MAAILMA PULLOLLAAN TÄYTTÄ RAVINTOSKEIDAA

*Sisältää mainoslinkkejä

Aijettä mitä on taas tullut luettua, nähtyä ja kuultua. Toisinaan vaan verkkokalvoille vastaan tulvii niin kovalla tykityksellä täyttä kuraa ravinnosta vielä vuonna 2017, että oma pata vetää totaalisen tilttiin. En todellakaan enää ihmettele, miksi nykypäivän terveellisiä elämäntapoja jahtaavilla ihmisillä menee vintti aivan sekaisin tästä informaation ristitulesta.

Vielä tänäkin päivänä lyötyy ihmisiä, jotka olettavat polttavansa kohdistetusti rasvaa keskivartalosta lisäämällä vatsalihasliikkeitä, uskovat laihdutuspillereiden tehoon ja välttävät tiettyjä täysin turvallisia ja laadukkaita ravintoaineita, koska joku kertoi niiden olevan suoraan Tuonelan porteilta. En todellakaan ihmettele tätä menoa, kun vähänkään laajemmin katsoo, mitä tavaraa netti, televisio, printtimedia ja ihmisten joukkohysteria puskee meidän eteemme.

Erityisen osuva esimerkki oli viikonlopun Iltasanomien artikkeli, jossa otsikossa jo huudetaan kovaan ääneen, että pelkän vatsan seudulta voi todellakin laihtua. Juttu sisälsi kuitenkin viiden eri keski-ikäisen naisen tiivistetyt laihdutustarinat liikunnan avulla, mutta artikkelissa ei mitenkään selvinnyt, miten nämä kertomukset liittyivät pelkän vatsan seudulta laihtumiseen. Lukijaa oli kuitenkin taas vedetty höplästä, ja uskoteltu tälle ihan mitä sattuu tuulesta temmatuilla mielikuvilla ja kaksi asiaan liittymätöntä aihetta yhdistämällä. Klikkejä varmasti syntyi.

Jutussa oli toki sivulauseessa linkki aiempaan postaukseen, jossa kerrottiin paikallisen rasvan polttamisen myytin olevan kumottu. Kurkkasin tämän, ja mitä löysin? Toimittajan omin sanoin esitellyn tutkimuskoosteen, jossa hehkutettiin, että rasva voi sittenkin palaa kohdistetusti vatsasta, vaikka meille on jo vuosia uskoteltu toisin. No mistäs nyt tulee?

Tästäkin jutusta pääsin taas yhden linkin kautta Time-lehden alkuperäiseen artikkeliin, josta informaatio tuohon ”mullistavaan ja shokeeraavaan” kirjoitukseen oli otettu. Ainut vaan, että jutussa todettiin tutkimusten perusteella rasvan palavan usein epätasaisesti (ei muutenkaan uutta tietoa), ja monesti helpoiten eroon pääsee massun alueen rasvoista. Lopussa vielä erikseen mainittiin, että kohdistetun rasvanpolton tavoittelu ei ole kovin tuottoisaa. Hahaha! Ei jumankekka!

Vähän rikkinäistä puhelinta, pari oiottua mutkaa, muutamia ”unohdettuja yksityiskohtia” ja omin sanoin asian esittelyä, jotta jutusta saadaan pikkaisen raflaavampi. Päälle lisätään hienot otsikot ja homma on sipuli. Saanko paiskata läppärin seinään? :D

Keissi numero kaksi niiden sadan muun joukosta. Aloitettiin kotisohvalla köllötellessämme katsomaan Netflixistä dokkaria nimeltä What the Health, jota loppupeleissä pystyttiin katsomaan ehkä 20 minuuttia. Kyseessähän on elävä esimerkki erinomaisesta propagandafilmistä. Erinomaisesta siinä mielessä, että se täytti kaikki sille asetetut kriteerit. Ensin esitellään ”asiantuntija”, jolla on tuikitärkeän kuuloinen nimike ja rooli jossain alaan liittyvässä organisaatiossa. Elämäntyönään tämä on usein tutkinut asiaa ja löytänyt erittäin fataaleita tuloksia haluamastaan aiheesta. Sitten minuutin välein näitä asiantuntijoita esitellään toinen toisensa perään, ja näiden lentävistä lauseista on koottu huikean vakavan kuuloinen ja äärimmäisen voimakkaalla viestillä kuorrutettu suorastaan välkkyvä tietoisku.

Mitään vaihtoehtoista ajatusmallia ei edes tarjota, eikä omaa sitä kantaa pohdita missään vaiheessa oikeasti kriittisesti. Tarkoituksena on sekoittaa vastaanottajan pää niin huolella, ja runtata sinne sitä omaa ajatusmaailmaa suorastaan välivalloin kaikkia tehokeinoja käyttäen. ”Faktaa faktan perään”, ”mullistavia tutkimuksia” ja ”asiantuntijaa” toisensa jälkeen. Jotain hyvää siellä voisi ollakin joukossa, mutta kaikki vähänkään järkiperäinen hukkuu tämän raivokkaan informatiivisen sillisalaatin sekaan, ja niitä on sieltä kriittisenkään tarkastelijan vaikea poimia. Kaikki ”faktat” sisältävät kasan saivartelua ja pilkun viilaamista, ja jokainen esimerkki on sieltä ääripäästä.

Huutonaurua meidän kotisohvan uumenista pamahti siinä vaiheessa, kun ensin vuoron perään 10 minuuttia on paukuteltu kuinka tuhoisaa se tavallinen ruoka on, ja perään heitetään 65-vuotias rollaattorin kanssa kävelevä nainen, joka toteaa, ettei hänen elämänsä kuuluisi olla tällaista. Jaahas. Miten koko nainen tai hänen tilansa edes liittyi aiheeseen? Sitä ei toki kerrottu, mutta hienosti tämä 15 sekunttinen elämäkerta oli tähän ”faktojen” väliin leikattu. Onnistuneelle tehokeinolle 10 pojoa ja paviaanimerkki!

Toinen esimerkki oli keski-ikäisestä sairaaloisesti lihavasta naisesta, jonka ennustettiin elävän noin 30 päivää tai jotain sinne päin. Tästä vähän pidemmästä esimerkistä ei toki taaskaan selvinnyt, miten juuri täysin demonisoidut ja suoraan ihmisravintona Manalan porteille vievät liha- ja maitotuotteet olisivat kiistatta ajaneet hänet tähän pisteeseen. Dokumentissahan painotettiin sitä, että broileri on s****nasta, mutta esimerkeissä näkyi vain friteerattuja hampurilaispihvejä ja rasvassa lilluvia nugetteja. Tässä vaiheessa vaihdettiin vähän laadukkaampaan viihteeseen, ja valittiin animaatio ”Möröt vastaan muukalaiset”.

College-paita: TÄÄLTÄ*

Ihmisestä ei tee fiksua se, että hän on lukenut tutkimuksia tai jopa itse toteuttanut sellaisia. Tutkimuksia voi tehdä kuka vaan, mistä aiheesta tahansa ja halutessaan saada millaisia tuloksia tahtoo. Ihmisestä fiksun tekee mielestäni kyky soveltaa tietoa ja tarkastelemaan informaatiota kriittisesti. Asiat ovat harvoin täysin mustavalkoisia.

Seuraavan kerran, kun iltapäivälehtien otsikoissa huudellaan mullistavista tutkimustuloksista tai asiantuntijalausunnoista, suosittelen lämpimästi olemaan vaivaamatta päätään klikkaamalla tätä auki. Harvoissa näissä on sisällä oikeasti mitään merkittävää. Äänekkäimmin nimittäin huutelevat ne, kenellä on eniten asiaa. Ei välttämättä ne, kenellä on eniten oikeaa tietoa. Raflaavimmat otsikot syntyvät niiltä, ketkä haluavat eniten klikkejä. Ei välttämättä niiltä, kenellä sitä tietoa oikeasti olisi.

Sopivan kriittistä tiistaita! ;)

Kurkkaa myös: Milloin syömisestä tuli näin vaikeaa?

Edellinen juttuni: Parhaat pitkähihaiset treenipaidat?

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Facebook // Instagram // YouTube
Snapchat: piiapajunen

HUVITTAVIA FAKTOJA RUUASTA – TIESITKÖ NÄISTÄ?

*Sisältää mainoslinkkejä

Tättärää tötteröt! Kymppiuutisten kevennysten veroiseksi keskiviikkoviihteeksi ja sivistäväksi informaatiopläjäykseksi Piude tarjoilee tänään vähän hämmentäviä asioita sapuskasta! Aina ei homman ei tarvitse olla kovinkaan vakavaa ja tiukkapipoista ollakseen valistavaa. ;)

HUVITTAVIA FAKTOJA RUUASTA

Punaisessa maidossa on rasvaa vain 3%. Lasillinen punaista maitoa sisältää siis yhtä paljon rasvaa kuin 8 cashew-pähkinää. Punainen maito ei siis ole ihan niin kermaista ja tuhtia kuin moni luulee.

Jenkeissä pitsa luokitellaan vihannekseksi, jos siinä on tarpeeksi tomaattikastiketta. Näin ”monipuolisella” koululounaalla vihannesosastolta löytyy Ameriikan tyyliin pitsaa. Seems legit.

100 grammassa karkkia on saman verran sokeria ja energiaa kuin kilossa mandariinejä. Kuvittelepa mielessäsi millaiselta kumpikin satsi fyysisesti näyttää. :D

Tässä 100 grammassa karkkia on myös saman verran hiilihydraattia kuin 150 grammassa kaurahiutaleita. Vieläkö 150 gramman aamupuuro kuulostaa valtavalta?

Suomalaiset syövät asukasta kohti eniten jäätelöä Euroopassa ja neljänneksi eniten koko maailmassa. Itse olen ainakin tehnyt osuuteni tämän saavutuksen eteen, haha! :D

Ihmisellä ja banaanilla on 50% sama DNA. Hah!

Keskivertosuomalainen juo vuodessa noin 123 litraa maitoa.

Keskiverto suomalainen syö myös 29 kiloa sokeria vuodessa, mikä on yksi vähimmistä määristä EU-maissa. Karkit kuitenkin maistuvat täällä sitäkin suuremmalla kouralla (14 kiloa per naama vuodessa), mikä vetää meidät puolestaan kärkeen samaisessa vertailupoppoossa.

Kofeiinia sisältäviä tuotteita ei saa mainostaa tai kuvailla termillä ”piristävä”. Näin saa sanoa ainoastaan C-vitamiinia sisältävistä tuotteista.

Jäävuorisalaatti on lähinnä kuitua ja vettä. Kun tarkastelet tätä salaattikerää, voit huomata, ettei se olekaan kovin vihreää vaan itseasiassa aika valkoista. Ei siis kovin ravintorikas kasvis.

Monissa kuluttajatutkimuksissa tuloksissa saadaan, että pitäisi olla tätä ja tota, mutta todellisuudeessa nämä tuotteet eivät koskaan myy. Loppujen lopuksi hyllyiltä tarttuu ostoskoriin ne tuotteet, jotka maistuvat hyvältä ja ovat riittävän halpoja. Vaikka keinotekoisesti makeutettuja tuotteita kuluttajatutkimuksissa hyljitään, niin silti ne tuntuvat kauppojen hyllyiltä silti katoavan. Heh.

Banaani on todellisuudessa marja, ja mansikka on puolestaan hedelmä. Toisaalta väliäkös lajitteluilla, kun hyvältä maistuvat molemmat!

Heraproteiini syntyy juustonvalmistuksen yhteydessä. Valmistusprosessissa maidosta syntyy juustoa ja heraa. Ei siis mitään mystistä mömmöä, ja kaupan hyllyltä saa nykyään ihan suomalaista kuusamolaisten lehmien maidosta tehtyä heraa ilman keinotekoisia makeutusaineita. Esimerkiksi FASTin Natural-sarjan lakritsiherassa on vain kolmea ainesosaa: heraproteiinia, lakritsanjuurta ja steviaa.

100% Natural-proteiinit: TÄÄLTÄ*

Ja hiiohoi! Koodilla piia20 saat -20% koko FASTin verkkokaupasta (myös alennetuista kampanjatuotteista)! Nyt lähtevät siis heraprotskut, treenijuomat, hävyttömän herkulliset NIX- ja NAX-patukat, Celsius-energiajuomat sekä Pudix-vanukkaat sievoisen siivun verran halvemmalla. Verkkokauppaan pääset kurkistamaan TÄÄLTÄ*!

Kepeää keskiviikkoa ruudun toiselle puolelle! ;)

Tsekkaa myös: 5 x fiksumpaa välipalaideaa

Edellinen juttuni: Olympiaan reilu 3 viikkoa – Miten preppi menee?

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Blogit.fi // Facebook // Instagram
Snapchat: piiapajunen