PROTSKUKORNERI – VAIHTOEHTOJA KANALLE JA RAHKALLE

*Sisältää mainoslinkkejä

Tökkiikö rahka? Eikö raejuusto maistu? Jokapäiväiset broileripihvit tympivät? Vaihtoehtoja fiksumpiin proteiininlähteisiin on kyselty ja paljon, joten tällä kertaa saamanne pitää! Herkkukornerin rakas sisarpostaussarja pamahtaa siis sutinalla käyntiin, ja ensimmäiseen Protskukorneriin olen kerännyt vähärasvaisempia vaihtoehtoisia proteiininlähteitä, joita itse olen omassa ruokavaliossani ahkerasti soveltanut jahdissani monipuolisempia ja herkullisempia makumaailmoja kohti. Minähän en meinaan pahaa ruokaa syö, ja rakastan itse vaihtelua sekä valinnanvapautta. Maistuva ruoka on mielestäni jokaisen ihmisen kansalaisoikeus! ;)

Valitettavasti vegaanivaihtoehtoja ei tänään ole tarjolla, mutta muita variansseja sitäkin enemmän. Ja ennen kuin asian äärelle uppoudutaan, niin vinkkaisin myös, että aterialla nautitun proteiinin ei tosiaan tarvitse tulla kerralla yhdestä lähteestä. Eri proteiininlähteitä voi rohkeasti yhdistellä omien makunystyröidensä mieltymysten mukaan, ja nämä ensimmäisessä Protskukornerissa esitellyt protskuvaihtoehdot sopivat moninaisiin yhdistelmiin kuin nyrkki silmään!

5% SULATEJUUSTOSIIVUT

Sairaan hyvää leivän tai riisikakkujen päällä, kotikutoisen burgerin välissä tai heittäessä esimerkiksi siivuina höyryävän makaronin päälle sulamaan kermaiseksi juustonannaksi. Kunnon herkkuleivät saa taiottua myös yhdistämällä tätä, kinkkua, kananmunaa ja rehuja, omnom! Yhdessä siivussa on noin 4g proteiinia, joten viidellä siivulla tulee hyvin 20g täyteen (sisältäen yhteensä 5g rasvaa). S- ja K-ryhmän puljuissa myydään myös suopeampaan hintaan ketjujen omia vastaavia valmisteita, joissa rasvaa on huimat yksi prosenttiyksikkö enemmän, mutta maku yhtä passeli.

VALMISVALKUAISET

Tämän kypsennetyn valkuaisvalmisteen sain testiin, ja vaikka alkuun epäilinkin tuotetta jossain määrin, niin täytyy todeta tämä erittäin positiiviseksi ylläriksi! Jumppakin totesi maistaessaan, ettei ensimmäisenä tule mieleen valkuainen. Omastakin mielestä koostumus- ja makumaailma muistutti enemmänkin mozzarellajuustoa. Tätä tuli maisteltua yrttisuolan (Herbamare-rakkaus) kanssa salaateissa ja sellaisenaan, ja pakkauksen tarjoiluvinkkinä esitelty jälkkäriversio hunajan ja mansikoiden kanssa ei oikeasti välttämättä olisi huono kombo. ”Puhtaimpia” tapaamiani proteiinivalmisteita markkinoilla, ja 100g on 12g proteiinia ilman hiilareita ja rasvaa. Jatkoon!

MIFU

Valion viime vuoden raejuustosta jatkettu innovaatio Mifu toimii todella hyvin lämpimissä ruuissa lihan sijaan tai sen kera. Itse olen suosinut Mifun kohdalla näitä maustettuja versioita, joista saa mukavasti lisäpotkua ruokiin. Todella hyvä proteiinin lähde laadukkaasta maitoproteiinista tuoden mukavaa vaihtelua ruuanlaittoon.

KEVYT ”FETA”

Tämä lukeutuu meikäläisen kestosuosikkeihin! Kuvassakin koreileva Apetinan 8% salaattijuusto on kyllä kovaa tavaraa, ja todellista herkkua. Sopii leivän päälle, pannuruokiin, salaatteihin ihan yksinään tai kanan, kananmunan tai tonnikalan kera. Todella pehmeää, eikä koostumus ole yhtään kumista kevyemmästä toteutusmuodosta huolimatta.

MERENELÄVÄT

Katkaravut ovat henkilökohtainen herkkuni, ja niitä tulee toisinaan vedettyä myös proteiinin lähteenä. 100g katkarapuja on hieman vähemmän protskua kuin esimerkiksi lihassa tai kanassa, mutta sehän tarkoittaa vain sitä, että niitä saa syödä enemmän. Hehee! Katkaravuista kun pyöräyttää hyvät salaatit, herkkuleivän täytteet tai paistelee pannulla kasvisten kanssa, niin kyllä maistuu. Merenelävissä on myös paljon muitakin päteviä proteiininlähteitä, joten jos niistä tykkäät, niin ei kun valikoimaa tutkailemaan!

TÄYSIN LUONNOLLINEN HERA

FASTin Suomalaisesta Kuusamon lehmien maidosta valmistettu täysin luonnollisesti maustettu heraproteiini on kyllä kolahtanut meikäläisen makumaailmaan aivan täydellisesti. Laku- ja salmiakkiversiot ihan mistä tahansa elintarvikkeesta saavat aina kiinnostuskäyräni huikeaan nousuun, ja tässäkin tuotteessa lakuversio on saanut makunystyräni tanssimaan. Lakuvariantissa annettakoon vielä plussaa siitä, että ainesosia löytyy tasan kolme: kuusamolainen heraproteiini, luontainen lakritsiuute ja stevia. Ei huano! Toimii sellaisenaan välipalana tai palkkarissa, puurossa, smoothiessa ja lätyissä.

 

FAST Natural Heraproteiini: TÄÄLTÄ(alekoodi lopussa)

KEVYTJUUSTOT

Oltermannin kevyin versio ei ole mielestäni kovinkaan herkkua, mutta esimerkiksi 5% Polar ja 5% Kadett toimii yllättävän hyvin myös kevyttuotteisiin tottuneille. Näissä roheiini on tosissaan aika tiiviissä muodossa, ja 100 grammassa juustoa laadukkaan proteiinin määrä pyörii huiman 34g hujakoilla. Siten siis vaivaiset 60 grammaa juustoa popsimalla pamahtaa jo täysin pätevä 20 grammaa proteiinia yhdelle aterialle. Ja jos tapanasi on päivittäin popsia enemmän rasvaa, niin mikä jottei myös rasvaisemmat juustot olisi päteviä vaihtoehtoja!

PROTEIINIVANUKKAAT

Herkuttelu on ihmisen perusoikeus, joten huippua, että sitä pystyy nykyään toteuttamaan myös astetta paremmilla vaihtoehdoilla! Jess! Ainesosaluettelo näissä protskuvanukkaissa vastaa aikalailla mitä tahansa sokeroimattomia rahka- ja skyr-tuotteita, ja nämä proteiinivanukkaat kaikkinensa ovat mielestäni aivan älyttömän kova lisä välipalarahkahyllylle ravintoarvojensa, helppoutensa ja etenkin makumaailmansa puolesta.

Kaupan hyllyjen lisäksi FAST Pudixia saa lavoina TÄÄLTÄ* (alla alekoodi)

Ja koska meikäläisen ensimmäisen skabaan Torontossa on tasan viikko aikaa, niin tämänkin postauksen aiheeseen liittyen täräytän ilmoille alekoodin FAST Finlandin verkkokauppaan. 20% alennuksen ostoskorin sisällöstä saat siis koodilla piia20, joten nyt täyttämään suopeaan hintaan palkkari-, välipala-, treenijuoma- ja herkkuvarastot! Nam! Isojen säkkien hintaa on juuri pysyvästi alennettu, joten alekoodilla lähtee isommatkin satsit entistä halvemmalla. Ostostelemaan pääset TÄÄLTÄ*!

Mahtavan maistuvaa lauantaita!

Tsekkaa myös: Helpot kikat paremman makuiseen ruokaan

Edellinen juttuni: Hyvä dieetin kesto? Ja muita lukijoiden kysymyksiä!

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Facebook // Instagram // YouTube
Snapchat: piiapajunen

TULOKSIA ILMAN TARKKAA RUOKAVALIOTA? MITEN SYÖDÄ?

Voiko lihaskasvua, pyöreää pakaraa tai muodokkaampia olkapäitä saada ilman gramman tarkkaa ruokavaliota? Selviääkö tavallisella ruualla ilman kolmea maitorahkaa päivässä, jos pihvipeijaset ovat mielen päällä? Näitä kysellään sen verran tiuhaan tahtiin, että päätinpä riipaista tälle ihan kokonaan omistetun postauksen!

MÄÄRÄ, LAATU JA SÄÄNNÖLLISYYS

Ravinnon puolesta ensisijaisesti tärkein asia ruokavaliossa on sen sapuskan riittävyys. Jos ruokaa ei löydy riittävästi päivän mittaan lautaselta, niin kropalla ei riitä pidemmän päälle resursseja palautua kuormittavasta treenistä ja siten kehittyä. Erittäin hyvänä kakkosena tulee ravinnon laatu. Pelkkiä sokerimuroja 3000 kilokalorin edestä syömällä ei välttämättä saada kovinkaan optimaalista tulosta lihaskasvua ajatellen. Kroppa tarvitsee toimiakseen ja lihasta tehokkaasti kasvattaakseen eri makroravinteita eli hiilihydraattia, proteiinia ja rasvaa. Syömällä esimerkiksi 4-5 kertaa päivässä tasaisin väliajoin pystyt myös takaamaan sen, että kroppasi saa säännöllisesti ravintoa ja rakentava tila pysyy käynnissä.

MISTÄ ”HYVÄ ATERIA” KOOSTUU?

Jos vain muistat syödä tasaisesti päivän aikana 4-5 kertaa, niin helppo tapa turvata riittävien makroravinteiden (proteiini, hiilihydraatti ja rasva) saanti on syömällä näitä sopivasti jokaisella aterialla. ”Hyvän aterian” voidaan siis katsoa tässä tapauksessa koostuvan kolmesta komponentistä: proteiininlähteestä, hiilihydraateista ja rasvoista. Tavoitteellisesti treenaavalle näiden riittävä saanti on kehityksen kannalta hyvin olennaista.

Jos jokainen ateriasi sisältää näitä tasaisesti päivän aikana, niin lihas kyllä pääsee kasvamaan ja kroppa palautumaan. Tässä tapauksessa on myös hyvä ottaa huomioon kokonaiskuva, eli jos ihan jokainen ateriasi ei ole täysin optimaalinen, niin kehitystä voi tulla silti, jos pääosin muuten homma toimii.

 

Itselläkin tulee toisinaan syötyä myös silmämääräisesti rakennettuja annoksia. Silmämääräisesti ateriaa rakentaessa etenen seuraavalla tavalla ylläolevaa mallia mukaillen:

  1. Ensimmäisenä valitsen itselleni hyvän proteiininlähteen. Naiselle ihan passeli proteiiniannos sisältää noin 20g proteiinia. Tämän 20 gramman proteiiniannoksen saa täyteen esimerkiksi 100g broileria tai lihaa, 200g rahkaa tai 25g heraproteiinia.
  2. Proteiiniannoksen ollessa kunnossa katson, että annoksella on tarpeeksi hiilihydraattia. Hiilihydraattia saa lihasta kasvattaessa oikeasti syödä ihan kunnolla. Etenkin hiilaria syötäessä ”puhtaista lähteistä” määrä monesti hämää väärään suuntaan. Varsinkin hiilihydraateissa riittävä määrä usein aliarvioidaan, ja liiallisen hiilarisaannin ja lihomisen pelossa usein hiilarit jätetään alakanttiin. Tsekkaa tästä postauksestani esimerkkejä, miten paljon mitäkin hiilarin lähdettä sisältää oikeasti varsinaista hiilaria. Yksi peruna lautasella tai ruisleipäsiivu rahkan kyljessä ei riitä palauttamaan kroppaa kovasta treenistä.
  3. Lopuksi tsekkaan löytyykö lautaselta sillä hetkellä rasvaa jo proteiinin- tai hiilihydraatinlähteiden mukana. Yleensä sitä joutuu lisäämään ”puhtaisiin ruokiin”, eli leivän päälle sujautan margariiniä, lihat paistan öljyssä tai syön kyljessä avokadoa tai pähkinöitä.
  4. Lisäksi kasviksia ja marjoja on hyvä popsia menemään sapuskojen kyljessä, sillä ne sisältävät kuituja, vitamiinejä sekä muita tärkeitä suojaravinteita.

Tässä muutamia käytännön esimerkkejä omista aterioistani:

Herkkusämpylät – Prode: Kinkku + juusto // Hiilari: Sämpylät // Rasva: mukana juustossa
Oma suosikkipuuroni (resepti TÄÄLTÄ) – Prode: FAST Cookies & Creme Protein pudding (seassa) // Hiilari: Kaurahiutaleet + mustikka // Rasva: Kookosöljy
Kaurabanaanipannari (resepti TÄÄLTÄ) – Prode: Kananmuna // Hiilari: kaurahiutaleet + banaani // Rasva: paistettu kookosöljyssä
Kanaa ja bataattia – Prode: Broileri // Hiilari: Bataatti // Rasva: Broileri paistettu oliiviöljyssä
Itse tehty ruishamppari ranskalaisilla (resepti TÄÄLTÄ) – Prode: Jauhelihapihvi + juusto // Hiilari: Ruisleipä + Peruna // Rasva: Jauhelihan ja juuston mukana
Lohileivät – Prode: Juusto + lohi // Hiilari: Leipä // Rasva: Lohesta ja juustosta

Sushilautanen – Prode: Kala ja merenelävät // Hiilari: Riisi // Rasva: Lohesta ja avokadosta

Asiani tiivistettynä:

  • Varmista ensisijaisesti, että syöt päivän aikana riittävästi.
  • Syö 4-5 kertaa päivässä tasaisin välein. Näin kroppasi pitää rakentavaa tilaa tehokkaasti yllä.
  • Mikäli jokaiselta aterialtasi löytyy vajaan nyrkin kokoinen annos proteiinia, kohtuudella rasvaa sekä tarpeeksi hiilihydraatteja, niin saat varmasti tarpeeksi rakennusaineita tehokkaaseen lihaskasvuun ja kehittymiseen.
  • Muista, että kokonaisuus ratkaisee. Riittää, että suurin osa aterioistasi on kuosissa.

Ravintorikasta loppuviikkoa! Omnom!

Tsekkaa myös: 5 x fiksumpaa välipalaideaa

Edellinen juttuni: Kehonhuolto on täysi turhake. Siksi sitä ei kukaan tee.

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Facebook // Instagram // YouTube
Snapchat: piiapajunen