OMA SUHTEENI ALKOHOLIIN

*Sisältää mainoslinkkejä

Viina. Pämppäys. Soppa. Kuppi. Maisti. Maljakko. Keitto. Tuoppi. Iloliemi. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ajattelin tänään syventyä tähän hieman kosteampaan aiheeseen lähinnä oman kokemusmaailmani kautta. Olen availlut sanaista arkkuani omasta tämän hetkisestä ravintofilosofiastani (täällä), ja kommenttiboksiin tupsahtikin erittäin pätevä sekä mieltä (ja kieltä) kutkuttava lisäkysymys. Mikä onkaan suhtautumiseni ja suhteeni alkoholiin?

Otetaan ihan alkuun pieni takaisinheitto kultaisiin nuoruusvuosiin ja teekkarimeininkien alkuvaiheisiin. Tehdään siten rehellisyyden nimissä synninpäästö ja Seiskalööppien tasoinen julkistus. Joskus sitä on tullut juhlittua (ainakin hieman) railakkaammin, ja vähän nuorempana sitä mentiin eikä meinattu. Toisaalta, en kyllä koskaan vetänyt ”keittoa” todellakaan kovin useasti, mutta varsinkin vähän keskenkasvuisena nuorena naisenalkuna sitä tuli mentyä välillä vähän turhan lujaa pedaali pohjassa.

Meitsissä kun yhdistyy kaksi hieman fataalia asiaa. Kaasu pohjassa kaikkeen tyhmään tai ihan järkeväänkin (varsinkin nuorempana) ja se, että pystyn kiskomaan nestettä huomaamatta ihan mielettömiä määriä. Pystyn tyhjentämään 1,5 litran limsapullon ohi mennen yhden salkkarijakson aikana ihan tuosta vain, ja tavanomainen vesihörppy on itselleni puolen litran tuoppi. True story. Miettikääpäs sitä, kun eteen iskee eteen vähän hyvänmakuiseksi naamioitua ilolientä. Noh, ei tästä sen enempää, ja huvittavia muistoja toki on näistä jäänyt. Toki facepalmia on saanyt myös iskeä sitäkin enemmän.

Toisaalta baareissa en ole koskaan tykännyt käydä, enkä festareilla en ole koskaan käynyt rellestämässä (en edes selvin päin). En viihdy juuri yhtään ihmismassoissa oli promilleja veressä sitten pyöreä 0 tai hieman enemmän. Kirsikaksi kakun päälle kun iskee sen, että korvan vieressä jytisee basso kuin viimeistä päivää, ja joudut huutamaan 30 senttimetrin päässä olevalle kaverillesi toistamiseen asiasi, jotta tämä kuulisi edes puolet siitä, niin multa menee käpy. Haluan pystyä kommunikoimaan. Kaikki baarireissuni voi siis laskea todennäköisesti omilla sormillani ilman, että varpaita tarvitsee ottaa avuksi. Kotibileet, lukiokekkerit ja teekkaribileet ovat olleet ehdottomasti aina enemmän mun juttu. Sopivan kokoiset ja tiiviit, joissa meno on leppoisaa, eikä tarvitse istua nätistä jalat ristissä hame päällä.

suhteeni alkoholiin

Kun vaihdoin yksilöurheiluun, niin päätin, että nyt loppuu turha hömpöttely. Vaihdoin teekkaribileissä oluen energiajuomiin sekä kokikseen ja painelin menemään kuin viimeistä päivää yhdistäen korkealle asettamani urheilulliset tavoitteet ja hauskanpidon hyvien tyyppien kanssa. Huvittavinta tässä oli, ettei kukaan ikinä uskonut, että olin edes selvin päin. Intouduin sen verran hyvin meininkiin mukaan, ja päätön meno tarttui aika tehokkaasti. En siis saanut yhden yhtäkään kuittailua siitä, etten ryypännyt, enkä kokenut, että olisin jäänyt mitenkään ulkopuoliseksi juomapolitiikkani takia.

Silloin tällöin edelleen saatoin juoda yhden oluen, mutta ikinä treenipäivien päätteeksi en halunnut. En ollut tehnyt tästä mitään rikkumatonta sääntöä itselleni, mutta tämä ei vain kuulunut ideologiaani. Koko ajan kuitenkin pidin itselläni kortin avoinna, että jos tekisi mieli rellestää, niin sen voisin itselleni sallia. Eipä tullut sellaista päivää tällöin vastaan. Paitsi 2013 toteutettiin kyllä frendin kanssa tehty lupaus pelata kerran teekkarivuosien aikana Herwantapeliä (vain teekkarijutut). Kukaan ei tällöin enää uskonut, että olisin juuri vetänyt kasan shotteja, siideriä ja saunalämmintä sakkopilsneriä pelin tiimellyksessä. ”Tollanenhan sä oot aina”. Homma siis kääntyi toisin päin, hah!

Nyt kun kilpaurheilut on paukuteltu osaltani pakettiin, ja himourheilen lähinnä omaksi ilokseni nautiskellen elämästä täysin rintalihaksin, niin alkoholia on mennyt satunnaisesti hieman aiempaa enemmän. Toki tämä on hämmentävän suhteellinen käsitys. Räkäkänniä enkä kunnon tuubaa ole vieläkään vetänyt, sillä muutaman juoman jälkeen alkaa usein tulla stoppi. Se fiilis, kun huone alkaa pyöriä kupolin ympärillä, tai kun lasku iske päälle, on ihan todella perseestä. En silti lähde jeesustelemaan, ja juhlahumussa tykkään kyllä nauttia juoman jos toisenkin, jos fiilis on kohdillaan. Haluan silti pystyä hallitsemaan itseni ja olemaan ihmisiksi.

Jotkut tykkäävät nautiskella hyvästä viinistä, mutta etenkään se punainen ei ole yhtään mun juttu. Hyh. Valkkari menee, mutta eniten makunystyräni heittelevät volttia hyvästä oluesta. Rakastan olutta. Voisin juoda sitä vaikka joka ilta, mutten tosiaan juo. Makeaa ei todellakaan kannata vetää mahan täydeltä, ja oma ideologiani ei anna sijaa liian tiheälle nautiskelulle, vaikka ”mentäisiin vain sen maun takii” ja yhdellä annoksella. Olut on siis mun herkku, jota tykkään nautiskella sivistyneesti.

Mekko: TÄÄLTÄ*

Ja kyllä. Olen myös päässyt todistamaan alkoholin nurjat puolet omin silmin, enkä usko, että olen todellakaan ainoa täällä Suomen rajojen sisäpuolella (saati muualla päin maailmaa). Alkoholia en toisaalta voi suositella kenellekään, mutta hyvän maun rajoissa se on musta ihan jees. En siis tuomitse enkä kannusta, ja oma suhteeni alkoholiin onkin lähinnä neutraali.

Tai noh. Yhden asian kyllä tuomitsen. Kenenkään lapsen ei tulisi joutua sietämään vanhempiensa (tai muun läheisen aikuisen) rypemistä ja törttöilyä humalapäissään (on vissisti eri asia ottaa pari kuin koko keissi). Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys, mutta käytäntö osoittaa vahvasti toista. Toki alkoholismi on vakava sairaus, mutta aina ei tarvitsisi olla niinkään pitkällä, että tämän pitäisi tajuta jokaisen sisäistää. Piste.

Nautinnollisia hellekelejä joka kolkkaan!

VILKAISE MYÖS:
Myyttejä ruuasta ja ravinnosta – Totta vai tarua?
& 14 x Miksi miksi miksi?

EDELLINEN JUTTUNI:
Mitä olen aina vihannut ulkonäössäni?

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram

VINKKEJÄ BALILLE – KOHTEET, MAJOITUS & RUUAT

vinkkejä balille

Bali vei mennessään ja valloitti kyllä meidän seurueen sydämet. Toiveita tuli mukava läjä koskien juuri vinkkejä Balille reissaavia ajatellen, joten tässä niitä nyt tulee ensin kohteittain ja lopuksi myös yleisellä tasolla. Meidän reissuseurueemme riipaisi heti lentokentän ja Kutan alueelta pahimmasta turistirysästä kauemmas, ja moni muukin Balin matkaaja on tuntunut kannattavan tätä samaa strategiaa. Makuja on toki monenlaisia, mutta omana suosituksena onkin, että jos megabailaaminen ei sytytä, niin kyyti alle ja suoraan kauemmaksi Kutalta.

VINKKEJÄ BALILLE

UBUD

Ubud on eräänlainen hippiretriittimesta Balin sisämaassa, jonne monet tulevat nimenomaan joogaamaan. Keskustan puolesta omaan makuuni hieman turistipainotteinen, mutta laitamilla meno oli leppoisaa ja ihanan rauhallista. Otettiin tänne taksi yötä vasten suoraan lentokentältä, ja reilu tunnissa päästiin perille kohtuuhintaan.

 • Apinametsässä vierailu oli hauska kokemus, jossa apinat saivat viilettää vapaana joko piilossa tai ihmisten ilmoilla. Kyseessä siis ei ollut mikään eläintarha, vaan vapaana valtavalla alueella kulkevia apinoita kohdeltiin silminnähtävän hyvin. Takuuvarma kohde tavata apinoita livenä, ja nähdä myös apinavauvoja.
 • Jooga jäi meiltä kokeilematta, mutta täällä sitä olisi päässyt hyvällä tarjonnalla harrastamaan.
 • Majoituksesta iso peukku Bakung Ubudille, joka sijaitsi vähän kauempana keskustassa metsien ja riisipeltojen reunalla. Ihana rauhallinen pala paratiisia todella tasokkailla huoneilla ja edulliseen hintaan. Hotellilta järjestettiin useaan kertaan päivässä ilmaisia kyydityksiä keskustaan ja takaisin, ja palvelu oli kaikinpuolin erinomaista ja sujuvaa.
 • Pari päivää kohteessa riitti vallan mainiosti. Pidempään täällä viettäessä olisi ollut varmaankin hyvä idea vuokrata skootteri, ja kierrellä mestoja vähän laajemmin reunamilta.

GILI AIR

Yksi koko reissun ehdottomia suosikkikohteita Lombokin puolella. Ympäri käveltävissä oleva pieni saari, jossa moottoriajoneuvoja ei ole, ja meininki on ihanan leppoista pienen saaren elämää. Air on yksi Gilin kolmesta saaresta, joista suosituin Trawangan skipattiin, kun kuulemma siellä turismi ja biletys on jo vähän vallannut liikaa alaa. Meno-saari olisi kuulemma ollut se kaikkein autenttisin, joten valittiin tämä Air välimuotona, joka osoittautui aivan ihanaksi.

 • Majoituksesta iso peukku Gili Air Bungalowsille. Todella tasokkaat huoneet, loistava aamupala, viihtyisä allasalue ja ihana henkilökunta. Iso plussa myös jokaisen bungalowin terassilla olevasta vesipisteestä, josta sai ilmaiseksi täyttää vesipulloja kylmän raikkaalla lähdevedellä.
 • Coffee & Thyme – kahvila heti sataman kulmilla. To-del-la ihana henkilökunta, muikeat puitteet leppoisaan hengailuun, oikeasti hyvät (jää)kahvit, leivonnaiset, pikkusuolaiset ja safkat. Wifikin toimii ja WC tilat siistit.
 • Gili Bliss – Voi tsiisus mitä smoothiebowleja ja salaatteja. Frendien valkkailemat hampparit ja pannarit myös olivat todella meheviä, eikä oma salaattiannoskaan kylmäksi jättänyt.
 • Hevoskärrykyytiä kannattaa välttää ihan vain siitä syystä, että hevosia kohdellaan siellä todella huonosti, ja niiden keski-ikä kuulemma pyörii vain parissa vuodessa. Pyörän vuokraamisella pääsee nopeasti paikasta toiseen, mutta kävellen välimatkat ovat myös lyhyitä, joten jalankin pärjää vallan mainiosti.
 • ”Keskustan” alueella on hyvä pukeutua hieman peittävämmin. Airilla muslimiuskonto on vahvoilla, joten pienehkön pääkadun varrelle on hyvä pukeutua kunnioittavasti.
 • Airin saarille suositellaan malarialääkitystä, joka ei ole edullisimmasta päästä, ja vaatii lääkärin reseptin. Meidän seurueemme popsi tunnollisesti lääkkeet ihan vain varmuuden vuoksi, vaikkeivät kaikki kohteeseen matkaavat niitä syökään.
vinkkejä balille
Gili Blissin banskupannarit mansikkasoosilla ja salaattiannos. Hinnat annoksilla muistaakseni 3-4€.
Coffee & Thymen todella hyvät jääkahvit ja orgaaniset kakut. Jääkahvin sai alle 1,5 eurolla, eivätkä kakkupalasetkaan liikaa maksaneet.

NUSA LEMBONGAN

Lembonganin saari sijaitsee lähtellä Kutaa ja Denpasarin lentokentän aluetta, joten kohde sopii näppärästi joko ensimmäiseksi tai viimeiseksi etapiksi Balia ristiin rastiin reissaaville.

 • Majoituksessa suositus Jiggala Hillille. Kallein reissumme majoituksista (kaksi yötä kolmeen pekkaan reilu 200€), mutta todella hyvin varusteltu upouusi ja suuri bungalow korkealla kukkulan rinteellä oli tosiaan sen arvoinen. Allasalueella aivan ihana ”endless pool”, josta avautui näkymät rantakaupungin ja meren ylle. Ainut miinus oli, ettei ravintola ollut vielä valmis, eikä hintaan siten kuulunut aamupalaa.
 • Skootterin vuokraaminen maksoi hotellilta vain viisi euroa päivä, ja skootterilla pääsi kiertämään saarta näppärästi eri puolilta.
 • Devils Tear luonnonnähtävyytenä oli aika huikea näky, kun kalliohin pamahtelevat tyrskyt nousivat voimalla ilmaan.
 • Nusa Lembonganissa on myös osuva surffimesta sopivan allokon mahdollistamana. Vahva suositus paikalliselle New Bro -surffikoululle, jossa mielettömän ammattitaitoiset, kokeneet ja mukavat oppaat. Ensikertalaisena parin tunnin surffiopetus oli todella antoisa kokemus, jota voin vahvasti suositella.
 • Jos haluaa vaihtelun vuoksi todella hyvää länkkärisafkaa paikallisella surffimeiningillä, niin peukku Tropical Burgerille. Todella viihtyisä ja omintakeinen mesta, ja kieltämättä täällä tuli syötyä yksi parhaimmista burgereista aikoihin.
 • B’Fresh -aamupala ja smoothiemesta oli oikein osuva. Todella hyvät kahvit, tuoremehut ja smoothiet.
 • Bali Eco Deli oli myös ihanan autenttinen ja laadukas kahvila, jossa tyhjät vesipullot saa myös täyttää puoli-ilmaiseksi lähtiessään. Syöminkien loppusummasta saa myös siivun alennusta, jos tuo kahvilaan tullessaan muovijätteitä (esim. pulloja tai muovipakkauksia) kierrätettäväksi. Omat roskat siis mukaan, niin säästyvät luonto ja rahat.

vinkkejä balille

MUITA VINKKEJÄ BALILLE

RUOKA & JUOMA:

 • Ruoka on melkoisen halpaa joka puolella, ja ruokien hinnat liikkuvat yleensä 3-6 euron tietämillä.
 • Erityisesti smoothie bowleista, smoothieista ja tuorepuristetuista kannattaa nauttia, sillä niiden taso on korkea ja hinta suotuisa.
 • Vahva suositus erilaisille ”organic cafeille”. Paikallisia ja korkeatasoisia luonnonantimista taiottuja herkullisia ruokia ja herkkuja kelpohintaan.
 • Gluteenitonta ja maidotonta ruokaa saa yllättävän laajalti, mikäli ruoka-ainerajoituksia löytyy.
 • Balilainen jauheesta keitetty kahvi ei ollut mitään suurinta herkkua, mutta monista paikallisista kahviloista sai myös länsimaalaista kahvia. Jos olet siis tarkka kahvistasi, niin tsekkaa löytyykö tiskin takaa espressomasiinat.
 • Paikallinen olut Bintang on ”helppoa” ja raikasta pilsneriä, ja tämä huurteinen maksaa kaupasta ostettuna 1-1,5 €. Tätä on tarjolla kaikkialla ja joka puolella.

LIIKKUMINEN & MAJOITUS:

 • Skootterin tai polkupyörän vuokraaminen on todella edullista ja kätevää.
 • Speed Boateilla pääsee näppärästi ja kohtuu edullisesti kiertämään eri saaria. Balilta pääsee näppärästi myös Lombokin puolelle, josta löytyy myös mielettömiä kohteita, rantoja ja vesiputouksia. Toisin kuin Balille, niin Lombokin ja Air-saarien puolelle suositellaan malarialääkitystä.
 • Jos tarkoituksena on reissata eri puolilla Balia tai naapurisaarta Lombokia, niin rinkka on kova sana. Kaikkialta ei löydy asfalttia saati tasaisia kävelyväyliä, jolloin pyörillä vedettävä matkalaukku saattaa olla melko nihkeä matkakaveri.
 • Majoituksia saa näppärästi varattua esim. Hotels.comista myös ”lennosta”, ja ensimmäistä majoitusta lukuunottamatta varailtiin loput reissun majoituksista joko edellisenä tai sama päivänä kohdetta vaihdettaessa. Tarjontaa ja tilaa kyllä löytyy. Majoitusten valinnassa suosittelen itse luottamaan ennemmin paikallisen tähtiluokituksen sijaan vierailijoiden arvosteluihin, sillä parinkin tähden majoitukset saattoivat osoittautua ihan mielettömiksi löydöiksi.
 • Hyviä vinkkejä Balille majoituksen suhteen saa myös eri blogeista googlettamalla. Näistä itsekin otetiin tärppejä, ja kannatti!

MUUTA:

 • Hierontoja ja erilaisia kauneushoitoja on tarjolla todella edulliseen hintaan. Tunnin hieronnan sai yleensä noin 5-7 eurolla, ja hyödynnettiin näitä todella paljon. Itse otin myös hiusten pesun päähieronnalla, joka maksoi jotain 3-4 euron väliltä.
 • Suosittelen vaihtamaan käteistä rahaa etukäteen, vaikka sitä saa nostettua paikan päältä automaateista ja kahviloista. Toisiksi viimeisenä päivänä jouduimme ensimmäistä kertaa turvautumaan korttiin automaattiin, ja kävi paska tsägä, ja kaikkien kortit kopioitiin. Tililtä lähti katoamaan viikko kotiin saapumisen jälkeen rahaa, joten kortit kiinni ja korvaushakemuksia menemään.
 • Matka-ajankohtaa suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon sadekaudet ja muut sääolosuhteet. Meillä ajankohtana toukokuu oli kuin nappi silmään!

Tässä oli siis allekirjoittaneen vinkkejä Balille reissaaville, ja edelleen vahva peukku kyseiselle kohteelle!

Häikäisevää viikonloppua kaikille maailmanmatkaajille tai reissukuumumeesta kärsiville!

Tsekkaa myös:
Miten matkustaa halvalla? – Reissuun pikkurahalla!
& Matkakohteena Islanti talvella

Edellinen juttuni:
Paljastuksia meidän parisuhteen ekalta vuodelta

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram