MITEN SÄÄSTÄÄ RAHAA RUUANLAITOSSA?

*Sisältää mainoslinkkejä

MITEN SÄÄSTÄÄ RAHAA RUUANLAITOSSA?

Miten säästää rahaa ruuanlaitossa? Sapuska on asia, johon tosiaan saa hukattua ihan julmetun määrän tuohta, jos oma seula pääsee vuotamaan. Olen jo aiemmin kirjoitellut vähän eri näkökulmasta säästötoimista ruuan hankintamenojen osalta, mutta tänään tujautankin ulos, miten sitä penniä voisi venyttää siellä oman keittiön puolella. Osalle nämä voivat olla jokainen tuttujakin juttuja, mutta niinhän se menee, ettei kertaus tieltä kaada.

Olen jo pikkutytöstä asti ottanut äiskältäni oppia, ettei ruokaa heitetä hukkaan. Kaikki ruoka joko syödään nyt tai myöhemmin sellaisenaan tai uudessa muodossa. Mitään ei heitetä harakoille. Omena ei ole tainnut puusta kauaksi pudota, sillä itsekin huomaan huutelevani omassa taloudessakin näiden samojen juttujen perään. Sydämeen oikein sattuu, jos joskus joutuu pilalle kerennyttä ruokaa lappaamaan roskakoriin. Tästä inspiroituneena tästä vähän vinkkejä kehiin, miten siellä kyökin puolella voisi penniä venyttää makunautinnoista tinkimättä! ;)

MITEN SÄÄSTÄÄ RAHAA RUUANLAITOSSA?

JÄRJESTELY JA KOKKAAMINEN

”Jämälautanen” on itselläni osoittautunut to-del-la kovaksi jutuksi. Kasaan jääkaappiin tälle pienelle lautaselle kaikki yksittäiset vihannesten, juuresten ja hedelmien jäänteet, jotta ne tulee oikeasti käytettyä seuraavalla aterialla kokatessa, leipiä väsäillessä tms. eivätkä jää hevi-lokeron kätköihin mätänemään. Monesti kokkaillessa heitän sekaan vähän kaikkea, ja tästä niitä on helppo nappailla ja ideoida, kun ainekset ovat suoraan silmillä jääkaapin etuosassa nätisti lautasella. Puolikkaat sipulit, kurkun pätkät, puoliksi popsitut paprikat tms.

Kokoa jääkaapin näkyvimmälle hyllylle etuosaan ne tuotteet, jotka ovat menossa pilalle nopeimmin tai tulisi käyttää alta pois. Näin ne eivät jää muhimaan piiloihinsa, vaan tulee oikeasti käytettyä.

Säilö ylijääneet ruuat ja lisukkeet läpinäkyviin rasioihin jääkaappiin. Näin ne eivät unohdu omaan kätköönsä, ja eivät jää syömättä ennen pilaantumista.

Kokeile rohkeasti yhdistellä ylijääneistä ja pian vanhentuvista raaka-aineista luovasti erilaisia ruokia. Perinteisiäkin reseptejä voi tuunata vaikka ja millä, joten sekaan vaan ennakkoluulottomasti pieniä piristeitä. Esimerkiksi ”palautuspannuihin” voi heittää lähes mitä tahansa sekaan, ja taatusti tulee hyvää!

Edellisen päivän riisit, nuudelit, perunat ja makaronit maistuvat erittäin osuvilta pannulla pyöräytettynä, joten älä suotta heitä ylijäämiä menemään. Näitä voi tuunata vielä sekaan heitetyllä kananmunalla tai kasviksilla, ja tulee taatusti hyvää!

MITEN SÄÄSTÄÄ RAHAA RUUANLAITOSSA?
Tässä pannulla pyöräytettynä kaikki edellispäivän jämäriisit, uunibroilerit ja kasvisten rippeet. Toimii!

PAKASTAMINEN

Heitä pakastimeen jo suorilta käsin isoista kerralla valmistuvista satseista sopivia kerta-annoksia, jotka voi nälän hädän iskiessä vain sulattaa mikrossa tai napata kiireessä mukaan töihin. Parasta ennakointia!

Jos huomaat, että kerralla on tullut ostettua liikaa leipää, niin pakastimeen siitäkin osa jo suorilta käsin ennen kuin home valtaa ja kannikat kuivuvat.

Kuori, kuutioi ja pakasta hieman ylikypsyneet hedelmät. Näistä saa aivan loistavat raaka-aineet raikkaisiin smoothieisiin myöhemmin, ja vielä sopivasti jääkylminä blendattaviksi!

Pakastaa voi myös avokadot, chilit, tuoreet yrtit, lehtikaalit ja monet muut pian pilalle menevät vihannekset. Pilko ne valmiiksi ja pakasta näppärinä kerta-annoksina, niin johan helpottaa ja nopeuttaa ruuanlaittoa myöhemmin!

Pakastamista varten juurekset voi raastaa, höyryttää tai soseuttaa valmiiksi, ja lihaleikkeleet voi pilkkoa kuutioiksi esimerkiksi lämpöisiä voileipiä, pitsoja tai laatikkoruokia varten.

Pilalle menevät lihatuotteet kannattaa myös pakata itselleen tai syöjäkunnalleen ruuanlaittoon soveltuvassa kerta-annoksessa. Pakasterasioita kehiin, ja jauhelihapaketin sisältö reteästi vaikka puoliksi!

MITEN SÄÄSTÄÄ RAHAA RUUANLAITOSSA?

PARASTA ENNEN JA VIIMEINEN KÄYTTÖPÄIVÄ

Tuote ei ole välttämättä pilalla, vaikka parasta ennen päiväys olisikin jo mennyt ohi suun. Parasta ennen-päiväyksen idea monesti taata kuluttajalle oletettu lähes varma säilymispäivä laadun puolesta, mutta usein tuote voi olla käyttökelpoista vielä tämänkin jälkeen. Älä siis suotta heitä kaikkia päivyksen ohittaneita tuotteita suorilta käsin biojätteeseen.

Varsinkin kuivatuotteissa (jauhot, mausteet, lisäravinteet tms.) säilyvyys on monesti huomattavasti pidempi kuin parasta ennen päiväys antaa olettaa. Jos tuote tuoksuu ja näyttää normaalilta, niin sitä voi usein aivan hyvin käyttää vielä pidempään päiväyksen jälkeen.

Viimeinen käyttöpäivä on usein jo sitten fiksumpi ottaa jo hieman enemmän tosissaan, joten muistahan sijoittaa nämä tuotteet sinne jääkaapin etuosaan, etteivät kerkeä mennä pilalle!

MITEN SÄÄSTÄÄ RAHAA RUUANLAITOSSA?
Fila-huppari: TÄÄLTÄ*

Välillä on myös kiva pistää itselleen sopivaa arkista haastetta ja aivopähkinää purtavaksi, ja päättää olla painelematta ruokaostoksille, vaikka jääkaappi vaikuttaisikin turhan vajaavaiselta. Yleensä tällaisina hetkinä luovuus lähteekin kukkimaan, ja kaikista jämistä saa koottua aivan todella herkullisia aterioita. Ja katse pelkästä jääkaapista myös kuivakaappeihin ja pakastimen kätköihin, ja vanhan liiton Kokkisota (jonnet ei muista) itseään vastaan pystyyn! ;)

Ja hoi! rahansäästöä vielä tekemättömiin joulupakettihankintoihin saa 18.12. asti House of Brandonilta, josta koodilla CHRTMS saa -20% lisäalennuksen jo alennetuista tuotteista. Miesten tuotteisiin TÄSTÄ* ja naisten aletuotteisiin TÄSTÄ*!

Maukasta maanantaita jokaiseen massuun!

Vilkaise myös:
Eikö puuro maistu? Tsekkaa nämä 3 suosikkiani!
Keittiön lifehackit – Näillä lähtee!

Edellinen juttuni:
Suomalaisen synkkä sielunmaailma

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram
Snapchat: piiapajunen

MILLÄ ELÄTÄN ITSENI? TIENAAKO FITNESSAMMATTILAISENA?

*Sisältää mainoslinkkejä

aimn x casual college

Tienaako fitnessammattilaisena? Millä leipäni tulee pöytään? Mitä meinaan nyt valmistumisen jälkeen? Onko tulevaisuus fitness-puolella? Näitä kysymyksiä on tullut tiuhaan tahtiin, ja tämän vuoksi pamautin ilmoille niistä viikon alkajaisiksi ihan oman postauksen. Ainahan on kiva kurkistella sekä tiirailla ”kulissien taakse” ja ihmisten oikeaan elämään. Tai en toki muista tiedä, mutta kyllä minua vaan nämä asiat aina jaksavat kiinnostaa muiden kohdalla! ;)

Mitä teet työksesi? Millä elätät itsesi?

Meitsihän on tässä kohta puolentoista vuoden ajan toiminut yrittäjänä, ja elättänyt itsensä sillä (vielä pari vuotta sitten vannoin, ettei musta koskaan tule yrittäjää). Mitä mun yrittäjyys on pitänyt sisällään? Alkuun tuli sekoiteltua valmennushommia sekä blogi- ja someproggiksia kovana kombona, mutta nyt ikään kuin vahingossa olen päätynyt täyspäiväisesti paukuttelemaan blogi- ja somehommia. Tämä ei ollut tavallaan mikään suunniteltu juttu, vaan nämä kehittelin lähinnä alun perin tukemaan kilpaurheilua ja opiskelua, mutta voila, tässä sitä ollaan! Hups vaan hei. :)

Mihin ammattiin valmistuit, ja mitä oikeasti se piti sisällään?

Kiskaisin pari viikkoa sitten Tampereen teknillisestä yliopistosta paperit pihalle, ja valmistuin tuotantotalouden diplomi-insinööriksi. Omien kiinnostuksen kohteideni pohjalta painelin menemään tutkinnossani vähän omaa tietäni tekniikan rajoilla. Diplomityöni keskittyi pääsääntöisesti vaikuttajamarkkinointiin brändinhallinnassa, ja kandidaatintyöni sekä diplomivaiheen erikoistyöni osui suoraan johtamisen vaikutuksista työhyvinvointiin. Opiskelukokonaisuuteeni olen muutenkin valkkaillut mm. viestintää, kieliä, markkinointia, projektinhallintaa, tuotannonohjausta, logistiikkaa, kestävää kehitystä ja johtamista, eli aika monipuolinen paletti on tullut plärättyä kokoon, enkä voi valittaa! Mistään en tiedä erityisemmin liikaa, mutta kokonaiskuvan hallintaa ja ymmärrystä riittää moneen.

diplomi-insinööri

Onko sun tulevaisuus fitnessissä?

Fitness on itselleni rakas ja tärkeä kilpaurheilulaji, mutta koko elämäni se ei missään nimessä ole, enkä siitä tulojani saa. Rakastan kilpaurheilua, ja voi hyvinkin olla, että tulen tekemään tätä vielä pitkään tai sitten en. Siinä vaiheessa, kun oma ura kisalavoilla tulee tiensä päähän, niin jossain määrin taustajoukoissa varmaan tulen edelleen toimimaan, mutta antaa tulevaisuuden tuoda tullessaan sen mitä pitää. Olen sen sortin likka, että en halua päättää mitään liian pitkälle. Voihan se olla, että riipaisen vielä lavalle viittä vaille nelikymppisenä joskus parin mukulan maailmaan pukkaamisen jälkeenkin ihan vain siksi, että voin. :D Antaa tulevaisuuden näyttää mihin päädyn.

Minkä tyyppisiin töihin aiot tähdätä nyt valmistuttua? Miten meinaat hyödyntää tutkintoasi?

Ainakin nyt alkuun elämäni tuskin tulee muuttumaan yhtään mihinkään, koska öh… Miksi sen pitäisi? Olen aika tavoitteellinen ja kunnianhimoinen ihminen, että välillä munkin tekee hyvää ihan vain hengittää ja antaa asioiden rullata. Kyllä näissä päivissä riittää ihan tarpeeksi jo duunia näin intohimoisena yrittäjänä, että tylsää ei missään nimessä pääse olemaan.

Bloggaaminen sekä kaikki sivussa kulkevat sivuproggikset tuntuvat tällä hetkellä minulle äärimmäisen mielenkiintoisilta, ja mulla on ehkä 38 ässää hihassa yrittäjäpuolelta, joihin voisin tässä tarttua, kunhan elämältäni kerkeän, hah! Aina ihmisen ei tarvitse tehdä kaikkea ja olla kaikkea, vaan keskittyä ihan myös siihen elämään. Siinä on meinaan aika paljon muutakin kuin työnteko puhumattakaan kilpaurheilusta. Pidän ainakin omalta osaltani tärkeänä sitä, että kunhan tekee asioita, joista itse nauttii ja pyrkii eteenpäin, niin elämä kyllä vie sinne minne kuuluukin. Oli sitä määränpäätä suunnitellut tai ei.

Saattaa myös ehkä kuulostaa hassulta, mutta olen oikeasti kokenut saaneeni huomattavaa hyötyä dippainssin tutkinnosta bloggaamisen ja sometoiminnan puolella. Rakastan asioiden ajattelua boksin ulkopuolelta ja luovaa sekä kokeilevaa toteuttamista. Pelkkää näppiksen räpyttämistä tämä ei tosiaankaan ole, ja siihen ulospäin näkymättömään taustatyöhön, suunnitteluun, kommunikointiin sekä kokonaispaletin hallintaan kuluva aika ja duunimäärä jaksaa vaan jatkuvasti yllättää jopa itsenikin. Vähän kuten talven tulo suomalaiset autolijat vuodesta toiseen, hah! ”Nopea pikkuprokkis” ei meinaan näissä hommissa muuten koskaan ole sellainen. Ainakaan minulla, koska en vaan osaa sutaista asioita kasaan puolivaloilla. :D

aimn x casual
Aim’n-paita: TÄÄLTÄ* // Aim’n-collarit: TÄÄLTÄ*

Hyvin pitkään ajattelin, että kaikki suunnat ja päätökset elämässä olisivat jotenkin järkyttävän fataaleja, mutta aika vikkelään sitä sai ihan omin kätösin oppia, ettei mikään ole lopullista tai kovinkaan vakavaa. Olen vahvasti sitä mieltä, että kyllä se tie tekijää vie. Oli haaveena sitten mikä tahansa, ja jos tämän asian eteen töitä tekee, niin kyllä sitä jonnekin päätyy. Voi hyvinkin olla, että se määränpää ei lopulta olekaan se, mihin sitä oli suunnitellut päätyvänsä, mutta tämä voi loppupeleissä olla juurikin se oikea ja yhtälailla varteenotettava (ja jopa luultua parempi) vaihtoehto. Jokaisella on omat haaveensa, prioriteettinsä ja polkunsa, ja menkööt kaikki sitä omaansa, jos sen itse oikeaksi kokee.

Mojovaa maanantaita joka osoitteeseen!

Kurkkaa myös:
Miten yhdistää urheilu ja yliopisto-opiskelu?
& Kutsu mua diplomi-insinööriks
Edellinen juttuni:
Edelleen ne parhaat treenitrikoot ikinä

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Facebook // Instagram // YouTube
Snapchat: piiapajunen