KUN SUN TYÖ EI OLE MILLÄÄN TAVALLA ARVOKASTA

*Sisältää mainoslinkkejä

Et pelasta ihmishenkiä. Et mullista tieteen tai teknologian maailmaa. Et pidä toista ihmistä kädestä työsi mukana. Maailma ei pelastunut tämänkään työpäivän aikana eikä huomisellakaan työsuoritteella tulla Nobelia takataskuun nappaamaan. Onko työsi siis täysin arvotonta? Mistä työn arvokkuus muodostuu, ja kenellä niistä on oikeus huudella?

Työn arvokkuus ei ole pelkästään mielipideasia. Jos työstä maksetaan palkkaa, se usein on jollain tasolla kannattavaa ja arvokasta. Jos näin ei ole, ei palkkaa ja korvausta panoksesta yksinkertaisesti kovin kauaa makseta. Kuka maksaisi kenellekään työstä, josta ei saataisi mitään lisäarvoa kenellekään tai millekään muulle? Niinpä.

Työn arvoa ei myös aina mitata rahassa. Sehän nyt on nähty jo moneen otteeseen, sillä alipalkattuja mutta sitäkin arvokkaampia aloja löytyy ja lehtien otsikoissa. Sitten lisäksi ovat nämä tyhjäntoimittajat, joiden kuulemma pitäisi mennä oikeisiin töihin. On kaikenmaailman tubettajaa, kirjailijaa, taiteilijaa, näyttelijää ja tv-juontajaa. Bloggaajia, somevaikuttajia ja herranisä vielä urheilijoita. Mistä jumankauta niillekin maksetaan! Siellä ne vain hurvittelevat, kun muut istuvat töissä kasista neljään.

Pysähdytäänpä hetkeksi pohdiskelmaan ja pureksimaan asiaa. Jos maailmasta poistettaisiin kaikki nämä so called ”tyhjän toimittajat”, niin mitä jäisi jäljelle? Kun elämä olisi sitä ”oikean työn paiskimista”. Työpaikan kahvipöydistä poistuisivat leppoisat keskustelut eilisestä Temptation Islandista. Kaveriporukan kanssa ei jännitettäisi hiessä ja paineessa kirosanoja heitellen jääkiekkomatsin tuloksia ohrapirtelö lapasessa. Netflix ei enää tarjoaisi enää nollausta raskaan päivän päälle, eikä sen korvaajaksi löytyisi yhtäkään kirjaa, naistenlehteä tai leppoisaa soittolistaa. Netistä ei löytyisi mitään keveää seurattavaa. Vain ilmoituksia avoimista työpaikoista, vakavia uutisia maailman julmuuksista ja läjä tylsiä ja mielikuvituksettomia huonekalumainoksia. Ai että, miten houkutteleva tällainen maailma! Eli menkää vaan kaikki oikeisiin töihin, niin tulee tästä maailmasta vähän parempi paikka!

Levi’s T-paita: TÄÄLTÄ* // Dr.Denim-farkut: TÄÄLTÄ*

Kuka ja mikä määrittää työn arvokkuuden? Kuka tekee oikeasti niin korvaamatonta työtä, ettei sitä voisi tai saisi vähätellä? Me kaikki. Me kaikki maksamme veromme tehtyä työtä vastaan saadusta palkkiosta. Me kaikki kannamme kortemme kekoon tämän kansantalouden pyörittämiseksi ja ylläpitämiseksi. Meidän jokaisen palkkapussista maksetaan siitä ilmaisesta koulutuksesta, laadukkaasta sairaanhoidosta ja meille taatusta perusturvasta, joista jokainen meistä pääsemme täällä Suomessa nauttimaan tavalla tai toisella.

Raha ja tulot aiheuttavat tunnetusti närää ihmissieluissa. Toisen tulo ja sen ”helppous” ärsyttää aina yhtä jos toistakin Mattia tai Meijua. Jos sen tuohen saaminen on niin pirskatin vaivatonta, niin perässä saa ja kannattaakin mennä itsekin. Jos massia näyttää tulevan tyhjäntoimittajien työnkuvalla helposti, niin sinne vaan! Mikään ei tule koskaan ilmaiseksi tai harvoin edes helpolla, vaikka se ulkopuolisen silmään saattaa siltä näyttääkin.

Aina voi myös yrittää keksiä (teko)syitä, miksi joku on menestynyt tai alkanut tienaamaan palkkansa pussiin kaikenmaailman turhalla hömpöttelyllä. Todellisuus on kuitenkin lähes aina se, että riskejä on otettu, itsensä on laitettu likoon ja hypätty melko rajustikin epämukavuusalueelle. Toinen fakta on myös se, että kun siitä ”turhasta hömpöttelystä” tulee ammatti ja elantosi riippuu tästä, niin sen mukavan harrastelun mentaliteetti kokee aika suuren muutoksen.

Kenenkään tulo ei ole koskaan toiselta pois, vaan päinvastoin. Jos naapurisi kiskoo kuukausittain paksumpaa palkkanippua, niin aivan mieletöntä! Tämähän tarkoittaa sitä, että sinne verokirstuun kilahtaa niitä paljon vaadittuja killinkejä yhä enenemissä määrin. Tätä me kaikki täällä Suomessa tarvitsemme, jotta homma toimisi myös tulevaisuudessa, ja saataisiin vaikka ne alipalkatut ja myös äärimmäisen tärkeää työtä tekevät varhaiskasvatuksen ammattilaiset saamaan työstään ansaitsemaansa palkkaa. Suomella pärähtikin jo satanen mittariin, ja jos halutaan joskus nähdä sen toisenkin satkun paukkuvan, niin siihen tarvitaan myös niitä sinun silmissäsi arvottomilta mahdollisesti vaikuttavia pestejä.

työn arvokkuus

Kaiken työn välillinen vaikutus on myös huomioitava. Jokainen työ ei pelasta ihmishenkiä. Jokainen työ ei edes viihdytä tai ilahduta. Jokainen työ ei korjaa meitä hankaloittavia arkisia teknisiä vikoja tai ohjaa avun tarpeessa olevia ihmisiä oikealle tielle. Kuitenkin erilaisia toimenkuvia tarvitaan täydentämään sitä kokonaiskuvaa. Otapa ne samperin rasittavat hyttyset pois ravintoketjusta, niin lähtee sieltä muutkin lajit kuolemaan sukupuuttoon tai kärsimään hätää näkien.

Työnkuva on tällä hetkellä käymässä läpi aivan järisyttävän suurta muutosta. On hyvinkin todennäköistä, että se pesti, josta tällä hetkellä ammatteihinsa valmistuvat intoa puhkuvat tulevaisuuden toivot vuosikymmenten päästä eläköityvät, ei ole vielä edes keksitty. Nykymaailma mahdollistaa myös älyttömän monia keinoja toteuttaa mitä kattavammalla kirjolla löytyviä elinkeinoja ja tapoja maksaa veroja Suomeen, ja näitä posahtelee koko ajan lisää. Kuinka mahtavaa! Maailma mullistuu koko ajan, ja me tavan tallaajat sopeudumme tähän muutokseen luovalla hulluudella.

Asujuliste: TÄÄLTÄ* // Kirjainjuliste: TÄÄLTÄ* // Mustat kehykset: TÄÄLTÄ*

Kaikki nallekarkit eivät mene aina tasan, eikä ökyrikkaille tulomagneeteille tarvitse erikseen kunniakulkuetta järjestää isommista verosekeistään. Kaikilla meillä on oma osuutemme tässä valtiossa tulojemme suuruudesta tai työnkuvastamme riippumatta. Jos joku on tässä maassa työttömyyslukujen poksuessa onnistunut itsensä ja perheensä elättämään omalla panoksellaan luovalla tai perinteisemmällä tavalla, on se vain hienoa. Jokaisen työ on arvokasta. Jos ei suoraan sinulle, niin ainakin tekijälleen ja tälle kansantaloudelle. Sinäkin olet osa sitä.

Ansaittua viikonloppua jokaiselle raskaan työn raatajalle!

Kurkista myös:
Miten elätän itseni? Tienaako fitnessammattilaisena?
& Miten yhdistää urheilu ja yliopisto-opinnot?

Edellinen juttuni:
Meidän häät – Ruoka, juoma ja tarjoilut

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram

MITEN SÄÄSTÄÄ RAHAA RUUANLAITOSSA?

*Sisältää mainoslinkkejä

MITEN SÄÄSTÄÄ RAHAA RUUANLAITOSSA?

Miten säästää rahaa ruuanlaitossa? Sapuska on asia, johon tosiaan saa hukattua ihan julmetun määrän tuohta, jos oma seula pääsee vuotamaan. Olen jo aiemmin kirjoitellut vähän eri näkökulmasta säästötoimista ruuan hankintamenojen osalta, mutta tänään tujautankin ulos, miten sitä penniä voisi venyttää siellä oman keittiön puolella. Osalle nämä voivat olla jokainen tuttujakin juttuja, mutta niinhän se menee, ettei kertaus tieltä kaada.

Olen jo pikkutytöstä asti ottanut äiskältäni oppia, ettei ruokaa heitetä hukkaan. Kaikki ruoka joko syödään nyt tai myöhemmin sellaisenaan tai uudessa muodossa. Mitään ei heitetä harakoille. Omena ei ole tainnut puusta kauaksi pudota, sillä itsekin huomaan huutelevani omassa taloudessakin näiden samojen juttujen perään. Sydämeen oikein sattuu, jos joskus joutuu pilalle kerennyttä ruokaa lappaamaan roskakoriin. Tästä inspiroituneena tästä vähän vinkkejä kehiin, miten siellä kyökin puolella voisi penniä venyttää makunautinnoista tinkimättä! ;)

MITEN SÄÄSTÄÄ RAHAA RUUANLAITOSSA?

JÄRJESTELY JA KOKKAAMINEN

”Jämälautanen” on itselläni osoittautunut to-del-la kovaksi jutuksi. Kasaan jääkaappiin tälle pienelle lautaselle kaikki yksittäiset vihannesten, juuresten ja hedelmien jäänteet, jotta ne tulee oikeasti käytettyä seuraavalla aterialla kokatessa, leipiä väsäillessä tms. eivätkä jää hevi-lokeron kätköihin mätänemään. Monesti kokkaillessa heitän sekaan vähän kaikkea, ja tästä niitä on helppo nappailla ja ideoida, kun ainekset ovat suoraan silmillä jääkaapin etuosassa nätisti lautasella. Puolikkaat sipulit, kurkun pätkät, puoliksi popsitut paprikat tms.

Kokoa jääkaapin näkyvimmälle hyllylle etuosaan ne tuotteet, jotka ovat menossa pilalle nopeimmin tai tulisi käyttää alta pois. Näin ne eivät jää muhimaan piiloihinsa, vaan tulee oikeasti käytettyä.

Säilö ylijääneet ruuat ja lisukkeet läpinäkyviin rasioihin jääkaappiin. Näin ne eivät unohdu omaan kätköönsä, ja eivät jää syömättä ennen pilaantumista.

Kokeile rohkeasti yhdistellä ylijääneistä ja pian vanhentuvista raaka-aineista luovasti erilaisia ruokia. Perinteisiäkin reseptejä voi tuunata vaikka ja millä, joten sekaan vaan ennakkoluulottomasti pieniä piristeitä. Esimerkiksi ”palautuspannuihin” voi heittää lähes mitä tahansa sekaan, ja taatusti tulee hyvää!

Edellisen päivän riisit, nuudelit, perunat ja makaronit maistuvat erittäin osuvilta pannulla pyöräytettynä, joten älä suotta heitä ylijäämiä menemään. Näitä voi tuunata vielä sekaan heitetyllä kananmunalla tai kasviksilla, ja tulee taatusti hyvää!

MITEN SÄÄSTÄÄ RAHAA RUUANLAITOSSA?
Tässä pannulla pyöräytettynä kaikki edellispäivän jämäriisit, uunibroilerit ja kasvisten rippeet. Toimii!

PAKASTAMINEN

Heitä pakastimeen jo suorilta käsin isoista kerralla valmistuvista satseista sopivia kerta-annoksia, jotka voi nälän hädän iskiessä vain sulattaa mikrossa tai napata kiireessä mukaan töihin. Parasta ennakointia!

Jos huomaat, että kerralla on tullut ostettua liikaa leipää, niin pakastimeen siitäkin osa jo suorilta käsin ennen kuin home valtaa ja kannikat kuivuvat.

Kuori, kuutioi ja pakasta hieman ylikypsyneet hedelmät. Näistä saa aivan loistavat raaka-aineet raikkaisiin smoothieisiin myöhemmin, ja vielä sopivasti jääkylminä blendattaviksi!

Pakastaa voi myös avokadot, chilit, tuoreet yrtit, lehtikaalit ja monet muut pian pilalle menevät vihannekset. Pilko ne valmiiksi ja pakasta näppärinä kerta-annoksina, niin johan helpottaa ja nopeuttaa ruuanlaittoa myöhemmin!

Pakastamista varten juurekset voi raastaa, höyryttää tai soseuttaa valmiiksi, ja lihaleikkeleet voi pilkkoa kuutioiksi esimerkiksi lämpöisiä voileipiä, pitsoja tai laatikkoruokia varten.

Pilalle menevät lihatuotteet kannattaa myös pakata itselleen tai syöjäkunnalleen ruuanlaittoon soveltuvassa kerta-annoksessa. Pakasterasioita kehiin, ja jauhelihapaketin sisältö reteästi vaikka puoliksi!

MITEN SÄÄSTÄÄ RAHAA RUUANLAITOSSA?

PARASTA ENNEN JA VIIMEINEN KÄYTTÖPÄIVÄ

Tuote ei ole välttämättä pilalla, vaikka parasta ennen päiväys olisikin jo mennyt ohi suun. Parasta ennen-päiväyksen idea monesti taata kuluttajalle oletettu lähes varma säilymispäivä laadun puolesta, mutta usein tuote voi olla käyttökelpoista vielä tämänkin jälkeen. Älä siis suotta heitä kaikkia päivyksen ohittaneita tuotteita suorilta käsin biojätteeseen.

Varsinkin kuivatuotteissa (jauhot, mausteet, lisäravinteet tms.) säilyvyys on monesti huomattavasti pidempi kuin parasta ennen päiväys antaa olettaa. Jos tuote tuoksuu ja näyttää normaalilta, niin sitä voi usein aivan hyvin käyttää vielä pidempään päiväyksen jälkeen.

Viimeinen käyttöpäivä on usein jo sitten fiksumpi ottaa jo hieman enemmän tosissaan, joten muistahan sijoittaa nämä tuotteet sinne jääkaapin etuosaan, etteivät kerkeä mennä pilalle!

MITEN SÄÄSTÄÄ RAHAA RUUANLAITOSSA?
Fila-huppari: TÄÄLTÄ*

Välillä on myös kiva pistää itselleen sopivaa arkista haastetta ja aivopähkinää purtavaksi, ja päättää olla painelematta ruokaostoksille, vaikka jääkaappi vaikuttaisikin turhan vajaavaiselta. Yleensä tällaisina hetkinä luovuus lähteekin kukkimaan, ja kaikista jämistä saa koottua aivan todella herkullisia aterioita. Ja katse pelkästä jääkaapista myös kuivakaappeihin ja pakastimen kätköihin, ja vanhan liiton Kokkisota (jonnet ei muista) itseään vastaan pystyyn! ;)

Ja hoi! rahansäästöä vielä tekemättömiin joulupakettihankintoihin saa 18.12. asti House of Brandonilta, josta koodilla CHRTMS saa -20% lisäalennuksen jo alennetuista tuotteista. Miesten tuotteisiin TÄSTÄ* ja naisten aletuotteisiin TÄSTÄ*!

Maukasta maanantaita jokaiseen massuun!

Vilkaise myös:
Eikö puuro maistu? Tsekkaa nämä 3 suosikkiani!
Keittiön lifehackit – Näillä lähtee!

Edellinen juttuni:
Suomalaisen synkkä sielunmaailma

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram
Snapchat: piiapajunen