9 x MITÄ HYVÄÄ SUN LAUTASELTA LÖYTYY?

*Sisältää mainoslinkkejä

Oijoi! Mitähän hyvää tossa sun ruuassasi on? Tämä kysymys kantautuu korviini aika usein etenkin Snapchatin (piiapajunen) puolella. No kukapa nyt ei vinkkejä ja uusia ideoita arjen makuelämyksiin kaipaisi, sillä hyvä ruoka ei ole vähättelyn arvoinen asia. Kyllä se arkikin luistaa mukavammin, kun kohti ääntä saa lapata sapuskaa, joka oikeasti vielä maistuukin hyvältä!

Tässä siis kahdeksan esimerkkiä elävästä elämästä, mitä tämän likan lautaselta on löytynyt. Useammat keittiöni tuotokset katoavat kyllä parempiin suihin alta aika yksikön, mutta näistä annoksista kerkesin ottaa kuvan, ennen kuin kato kävi!

PERUSSETTIÄ

Pannulla öljyssä, chilissä ja valkosipulissa paistettua broileria, parsakaalia, paprikaa, sipulia ja kirsikkatomaatteja. Kyljessä suolakurkkuja ja hapankaalia.

LEIPÄ ON HYVÄÄ

Vaaleaa leipää, kreikkalaista jugurttia, purjoa, kirsikkatomaatteja, kurkkua jäävuorisalaattia ja korppukinkkua. 

KALAA NASSUUN

Kylmäsavustettua lohta, uunijuureksia (peruna, porkkana, punajuuri) sekä venhäleipää Oivariinilla.

POTUT POTTUINA

Reilu perinteinen salaatti, jossa jäävuorisalaattia, kurkkua, tomaattia ja purjoa. Päällä pannulla paistettuna punasipulia, broileria ja edellisen päivän perunoita.

MUSTIKKAPIIRAKKAPUURO

Mustikkapiirakkapuuro, jonka resepti löytyy TÄÄLTÄ!

KEITTOPÄIVÄ

Kasvissosekeittoa (porkkana-peruna-purjo), rapeaa kauraleipää Oivariinilla, paahtopaistisiivuja ja mustaherukoita.

RUOKAISA TONNIKALASALAATTI

Kurkumalla maustettua (eilistä) jasminriisiä, tonnikalaa, avokadoa, suolakurkkua, jäävuorisalaattia, paprikaa, avomaakurkkua, kirsikkatomaattia, punasipulia, sipulinvartta ja pinnalla yrittisuolaa.

PYTTIPANNUILUA

Pyttipannua (resepti TÄÄLTÄ) ja hapankaalta.

TAHNAA UUSILLE PERUNOILLE

Varhaisperunoita, kirsikkatomaatteja sekä jugurttista savukalkkunatahnaa, joka kerkesi jo aiheuttaa pienimuotoisen hypen tässä taannoin, heh! (resepti TÄÄLTÄ)
Adidas-toppi: TÄÄLTÄ*

Parasta tällä hetkellä on safkapuolen hommissa on kyllä Suomen kesän antimet eli varhaispottuja on kulkenut kilvan alas allekirjoittaneen ruokatorvesta. Tuoreet sipuliniput antavat makua puolestaan lähes joka safkaan, ja yrttejäkään ei ole säästelty. No mutta mutta, mitäs teidän lautasilta on viime päivinä löytynyt? ;)

Makoisaa ja luvattoman monipuolista keskiviikkoa! 

Tsekkaa myös: Tuloksia ilman tarkkaa ruokavaliota? Miten syödä?

Edellinen juttuni: Saako ja kannattaako treenistä ottaa lomaa?

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Facebook // Instagram // YouTube
Snapchat: piiapajunen

ONKO HIILARIN AJOITUKSELLA VÄLIÄ?

*Sisältää mainoslinkkejä

Kannattaako hiilaria syödä iltapalalla? Entä miten on aamupalahiilareiden laita? Makroravinteista juuri hiilihydraatit ovat niitä, joiden ajoituksella voi oikeasti saada ihan osuvaa etua aikaiseksi kehitystä treenirintamalla metsästäessä tai kehonmuokkausprojektia toteuttaessa. Hiilarin ajoittaminen ei myöskään vaadi itsessään ruokavaakaa, vaan asettelemalla päivän varrella pottua, pastaa tai karjalanpiirakkaa sopivissa kohdissa antaa päivän treeniin mukavasti lisäpotkua.

Jos kuitenkin käsityksesi hiilihydraateista, niiden toiminnasta, merkityksestä ja järkevistä määristä on vielä jokseenkin hakusessa, niin suosittelen lukemaan aiemmat postaukseni hiilaripostaussarjastani. Tietty sehän olisi kiva saada yksinkertaiset vastaukset ilman pidempää lukemista ja oppimista, mutta jos oikeasti haluat ymmärtää enemmän suuhusi uppoavasta sapuskasta, niin kurkkaapa edes osa alla olevista raapustuksistani, sillä niistä on kuulemma tykätty! ;)

Tsekkaa aiemmat hiilarisarjan postaukseni:

Aamupala

Osalle aamupalahiilarit sopivat ja osalla ne taas väsyttävät. Mikäli koet, ettei aamupalalla maistu puuro eivätkä muutkaan hiilarin lähteet, niin suosittelen silloin panostamaan proteiini- ja rasvapitoiseen aamupalaan vaikka kuitupitoisten kasvisten kera. Tässä kuitenkin kannattaa ottaa huomioon, että aamupalalla syötyjä hiilihydraatteja ei kannata siis skipata, vaan nimenomaan siirtää ne myöhemmälle päivälle. Jos aamupuurosi tai kerrosvoileipäsi saa sinut hymyilemään koko päiväksi, niin anna palaa!

Itse olen syönyt vähähiilihydraattista aamupalaa jo pidemmän aikaa, ja koen sen sopivan itselleni paremmin. Munakkaat, keveät smoothiet tai maitotuotteet pähkinöiden tai avokadon kera ovat se oma juttuni aamuisin, mutta muilla päivän aterioilla menee normaalitilanteessa melkoiset satsit hiilihydraatteja. Poikkeuksena on aamupäivällä suoritetut treenit, jonka alle otan kyllä aina hiilareita sisältävän aamiaskombon, että löpöä löytyy hurjassa menossa.

Ennen treeniä

Aktiivitreenajalla suurin tarve hiilihydraatille pamahtaa treenin ympärillä, joka olisi hyvä ottaa huomioon hiilihydraattien ajoittamisessa. Treeniä edeltävällä välipalalla ei siis hiilihydraattien kanssa kannata nipistellä, ja noin 1-2 tuntia ennen treeniä voi olla hyvä aika syödä helposti imeytyvä hiilaripitoinen välipala. Liian isoa sokeritälliä kuitenkin kannattaa välttää, ja sillä treeniä ennen nautittu kilon säkillinen hedelmiä saattaa heittää ilmoille nopean verensokeripiikin, ja puhti voi lässähtää täysin kesken treenin.

Ennen treeniä ajoitettua hiilaria ei kuitenkaan kannata vetää liian kirjaimelliseksi. Hiilaria kannattaa vetäistä nassuun myös muillakin aterioilla antaen koneistolle löpöä päivän touhuihin ja myöhemmin edessä olevaan treenian latautumiseen. Pääpointtina tässä onkin, että älä närpi ennen treeniä pelkkää maitorahkaa ja pähkinöitä, vaan muista napsia kyljessä myös sitä ah niin ihanaa hiilaria.

Treenin aikana

Treenin aikana nautittu treenijuomaan heitetty hiilihydraattijauhe voi antaa toivottavaa lisäbuustia treenitehoille ja jaksamiselle pitkissäkin treeneissä oli kyseessä sitten laji kuin laji. Jos tuntuu, ettei hiilihydraatteja tahdo saada mitenkään uppoamaan, ja niitä silti pitäisi saada ruokatorvesta alas, niin suosittelen tässä tapauksessa ehdottomasti treenijuomaan tai palkkariin sujautetua lisähiilihydraattia, joka tulee treenitehojen puolesta erittäin optimaaliseen aikaan helpottaen myös palautumisprosessia.

Omasta treenijuomastani löytyy ympäri vuoden FASTin Intraa* sekä hiilarina 20-50g FASTin Vitargoa* tai Supermaltoa*, ja sehän hujahtaa naamariin alle aikayksikön. Treenihiilarin hyödyt nousevat itselläni konkreettisimmin esille etenkin kiristelyvaiheessa pitäen treenitehot edelleen kovassa iskussa vähäisemmästä hiilarinsaannista huolimatta sekä aamun aikaisissa salitreeneissä, kun keho ei ole kerennyt vielä hirveästi imaista itseensä löpöä. Myös päivinä, jolloin syöminen on ollut vähän niin ja näin, kulkee treeni kuitenkin leikiten treenijuoman siivittämänä.
(Koodilla piia20 saat muuten -20% alennuksen koko FASTin verkkokaupan* valikoimasta)

Treenin jälkeen

Treenin jälkeen kroppa tarvitsee rakennusaineita palautuakseen kovasta treenistä, ja tämän vuoksi yleensä isoimmat hiilihydraattimäärät nautitaankin heti treenin jälkeisellä aterialla. Tässä ei siis kannata säästellä, sillä mitä paremmin palaudut, sitä tehokkaammin kehityt. Massu täyteen sapuskaa, niin homma pelaa!

Treenin jälkeen monet tykkäävät nauttia hiilaripitoisen palautusjuoman tai esimerkiksi banaanin jo pukuhuoneessa ennen kotimatkan starttaamista. Jos kuitenkin pääset melko pian treenin perään isoimman aterian ääreen, niin palkkarihiilareita ei välttämättä tarvita. Palkkarihiilaria ei myöskään välttämättä tarvita, jos treenijuomastasi löytyy jo valmiiksi hyvä satsi hiilihydraatteja.

 

Iltapala

Iltapalahiilareista olen jo tujauttanut ilmoille oman postauksenkin, mutta annetaanpa tulla asiaa tiivistettynä tähänkin. Pitkään valloilla ollut trendi ja ajatus, että iltapalahiilarit lihottavat tai heikentävät lihaskasvua yön aikana, on todettu aikalailla täydeksi potaskaksi ja pajunköydeksi. Pieni määrä hitaasti imeytyvää kuitupitoista hiilihydraattia nimenomaan parantaa unenlaatua useimmilla ja auttaa nukahtamaan. Makoisten unien metsästäjille esimerkiksi kaurapuuro tai pari palaa leipää voi tehdä eetvarttia iltapalaa mussuttaessa. Ei hiilareita iltakuuden jälkeen. In my *ss. :D

Kroppa ei toimi kello kaulassa

Treenin ympärillä aktiivitreenajalla hiilarin tarve on toki suurin, mutta keho kuitenkin toimii ja palautuu ympäri vuorokauden. Hiilihydraattia on kiristelyvaiheessakin ihan suotavaa olla myös päivän mittaan, jos sitä vain on mahdollista jakaa laajemmalti. Itse tykkään dieettaillessa varsinkin lepopäivinä jakaa normaalisti treenin ympärille keskittyneitä hiilariannoksia tasaisemmin päivän varrelle, jolloin kroppa saa sitä mitä tarvitsee tasaisemmin ja laajemmin käyttöönsä päivän aikana. Kisakauden ulkopuolella taas tykkään mussuttaa hiilaria tasaisesti pitkin päivää, mutta yleensä iltasyömärinä isoimmat satsit tulee vedettyä päivän lopuksi Netflixin ääressä päivän touhottamisen jälkeen. ;)

Ja edelleenkin, älkää hei kitsastelko sen hiilarin kanssa. Hiilihydraattien avulla jaksetaan, palaudutaan, kehitytään, voidaan oikeasti hyvin ja ihan oikeasti näytetään myös hyvältä. Jos vielä vieroksut hiilareita tai pelkäät niiden turvottavan sinut manaatiksi, niin lue oikeasti edes muutama noista alkuun linkkaamistani postauksista. Toivottavasti tämän jälkeen olisit edes hieman eri mieltä. Hiilari on ystävä. Hiilari maistuu hyvältä. Hiilari on parasta ikinä!

Aim’n- toppi: TÄÄLTÄ* // Aim’n-trikoot: TÄÄLTÄ*

Hiilaririkasta alkavaa viikkoa! Omnom! 

Tsekkaa myös: Tuloksia ilman tarkkaa ruokavaliota? Miten syödä?

Edellinen juttuni: Nyt se tapahtui – Kosinta! 

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Facebook // Instagram // YouTube
Snapchat: piiapajunen