MEITSI VASTAA – Rasvanpoltto, riittävä treeni & kyykkyasento

riittävä treeni

Hola hola! Piiitkästä aikaa riipaisin kehiin “Meitsi vastaa”-postauksen kutkutteleviin treeni- ja safka-aiheisiin kysymyksiin liittyen. Tänään siis käsittelyssä mm. lihasten kasvatus rasvanpolton kanssa, hyvän kyykkyasennon löytyminen ja siitä, mistä tietää treenaavansa riittävän kovaa ja ylipäätään riittävästi. Hypätäänpä suoraan visaisten kysymysten äärelle!

💥 Lihasten kasvatus ja rasvanpoltto

Haluaisin kasvattaa lihasta ja tiivistää kroppaa. Kannattaisiko ensin polttaa rasvaa ja aloittaa sitten selkeä lihastenkasvatuskausi? Vai rakentaa ensin lihasta ja sitten polttaa rasvaa?

Tästä voisin kirjoittaa romaanin mittaisen postauksen, mutta yritän vastata tähän hieman oikoen ja melko tiiviisti. Mikäli tavoitteena on kasvattaa lihasta ja polttaa rasvaa, niin en näe mitään syytä, miksi kehittävää ja vahvistavaa harjoittelua kannattaisi lykätä. Se treeni, joka auttaa sinua kasvattamaan lihasta ja voimaa, on usein se, joka tukee myös rasvanpolttoa (ja lihaksen ylläpitoa ja jopa mahdollista kehitystä miinuskaloreilla) usein kaikkein parhaimmin. Eli kehittävän (ei kuluttavan) salitreenin kimppuun vaan ja nauttimaan treenin huumasta ja kehon vahvistumisesta! 💪🏼

On myös henkisesti ja terveen treeni- sekä ruokasuhteen ylläpitämisen kannalta huomattavasti fiksumpaa panostaa mielekkääseen treenaamiseen ilman kuuri- ja rasvanpolttoajattelua. Oli sitten tavan tallaaja tai kovempikin treenaaja, niin treenaamisen vahva määrittämisen rasvaprosentin (tai sen tähtäimen) pohjalta voi ajaa ojasta allikkoon. Eli ensin suhde liikkumiseen ja treenaamiseen kuntoon, niin voidaan mahdollisesti välttyä turhalta jojoilulta ja on-off-treenikuureilta. 😉

💥 Hyvän kyykkyasennon löytäminen

Mikä neuvoksi, kun joudun ottamaan aika leveän kyykkyasennon, että pääsen kyykyssä alas asti. Vähänkään kapeammalla tuntuu, että nilkan liikkuvuus pistää vastaan. Onko väärin korottaa kantapäitä? Pitäisikö nilkkojen jotenkin venytellä?

Mikäli tuo mainitsemasi “aika leveä” asento on se, jolla pääset hyvin alas ja se tuntuu ihan luontevalta, niin se voi hyvinkin olla juuri sulle sopiva kyykkyasento! Ei ole meinaan yhtä oikeaa kyykkyasentoa tai leveyttä, ja itselle optimaalisin (tai ylipäätään toimiva) kyykkyasento määrittyy usein jokaisen omien rakenteiden, kehon mittasuhteiden ja liikkuvuuden mukaan.

Asento, jossa näet jengin kyykkäävän IG-videoilla tai painavan omalla salillasi menemään, ei siis tarvitse olla sinun kyykkyasentosi tai kyykkyleveytesi. Kyykätä voi kapealla, leveällä, selkä suoremmassa ja selkä enemmän etukenoon laskeutuen, eikä mikään ole oikein tai väärin. On vaan usein parempia ja toimivampia eri yksilöille. 😊

Jos siltikin tuntuu, että nilkat eivät anna periksi, niin nilkkojen liikkuvuuden kehittäminen voi olla paikallaan, mutta tarvittaessa ensihätään tai muutenkin pienien painokiekkojen asettaminen nilkan alle ei ole automaattisesti “väärin”. Myös erilliset kyykkykengät (näissä itsessään pieni korotus kantapäiden alla) voivat olla todella toimiva jeesi kyykkyihin, vaikkei nilkan liikkuvuudessa olisikaan ongelmia, ja kyykkykengillä kyykkääminen on tosiaan usein vaan aika paljon vakaampaa ja luontevampaa!

Silti suosittelen panostamaan nilkan liikkuvuuteen, jos epäilet, että siinä on tekemistä. Olen koostanut erilliseen kyykkypostaukseen (löydät sen täältä) koostanut loppuun muutamia hyviä nilkan liikkuvuutta lisääviä harjoitteita. Myös ihan vaan syväkyykyssä hengailu ja siellä “pomputtelu/pyörittely” tekee gutaa nilkkojen liikkuvuudelle. Toisilla silti nilkan liikkuvuuden rajoitteet voivat olla ihan rakenteellisiakin, eli jos tulosta ei vaan tule, ja tuntuu että luut ottaa nilkan etuosassa vastaan, niin se voi juurikin johtua rakenteellisista rajoitteista (ja luutahan ei pysty mobilisoimaan).

💥 Riittävä treeni ja riittävän kovaa treenaaminen

Mistä tiedän, että treenaan tarpeeksi tai ylipäätään tarpeeksi kovaa? En kerkeä tällä hetkellä käymään kolmea kertaa enempää salilla viikossa, ja oma kehitys ja tekeminen mietityttää, että riittääkö se.

Kolme salitreeniähän riittää silloin, jos enempään ei pysty. Se riittää myös useimmille kovienkin tulosten tekemiseen, vaikka pystyisikin käymään tiheämmin. Salitreenien määrän ei tarvitse olla tapissaan, että voisi saada jopa erinomaista kehitystä aikaiseksi voiman ja lihasmassan suhteen. Se, mitä salitreenin sisällä tapahtuu, ratkaisee homman, eli mitä ja miten asioita tehdään.

Tekemisen “tehokkuutta” pystyy melko pätevästi seuraamaan noudattamalla saliohjelmaa ja seuraamalla treenituloksia. Kirjaamalla ylös tehdyt toistot ja käytetyt painomäärät saat hyvää dataa tulosten ja kehityksen seuraamiseen. Jos pystyt pitkässä juoksussa parantamaan tuloksia, niin kehitystä tapahtuu ja luultavasti treenaat aivan riittävän kovaa.

Kehitystä voi arvioida myös tekemisen kehittymisen osalta (Tuntuvatko liikkeet/tekniikat sujuvammilta? Onko liikkeissä parempi hallinta?) tai esimerkiksi kehon kyvykkyyden osalta (pystytkö asioihin, joihin et ole ennen pystynyt?). Eri “mittareita” yhdistelemällä on usein paras tapa arvioida omaa kehitystään. Jos kehitystä eri mittareilla tulee, niin silloin tosiaan treenaat ihan riittävästi ja riittävän “kovaa”.

Kehityksen saaminen ei myöskään vaadi aina “go hard or go home”-mentaliteettiä, ja jokaisessa treenissä eikä jokaisessa sarjassa kuulukaan mennä peräsuoli pitkällä painaen. On huomattavasti fiksumpaa tehdä “se mikä on tarpeellista” kuin “kaikki mitä on mahdollista”. Usein ne, jotka pohtivat, että tekevätkö tarpeeksi lujaa, tekevät jo. Jos kehitystä ei tule, niin silloin takkuaminen voi johtua ihan muusta kuin siitä, ettei treenata tarpeeksi kovaa (mm. toimimaton treeniohjelma tai sen puute, heikot tekniikat, nousujohteisuuden puute, liian vähän ruokaa, liikaa treeniä tai liikaa kulutusta).

Tällaisia kysymyksiä tälle lauantaille, ja jos joku treeniin tai ravintoon liittyvä mietityttää, niin laitahan kommenttiboksi laulamaan! Tyhmiä kysymyksiä kun ei ihan oikeasti ole, ja silloin, jos jotain oman pääsi perukoilla pyörittelet, niin se on ehdottomasti kysymisen arvoinen asia. Voisin pistää meinaan piahkoin uutta kysymyspostausta tulille, niin nyt on hyvä tsäänssi nakella kyssäreitä kehiin! 🔥

Jerkkua viikonloppuun!

KURKKAA MYÖS:
Lantionnosto – Tekniikka ja tuntuma kuntoon!

EDELLINEN JUTTUNI:
Vauva 3kk – Mitä kuuluu?

VALMENNUKSET:
Prove-valmennukset taas tammikuun alussa!

treeni-ja-ravinto lihakset kuntosali dieetti
Kommentit (10)
  1. Sitten jos on pientä kiristelyprojektia ollut meneillään, niin kuinka hiljalleen sitä pöperöä tulisi lisäillä lautaselle, että ei mene homma ihan reisille? Oisko jotakin osviittaa,että minkä verran viikkotasolla kannataisi nostella kaloreita? 🙂

    1. Älyttömän hyvä kysymys, ja seuraavaan postaukseen menee!

  2. Mistä kannattaisi aloittaa heikon yläkropan vahvistaminen, kun en saa tehtyä yhtäkään punnerrusta missään asennossa?

    1. Nyt tulee niin ässiä kysymyksiä, että en malta odottaa, että saan nää seuraavaan postaukseen!

Kommentointi suljettu.