Hävettääkö salilla…?

Sis. mainoslinkkejä*
…et ole varma miten uutta laitetta käytetään, joten pysyt siitä kaukana?

Mene ihmeessä tutkailemaan, jos kokeileminen kuumottaisi. Näin minäkin aina uusia laitteita pyörittelen ja pumppailen ensin tyhjällä laitteella, jotta löytäisin hyvän liikeradan ja tuntuman. Testailen eri painoilla muutaman toiston kerrallaan, jotta löydän sopivan, jolla lähteä liikkeelle. Aina voi myös kysyä asiasta joltain muulta salikävijältä, vaikka se ei kuulukaan ihan perinteiseen suomalaiseen sosiaalisuuteen.

…kun treenihousuihin pamahtaa hikiläntit?

Eikös salilla ole ihan sallittua hikoilla? Joskus minäkin säilyn kuivana, mutta useimmiten en todellakaan, ja hikilänttejä löytyy mitä kummallisimmista paikoista, hah! Kuka niitä edes laskee ja seuraa, ellet sinä itse?

…et jaksakaan koko sarjaa kyseisillä painoilla?

Mistä kukaan tietää montako toistoa niillä olit aikonut tehdä? Vähintään kerran tai pari viikossa mullakin jymähtää sarja aivan kesken. Itsellänikin jymähti hack-räkki pohjaan kolmen toiston jälkeen muutama viikko takaperin (yritin hevostella painoilla ja testailla rajojani, haha) ja vinopenkissä ennätyspainoja testaillessa sain myös vaivaiset kolme toistoa plakkariin. Haha! Ei siellä salilla kukaan toistojasi laske, ja välillä tulee itse kullekin virhearviointeja tai tekniikka pettää kesken sarjan.

…laite jymähtää pohjaan kesken sarjan, etkä saa sitä voimillasi enää liikkeelle?

Jep, käy mulle aina säännöllisin väliajoin. Mitä sitten? Laitteen välistä pois, painoja pienemmälle ja homma jatkuu. Ei siellä kukaan oikeasti toisten touhuja seuraa.

…alushousujesi saumat näkyvät housujen läpi?

Tämä on toki makuasia, ja tämä asia mietityttää ilmeisen monia naisia. Aiheeseen liittyviä kysymyksiä saan meinaan jatkuvalla syötöllä. Itse en ole koskaan asiaa sen suuremmin edes ennen ajatellut, ja eihän siellä salilla nyt kukaan alushousujen saumoja ala muilta tuijottelemaan. Kyllähän treenitopin alta paistavat urkkatopinkin rajat ja usein vielä olkaimetkin, ja arkena tiukkojen trikoopaitojen läpi näkyy rintsikoiden rajat. Ehkä eri asia, jos salilla koko komeus näkyy päivän väriä ja materiaalia myöten läpikuultaen, mutta saumojasi tuskin kukaan siellä alkaa tarkastelemaan.

…teet pienemmillä painoilla kuin muut?

Jos saat kyseisellä painolla väsytettyä lihaksesi loppuun ja annettua sille tiukan ärsykkeen, niin eihän sillä ole mitään väliä. Jokainen kehittyy eri tahtiin. Tekniikoissa on myös suunnattomasti eroja, ja kyllähän sen isonkin käsipainon saa heilautetta leuan alle, mutta se on eri asia onko se tehty käsitreenissä nimenomaan hauiksella vai koko kropan tuottamalla liike-energialla. Kun treenipainoista puhutaan, niin takana voi olla monen monta tekijää, joten on aivan turha lähteä vertailemaan omia painoja muiden vastaaviin.

Pitkähihainen treenipaita TÄÄLTÄ* // Treenitrikoot: TÄÄLTÄ*

Voimakasta loppuviikkoa ja kovia treenejä! Muistakaahan laittaa myös mun snäppi (piiapajunen) seurantaan, sillä ensi viikolla tulossa taas päteviä treenivinkkejä jakoon ;)

Edellinen juttuni: Raikasta ilmettä kotiin sisustustauluilla

Seuraa minua:
Bloglovin // Blogit.fi // Facebook // Instagram
Snapchat: piiapajunen

Kuvat: Emma Suortti

Onko hiki tai syke hyvä mittari, jos tähtäät lihaskasvuun?

Sis. mainoslinkkejä*

Surkea treeni! Ei tullut edes hiki! Vaan onkohan asia sittenkään näin? Mietitäänpä hetki asiaa järjellä. Illan salitreenissäsi on yhteensä 20 sarjaa (esimerkiksi kuusi liikettä liikettä ja 3-4 sarjaa jokaista). Treeni on valmis, kun olet nämä tehnyt. Pidät jokaisen sarjan välissä 30 sekunttia taukoa, ja treeni tuntuu oikein tehokkaalta, ja olet aivan loppu treenin jälkeen. Hiki virtaa, polte lihaksessa on kova, pumppu hakkaa kuin viimeistä päivää ja keuhkot huutavan hoosiannaa.

Toinen vaihtoehto on, että otat jokaisen sarjan välillä minuutin tai puolentoista tauon. Kaikkein tiukempien sarjojen välissä hengittelet pari minuuttia ja paukutat tiukoissa ja raskaissa sarjoissa uudet ennätykset. Sarjojen määrä ei muutu, mutta hieman pidemmillä palautuksilla olet kerennyt virittämään itsesi kovempaan iskuun ja kyennyt liikuttamaan raskaampia kuormia näissä samoissa liikkeissä ja samoissa sarjoissa.

Nyt kun mietit näitä vaihtoehtoja, niin kumpi vaikuttaisi mielestäsi tehokkaammalta ja tähdellisemmältä treeniltä nimenomaan lihaskasvua ja voimaa ajatellen? Kummassa ärsyke nimenomaan lihakselle on kuormittavampi, ja kummassa puolestaan treenataan kestävyyttä ja hengityselimistön suorituskykyä?

Jos tavoitteenasi on nimenomaan maksimaalinen lihaskasvu, niin tällöin hiki tai korkealla viilettävä syke on itsessään melko huono mittari onnistuneelle treenille. Toki liike toisensa perään putkeen paukuttaminen tuo tunteen, että nyt on muuten tehty, mutta se on eri asia mitä sillä on saavutettu. Kovaa treenaaminen ei aina tarkoita jäätävää tykittämistä, vaan se voi olla myös itsensä ylittämistä hyvin latautuneena tiukkojen ja raskaiden sarjojen parissa. Älä treenaa pelkästään kovaa vaan myös fiksusti.

Tunnistatko itsesi tällaiseksi ”pitkän matkan treenaajaksi”? Testaapa esimerkiksi seuraavassa jalkatreenissä itse. Ota kellolla aikaa palautuksissa, ja pidä kontrastin vuoksi ohjelman parissa raskaimmassa liikkeessä parin minuutin tauko sarjojen väliin. Villi veikkaukseni onkin, että uusia ennätyksiä voi tulla. Tämä voi tuntua maratontreenaajalle alkuun todella tylsältä ja epäpalkitsevalta, mutta jos tavoitteena on oikeasti se lihaskasvu, niin välillä on hyvä punnita vastaako se oma tekeminen tavoitteita. Kyllähän sokerikola ja jokailtainen hamppariateria maistuu hyvälle ja tuo mukanaan rentouttavaa ajanvietettä, mutta sillä tuskin esimerkiksi laihduttajalle on hyötyä tavoitteiden saavuttamiseen.

Ja ettei nyt mentäisi taas asioissa äärilaitaan, niin eri palautuspituuksien sekoittelulla voidaan saada erinomaisia tuloksia. Lyhyilläkin palautuksilla voi olla paikkansa, ja esimerkiksi pienempiä lihasryhmiä treenattaessa ei välttämättä tarvitse niin pitkää palautusaikaa kuin isompia lihasryhmiä paukuttaessa. Raskaiden kyykky- tai mavesarjojen parissa vaivaiset minuutin palautukset saattavat tehdä hommasta täysin infernaalista, ja treenipainojen kehittymiselle voi sanoa soronoo. Kuitenkin esimerkiksi käsiä treenatessa homma voi luistaa hyvinkin hieman lyhyemmillä palautuksilla.

Tiivistettynä sanottakoon, että isompien lihasryhmien (kuten selän ja jalkojen) treenaamisessa voi olla hyvä hyödyntää esimerkiksi 1-2 minuutin pidempiä palautuksia, ja äärimmäisen tiukkoja sarjoja ennen voi turvautua tarvittaessa jopa vielä pidempään palautukseen. Pienemmille lihasryhmille (esimerkiksi käsille) 30-60 sekunnin palautukset voivat puolestaan olla aivan riittäviä.

Neonvärinen Niken toppi TÄÄLTÄ* (ah, rakastuin!) // Aim’n-trikoot TÄÄLTÄ* // Kengät TÄÄLTÄ*

Itse otan treenin alkupuolella oleviin raskaampiin moninivelliikkeisiin (kyykyt, mavet, penkki tms.) aina selkeästi pidemmät palautukset, ja kaikkein raskainta ja tiukointa sarjaa ennen saatan ottaa jopa kolmen minuutin palautuksen. Pienempien lihasryhmien kanssa yleensä paukuttelen hieman lyhyemmillä palautuksilla menemään, ja isompienkin lihasryhmien viimeisissä pumppailuliikkeissä palautus voi myös olla itselläni lyhyempi. Suosittelen kuitenkin lämmöllä jokaista ”tykittäjätreenaajaa” kokeilemaan huvikseen, mitä edes hieman pidempi sarjapalautus voi tehdä sarjapainoille. ;)

Eilisessä treenissä paukutin pitkien palautusten (ja uusien treenikuteiden) voimin uudet enkat vinopenkissä, 9x55kg ja 5×57,5kg woohoo! Kuvissa päälläni olevat treenivaatteet ovat House of Brandonilta, ja siellä starttasi tänään myös perinteinen ystävämyynti! Paljon vaatteita jopa -50% ja -80% hinnoin! Tsekkaa ystävämyynnin alet TÄÄLTÄ*!

Mahtavaa sunnuntaita, ja jerkkua uuteen viikkoon! Boom!

Tsekkaa myös: Treenaatko paljon ja kovaa, muttet silti kehity?

Edellinen juttuni: Hyi sinua, kun treenaan ulkonäkösi vuoksi!

Seuraa minua:
Bloglovin // Facebook // Instagram
Snapchat: piiapajunen