SURKEA VALMENTAJA? ENTÄ YKSILÖN VASTUU?

*Sisältää mainoslinkkejä

surkea valmennus

Viime aikoina on paljon pyörinyt tapetilla valmentajien vastuu, ja omankin kirjoituksen aiheesta tein reilu viikko sitten (löydät sen täältä). Asioissa on usein aina monia puolia, ja aina ei pysty yksinomaan osoittamaan sormella yhteen suuntaan. Syyttely ei muutenkaan  välttämättä vie asioita toivotulla tavalla eteenpäin, joten siksi ajattelin ottaa tähän viime aikoina paljon keskustelua herättäneeseen valmennuksen vastuullisuuteen eettisyyteen toisenkin näkökulman: Yksilön vastuu. Valmennussuhteessa on nimittäin aina kaksi osapuolta, oli kyseessä sitten yksilö- tai nettivalmennus.
Yksilön vastuu on yhtälailla merkittävä
Tiedän ja olen kuullut paljon tilanteita valmentajilta, jossa valmennettava on jättänyt paljon kertomatta ja surkea lopputulos tai eteen käsiin räjähtänyt ongelma on tullut valmentajalle aivan puskista. Taustoista tai nykytilanteesta ei aina kerrota totuudenmukaisesti (tai valmennettava itse sivuuttaa nämä kokonaan), ja valmentajalta jää paljon olennaista ja toteutuksen kannalta äärimmäisen ratkaisevia asioita pimentoon. Hyväkään valmentaja ei millään pysty tekemään hyvää jälkeä, jos hän ei oikeasti tiedä, mitä valmennettavan päässä liikkuu, miten hänellä oikeasti menee tai miten hän on kokonaisuutta toteuttanut valmennussuhteen aikana tai sitä ennen. Hyväkään valmentaja ei voi tietää, mikä triggeröi toisen henkistä tai psyykkistä hyvinvointia, jos ei tiedä toisen taustoja.

Osa ihmisistä esittää (joskus ihan tiedostamattaan) valmentajalleen superihmistä. Vaietaan omista taustoista, psyykkisistä haasteista, univaikeuksista, elämäntilanteista, mielenterveysongelmista, itsetunto-ongelmista, minäkuvan haasteista ja monista muista. Ihminen on kuitenkin psykofyysinen kokonaisuus, ja ei ihmistä voi valmentaa kokonaisvaltaisesti ja tuloksekkaasti, jos kokonaiskuva ei ole valmentajalla tiedossa. Toki nettivalmennuksissa näiden huomiointi on vahvasti valmennuksen ostajalla.

Tämä on myös asia, minkä varjolla loataan paljon hyviäkin valmentajia. Kun ei tullut toivottua tulosta, niin vaihdetaan valmentajaa tai valmennusta, ja haukutaan perästä päin, miten ammattitaidotonta valmennus on ollut, ja kuulemma mennään pelkkä rahankiilto silmissä. Ei näin. Kyllä siinä on monta WTF-tilannetta päässyt eri valmentajille syntymään. Tiedän myös paljon keissejä, jossa jo heti yksilövalmennuksissa alkuhaastattelussa haukutaan edellinen valmentaja. Eipä anna hirveän vakuuttavaa kuvaa potentiaalisesta valmennettavasta itsestään. Toki rehellinen on hyvä olla ja ottaa esille valmennustaustat kertoen, mikä ei omalta osaltasi toiminut edellisessä valmennuksessa tai mitä toivoisit uudesta valmennussuhteesta verrattuna edelliseen, mutta suora dissaaminen ei ole kovinkaan jees.
Avaa suusi oikeassa paikassa
Valmentaja ei voi tietää, että valmennus on ollut “huonoa”, jos tätä ei kerrota tälle. Sitten kyliltä ja Jodeleista kuullaan, että olipa tämänkin valmentajan toiminta paskaa. Se ei ole kenellekään oikein. Ihan sama oletko ollut yksilö- tai nettivalmennuksessa, niin on tärkeää antaa henkilökohtaista palautetta valmentajalle, mikäli kokee, että toteutus on selkeästi ollut ammattitaidotonta tai laadultaan oikeasti huonoa.

Toki kukaan valmentaja ei ihmeisiin pysty, ja on vissisti eri asia, onko tulokset jääneet vain laihoiksi vai onko valmennus aiheuttanut oikeasti vahinkoa henkiselle tai fyysiselle terveydelle. Jälkimmäisessä tilanteessa on kaikkien edun mukaista, että valmentaja saa tästä asiallisesti palautetta, jotta voi a) yrittää kehittää tekemistään ja b) mahdollisesti auttaa korjaamaan tilannetta joko itse tai ohjaten osaavampiin käsiin. Vaikea on yrittää muuttaa toimintaa, jos palautetta ei koskaan tule.

Jos sinusta alkaa tuntua huonolta, niin avaa suusi heti. Älä sitten, kun ollaan jo ajettu syvälle suohon (parempi toki edes silloin kuin koskaan). Valmentaja ei osaa muovata kokonaisuutta tai reagoida asioihin, jos tämä ei tiedä, mitä päässäsi tai toteutuksessasi oikeasti tapahtuu. Mestarivalmentajakaan ei voi lukea ajatuksiasi, ellet avaa suutasi.

Saatko sitä mitä haluat vai mitä oikeasti tarvitset?
Hyvä valmentaja ei myöskään joka tilanteessa anna valmennettavalle tahtoaan läpi. Hyvä valmentaja antaa valmennettavalleen sitä, mitä se oikeasti tarvitsee. Tämä voi myös valmentajalle haastava paikka, kun eteen pamahtaa naisia, joista 95% tavoitteena on kiinteytyä (noh, kukapa ei haluaisi). Joskus on vain punnittava, mikä oikeasti valmennettavalle on parasta.

Jos taustalla on viimeiset puoli vuotta 1500kcal ruokavaliolla, hirveä määrä treeniä eikä mitään ole tapahtunut kropassa hetkeen (harmittavan yleinen keissi), niin tässä ei auta kiristää ja tiukentaa menoa aloittaen uutta dieettiä. Isossa osassa keisseissä on lähdettävä ensin rakentamaan sekä fyysisesti että henkisesti tervettä pohjaa tälle tavoitteelle. Kaikkea ei voi joka hetki ja salamannopeasti valmennettavalle antaa, vaikka hän tätä kuinka kinuisi.
Muista realismi
On aina ehdottomasti jättää parempi jättää tulokset laihoiksi, kuin ottaa riski, jolla voidaan vetää pahemmin suohon terveyden osilta. “Ulkoisesti laihat tulokset” on kuitenkin joskus hämäävä termi, sillä kestämättömän tilanteen tasaaminen (vuosien tulokseton “kiinteytyminen”) ja huolellisen pohjan rakentaminen eivät koskaan ole huonoja tuloksia, vaikkei niillä saatukaan silmänräpäyksessä kroppaa kuin veistosta, joka kääntää muodoissaan ja vilkkuvissa vatsapalikoissaan kaikkien päät rannalla. Ei. Ymmärtäkää siis kaikki mihin tahansa valmennukseen lähtevät ihmiset tämä. Aina et voi saada 10 viikossa sitä, mitä haluat.

Hyväkään valmentaja ei pysty aina kaikkeen ja jokaisella. On hyvä ymmärtää tämä, eikä valmennuksissa pystytä toteuttamaan ihmeitä, ja jos sinulle näitä luvataan (myös kaikista esille tuomistasi rajoitteista huolimatta), niin kannattaa olla skeptinen. Nykyään laadukkaissa nettivalmennuksissa on varaa jonkinasteiseen yksilöimiseen, mutta nettivalmennuksiin lähtiessä on hyvä miettiä, miten oma tausta ja tavoitteet soveltuvat kyseiseen nettivalmennukseen tai nettivalmennuksiin ylipäätään. 100% varmasti laadukkaassakaan nettivalmennuksessa ei voida taata sitä, miten tuloksia lähtee syntymään joka ikisellä yksilöllä.

Myös, jos taustalla on paljon syviä henkisen puolen haasteita, niin hyväkään kuntosalivalmentaja ei välttämättä pysty sinua yksilövalmennuksessa auttamaan. Se ei ole valmentajan vika, jos hän ei näitä pystynyt korjaamaan tai sellaisissa tapauksissa edes ottamaan huomioon, missä niitä ei ole rehellisesti nostettu edes pöydälle.

Itsensä syyttäminen ei kannata
Välillä on siis hyvä katsoa peiliin, ja miettiä, mikä on oma osuus siinä, että homma meni metsään. Itseään syyttämään lähteminen ei kuitenkaan usein kannata, ja voi viedä usein entistä syvemmälle suohon. Se on kuitenkin vissisti eri asia kuin vastuun ottaminen itsestään. Aina ei voi sysätä kuraa pelkästään valmentajan niskaan, vaan on myös hyvä ymmärtää oma osuutensa. Tämä ihan jo siksi, että ymmärtämällä omat huonot ratkaisunsa (vaikka siihen olisikin vahvasti yhdistetty ammattitaidoton valmennus), oppii itse välttämään näitä samoja ratkaisuita jatkossa.

Jos pikadieettivalmennuksen jälkeen sait pudotetut kilot takaisin ja suhde ruokaan, treenaamiseen ja itseensä lähti vääristymään, niin tähän ei kannata vetää uutta samanmoista perään, “jos se vaikka tällä kertaa pysyisi poissa”. Itseltään kannattaakin kysyä, että tuottiko toteutus sinulle pitkällä tähtäimellä sitä, mitä toivoitkin ja veikö se sinua pitkällä tähtäimellä oikeaan suuntaan? Jos vastaus on ei, niin älä tee tätä uudestaan. Vaikka valmennus tai valmentaja voisi tuottaa joillakin muilla hyvältä vaikuttavia tuloksia, niin tämä ei välttämättä toimi aina sinulla.
Onko omat lähtökohtasi kunnossa?
Tässä muutamia pointteja, joiden kohdalla on hyvä miettiä tarkkaan, kannattaako sinun lähteä mukaan valmennukseen:

  • Jos sinulla on vaikeita ongelmia minäkuvan kanssa ja et pidä kehostasi/peilikuvastasi laisinkaan
  • Jos uskot pienemmän rasvaprosentin tai “unelmien kropan” muuttavan elämääsi tai minäkuvaasi paremmaksi (mieti tämä kohta oikeasti tarkkaan, ja myönnä tämä itsellesi, vaikka myöntäminen olisikin epämiellyttävää)
  • Jos sinua kiinnostavat enemmän tavoitellut tulokset kuin itse tekeminen
  • Jos haluat tulokset mieluummin 10 viikossa kuin, että saisit tulokset esimerkiksi vuoden sisällä.
  • Sinulla on vaikeita fyysisiä tai henkisiä vaivoja, jotka tuovat sinulle jatkuvasti päänvaivaa, etkä osaa luovia näiden kanssa itse ilman ongelmia.
  • Olet juuri synnyttänyt tai raskaana. Kahdessa kuukaudessa synnytyksestä et oikeasti välttämättä ole valmis kovaan treeniin raskailla kuormilla. Näihin erikoistuneet valmennukset toki erikseen.

Kaikki näistä edellämainituista eivät ole suoranaisia esteitä, ja parhaimmillaan laadukkaissa perustekemiseen keskittyvissä ja psyykkeen ymmärtävissä valmennuksissa ajatusmaailmasi tai terveytesi voi kehittyä. Kuitenkin sitä suuremmalla syyllä on hyvä pohtia, minkä valmentajan tai valmennuksen alle on ylipäätään järkevää lähteä tai millaisia odotuksia valmennukselle pystyt realistisesti asettamaan. Jos sinua epäilyttää, niin kannattaa aina kysyä ennen valmennukseen hyppäämistä. Ammattitaitoisen valmentajan tulisi pystyä antamaan sinulle rehellinen ja punnittu vastaus näissä tilanteissa tai kääntää tarvittaessa toisen ammattilaisen puheille.

yksilön vastuu

Urkkatoppi: TÄÄLTÄ*
Treenitrikoot: TÄÄLTÄ*

On edelleen valmentajalta ammattitaidotonta, jos valmentaja lupaa sinulle huikeita ihmeitä ja toteutustavat ovat oikeasti ammattimaisen valmennuksen ulkopuolella. On ammattitaidotonta, jos otat rehellisesti esille taustasi tai kokemuksesi, ja nämä sivuutetaan ilman asianmukaista reagointia. On kuitenkin oman oppimisesi ja eteenpäin pääsemisesi kannalta hyvä pohtia, missä itse meni hutiin, ja olisinko itse voinut avata suuni aikaisemmin tai teinkö ylipäätään huonoja ratkaisuita. Nämä ovat monesti hyvin kinkkisiä ja monitahoisia asioita, joissa yksiselitteistä vastausta ei voi aina löytää, eikä suoran syyllisen etsiminen aina vie mihinkään. Jokaisen on kuitenkin hyvä ymmärtää oma vastuunsa, oli kyse sitten valmentajasta tai valmennettavasta.

Pohdiskelevaa keskiviikkoa!

TSEKKAA MYÖS:
Miltä urheilullisen naisen kuuluisi näyttää?
EDELLINEN JUTTUNI:
Kun paino nousee ja vaatekoko kasvaa!?

♥  MUUALLA:  ♥
PROVE-valmennukset // YouTube // Bloglovin // Instagram

PROVE Basic

PROVE Pro

PROVE Simple

treeni-ja-ravinto kuntosali
Kommentit (4)
  1. Saakutti sentään, että oli taas loistava teksti! Olet vaan Piia niin 👌👌👌

    1. piiapajunen
      1.2.2019, 12:38

      Voihan vitalis! Suuren suuri kiitos sulle!

  2. Tosi hyvä teksti! <3 Oon samaa mieltä sun kanssa ja siks en nyt lähde mihinkään valmennukseen, kun olen jo osaavissa käsissä. Oon oppinut viime kuukauden aikana tosi paljon treenaamisesta, kun on joku joka ohjaa ja se on mun fyssari. Ootte huippuja te verkkovalmentajat ja jos tuleekin eteen joskus se asia, että tarvitsen verkkovalmentajaa palaan tähän postauksen pariin uudestaan tai laitan sulle viestiä. Mutta nyt mulla on apua treeneissä. Oot huippu Piia! Mahtavaa helmikuuta sulle

    1. piiapajunen
      4.2.2019, 18:57

      Kiitos sulle! Ja hyvää ei kannata lähteä vaihtamaan, ja jos osaavan valmentajan kanssa homma luistaa, niin pidä siitä kiinni! 😉

Kommentointi suljettu.