseen ruokaan välttämättä edes vaadita. Jos oman elämänsä keittiömestareilla siellä päässä tulee mieleen päteviä vinkkejä ja niksejä, niin kommenttiboksi paukkumaan niin että raikaa! ;)

Maistuvaa alkanutta viikkoa jokaiselle Kokki Kolmoselle!

Kurkkaa myös: Eikö puuro maistu? Tsekkaa nämä 3 suosikkiani!

Edellinen juttuni: Täydellinen huulipuna, joka kestää vaikka treenin

♥ SEURAA MINUA ♥
Bloglovin // Blogit.fi // Facebook // Instagram
Snapchat: piiapajunen

Piia Pajunen

15 vastausta artikkeliin “HELPOT KIKAT PAREMMAN MAKUISEEN RUOKAAN”

  1. Jess, kiitos tästä! Täytyy jäädä seurailemaan myös kommenttiboksin puolta :)

    • Moikka! Mahtista, että tämä postaus nappasi! Itsekin odottelen, mitä herkkuvinkkejä kommenttiboksiin pamahtaa! ;)

  2. Vinkki vitonen riisin keittoon: tilkka öljyä kattilaan ja riisit joukkoon, ns. ”kuullota” riisit ensin öljyssä, sen jälkeen sopivasti vettä perään ja samaan syssyyn myös kaiken hyvän alku ja juuri eli kana- tai kasviliemikuutio!! Tällä reseptilla riisistä saa niin hyvää ettei viittis muuta juuri syödäkään ;) Kana-/kasviliemikuution kokoa kannattaa vähän suhteuttaa riisin määrään jottei tule liian suolaista :) esim. pariin desiin riisiä kokonainen kuutio on jeppis mutta pienempään määrään puolikas riittää!

    • Uiih, tuo kuullottaminen kuulostaa todella hyvältä! Itsekin olen noita liemikuutioita aikoinaan riisin keittämisessä käyttänyt, ja olen kyllä unohtanut tämän jostain syystä kokonaan! Pitääkin taas tätä alkaa hyödyntämään. Kiitos vinkistä! ;)

  3. Kypsennystapa ja aika ratkaisee todella paljon; ylikypsäksi keitetyt parsa-ja kukkakaalit ovat jotain kamalaa, samoin perunat ja pasta. Itse keitän usein puuron ja riisin teeveteen kannattaa kokeilla! Tomaattimehu toimii myös. Tuoreista yrteistä kaikki ei sovellu laittaa lämpimään ruokaan esim. basilika kärsii eli se kannattaa laittaa vasta aivan lopussa. Samoin öljyt; kylmäpuristetut ei missään nimessä paistamiseen samoin pellava ja sesamöljy. Voi on paras! Ruoka maistuu myös paremmin jos sen kattaa kauniisti, muovirasia vs. posliinilautanen tekee yllättävän paljon eroa. Salaattiin saa kivaa makua balsamikosta. Salaattia ei kannata pilkkoa veitsellä vaan käsin repiä säilyy rapeus. Ja nimenomaan tuo kokeiluhalukkuus kehiin, uskaltaa ostaa jotain uutta ja myös antaa sille mahdollisuus.

    • Teeveden käyttäminen ruuan valmistuksessa kuulostaa todella mielenkiintoiselta! Olen itseasiassa riisin keittämisessä monesti heittänyt keitinveden sekaan valmistusvaiheessa tomaattisalsan tai pastakastikkeen jämät, ja vitsi että on tullut hyvää, ja sama on kyllä toiminut ihan kuutioiduilla tomaatteilla. :)

      Kiitos pätevistä vinkeistä, ja tuo on todellakin totta, että ulkonäkö ja asettelu on puoliruokaa! ;)

  4. Meillä jo lapsuuden kodissa maustettiin riisiä laittamalla currya keitiveteen.
    Mausteista mun suosikkeja on Santa Marian maustemyllyt ja 3 parasta garlicpepper, chili explosion ja limepepper 😋

    • Curryakin pitäis kokeilla tossa riisin keitinvedessä, kiitos hyvästä vinkistä! Mäkin yhdessä vaiheessa käytin tosi paljon noita Santa Marian maustemyllyjä, ja tuo garlic pepper on kyllä hyvä! :)

  5. jasmin riisi kanelilla on sangen toimiva yhtälö. Tähän en kyllä sekaa lähde kanaa sekoittelemaan, mutta isooo kuppi riisiä kanelilla ja sitten toiselle lautaselle vaikkapa kasvikset ja kanat, wopwop!

    Ja siis ehkä maailman parasta on jasminriisi tilkalla hunajaa ja kanat siihen, mutta ei sit sovi jos tiukalla ruokavaliolla kiskoo menee :D tankkauseväitten aatelia sit kylmä riisi ja sekaan vanilja jätskiä…okei ehkä menee nyt jo herkutteluks mutta riisistä on moneksi 😂

    • Siis vitsi oli kyllä mielenkiintoisia riisikomboja, ja itseasiassa tuota kaneliriisiä on kehuttu tosi paljon. Juuri sain myös vinkin kokeilla maustaa uuniin menevät bataattisiivut kanelilla, ja on kuulemma todella hyvää! :)

      Siis tuosta kylmästä riisistähän tulee tuon vaniljajätskin kanssa varmaan aika friisifruttimaista vaniljariisiä, ja tuo voisi olla ihan hauska kokeilla joskus ihan muutenkin :D

  6. Oon kyllä varmaan mailman oudoin kokki koskaan mutta riisin ja pastan maustamiseen käytän aina lihaliemikuuiota
    Tosin riippuu mitä tekeee jos esim tekee risoton jauhelihalla sen keitin liemen maustan aika usein vasikanfondilla.
    Tosin esim kanaruokiin menee hyvin, kanaliemi kuutio. Ja curry samaaan keitin Veteen

    Onhan noita makuelämyksiä monenlaisia
    Esim sikanautaan mun mielestä sopii mausteeksi curry.

    • Lihaliemikuutiot on kyllä itseasiassa mustakin ihan passeleita myös riisin maustamisessa :D Ja tuo on kyllä totta, että jokaisella on ne omat makumaailmansa, mutta monet ensin erikoiselta kuulostavat kombot ovat usein loppupeleissä juuri niitä kovimpia hittejä :D

  7. On tullut tosiaan vaikka mitä kokeiltua omassa keittiössä, oon sitä mieltä että aina kannattaa kokeilla ja testailla erilaisia jänniä juttuja.. olla hieman rohkea! ;) Itse laitan kans riisiin mm. liha/kasvisliemikuutiota, curry tai paprikamaustetta. Ja yleensä kanan tai jauhelihan maustan pannulla jossa on vettä niin että liha peittyy (joko olen maustanut veden valmiiksi tai heitän mausteita loppuvaiheessa kun liha alkaa olemaan pannulla kypsä). Vedessä paistettuna ei ainakaan tulee kuivaa lihaa, vaan varmasti kypsää ja ”mehukasta” :D Nuita edellisen kommentin riisi/kaneli komboja on kyl seuraavalla kerralla pakko testata ;) ♡

    • Rohkeus keittiössä on se kova juttu, ja siinähän sitä oppii niin hyvässä kuin pahassakin, että mikä toimii ja mikä ei. :D Paprikamaustettakin olen joskus heitellyt riisiin myös, ja hyvää on tullut. Tuota currya ehdoteltiin tuolla aiemmin myös, ja sitä kyllä pitäisi testata! Vedessä paistaminenkin on ollut jossain vaiheessa käytössä, mutta tuo ”valmiiksi maustettu vesi” kuulostaisi tässä vielä entistä mehukkaammalta, nam!

  8. Tuolla aiemmin tulikin jo maininta riisin kuullottamisesta, mutta se on todellakin toimiva. Itse kuullotan riisit ensin pienessä öljytilkassa sipulin ja valkosipulin kanssa ja kunnes riisit alkavat olemaan hieman läpikuultavia, lisään keitinvettä perään muutamassa erässä. Ihan loppuvaiheessa sekoitan mausteeksi tirauksen sitruunamehua, sahramia,mustapippuria, rusinoita, kuivattuja aprikoosipaloja ja tuoretta lehtipersiljaa (joskus myös pähkinöitä ja granaattiomenaa). Tää sahramiriisi on muuten eriomainen vaikka pääsiäismenuun lampaalle 😉
    Toinen oma rakastamani kokkailukikka on sekoittaa pastaan omatekoisia pestoja tai kasvissoseita. Esim. punajuuri-vuohenjuustopasta on ihanaa. Keitän ensin punajuuren kypsäksi ja soseutan sauvasekoittimella. Soseen sekoitan valmiin pastan joukkoon (tilkka vettä kannattaa jättää kattilaan), sitten pilkon sekaan vuohenjuuston (light) ja kuumennan vielä hetken sekoitellen että juusto pehmenee hieman. Juustoksi sopii myös mozzarella tai raejuusto tai feta😊 ja kasvismössönä myös pinaatti on ihana! Ideoita olis kyllä vaikka koko illaksi tässä 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 49
Tykkää jutusta