MIKÄ OLISI PARAS TAPA TREENATA?

*Sisältää mainoslinkkejä

Millä treenijaolla saa parhaiten tuloksia? Montako sarjaa kullekin lihasryhmälle olisi hyvä treenissä tehdä? Nyt kun olen viime aikoina availlut paljon ajatuksiani ja toteutustyylejäni omassa treenaamisessani, niin kysymysvyöry on ollut melkoinen ja ihan syystäkin. Tottakai tavoitteelisesti töitä tekevä treenaaja haluaa pyrkiä parhaaseen, ja on ihan fiksuakin välillä miettiä, onko se oma toteutus sittenkään se paras, kunhan ei vedä pohtimista överiin. Paljon multa nyt kyselty, mikä kenellekin olisi paras treenijako tai toteutustyyli, ja onko tämä tietty tyyli hyvä vai huono. Noh, tähän vastaukseni ydin on ollut ihan äärimmäisen tylsä lähes jokaiselle. Se pitää itse kokeilla ja todeta.

Tiettyjä universaaleja linjoja toki on hyvä noudattaa, ja pääsääntöiset fysiikan ja anatomian lait pätevät lähes jokaisella häilyvissä raameissa. Lihas ei kasva kovinkaan optimaalisesti treenaamalla salilla seitsemänä päivänä viikossa kolmesti päivässä vuoden ympäri. Se on aika lailla fakta. Lihas ei myöskään kasva sillä, että istutaan sohvalla 29 päivää kuukaudessa katsellen Temptation Islandia ja käymällä kerran kuussa body pumpissa. Se on myös aikalailla fakta.

Kuitenkin se, että millainen prikullinen treenijako sinulla toimii, ja montako sarjaa olisi kaikkein paras tehdä yhden treenin aikana riippuu niin monesta asiasta. Hyvään ja jopa erinomaiseen lopputulokseen voi päästä niin monella eri tavalla. Sinulle parhaiten sopivaa tapaa ei kukaan pysty suorilta käsin sinulle sanomaan, vaan se on lähdettävä selvittämään itse joko oman kokemuksen tai touhuasi valvovan ammattilaisen kokemuksen avulla. Myöskään se ammattilainen ei pysty 100% takaamaan, että tämän luoma ensimmäinen toteusversio, jossa parasta sinua lähdetään rakentamaan, toimisi sinulle kaikkein parhaiten. Välillä on siis rohkeasti kokeiltava erilaisia toteutustyylejä, vaikkei voi olla täyttä takuuta, toimiiko tämä sinulla. Niin sitä kaikki joutuvat tylsästi sanottuna tekemään.

Itse olen rohkeasti lähtenyt käyttämään päätä omassa treenissäni ja luonut itselleni omaa suunnitelmaa. Toki hyvin pitkälle näitä asioita tuli opeteltua ammattilaisen opeissa, miten hommat hoidetaan, miten kannattaa treenata ja millaisella kokonaisuudella. Hyvän valmennuksen merkitys siis omalla kohdallani on ollut suuri, ja tottakai ammattilaisen rautaista kokemusta hyödynnän edelleen. Toteutus oli alkuun viitisen vuotta jokseenkin erilainen kuin nyt, mutta toisaalta taas ei. Tietyt perusperiaatteet ovat se treenin ydin, ja pyörää on turha yrittää väkisin keksiä uudelleen.

Radikaaleja muutoksia en ole missään vaiheessa tehnyt, vaan ajan myötä pienillä viilauksilla omasta toteutuksestani on muovautunut minun näköiseni ja omiin kilpaurheilutavoitteisiini sekä lajipiirteisiin sopiva kokonaisuus. Jostain on kuitenkin pystyttävä lähtemään liikkeelle, ja jokin selkeä raami olisi hyvä tavoitteelliselle treenille olla, jo tuloksia haluaa. Toki jos oma tavoite treenissä on pääosin nauttia ja tuulettaa päätä, niin tällöin ei näillä asioilla ei toki omaa päätään edes tarvitse liiemmin vaivata.

Treenitoppi: TÄÄLTÄ* // Treenirikoot: TÄÄLTÄ*

Pointtini pähkinänkuoressa:

  • Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa treenata.
  • Lopputulokseen vaikuttaa niin monta eri asiaa, ja esimerkiksi treenijako on vain yksi niistä.
  • Kokonaisuus on se, joka ratkaisee tulokset. Käytetyt erikoistekniikat, tarkat toistomäärät ja -sarjamäärät, treenin kesto, treeniä edeltävän aterian tarkka koostumus eivät ole ratkaisevassa asemassa.
  • Jokaisen on löydettävä itselleen sopiva toteutustapa joko oman kokemuksen tai ulkopuolisen ammattilaisen kokemuksen kautta. Asioita pitää vain lähteä kokeilemaan, mutta niiden olisi silti hyvä pohjautua edes johonkin järkiperään.
  • Tulosta aivan varmasti tulee, vaikka toteutuksesi oli vain 60% optimaalisimmasta tavasta. Mikä edes on 100% optimaalinen? Siihen ei tuskin kukaan ole vielä edes päässyt, joten ei haittaa, jos et pääse sinäkään.

Vahvaa ja määrätietoista alkanutta viikkoa!

Kurkkaa myös: Miten palautua kovasta treenistä tehokkaammin?

Edellinen juttuni: Miksi paino nousee, kun syö hiilareita?

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Facebook // Instagram // YouTube
Snapchat: piiapajunen

MIKSI PAINO NOUSEE, KUN SYÖ HIILAREITA?

*Sisältää mainoslinkkejä

Hiilarit tuppaavat edelleen aiheuttamaan suurta pelkoa ja ahdistusta monien lautasella. En tiedä onko tämä runsaammin nautittujen hiilihydraattien kammoksumisen perä juurikin sen aiheuttamassa painonnousussa, vaikkei se suoraan laardiksi pakkautuisikaan. Vaa’alla se kuitenkin usein näkyy, ja se saattaakin järkyttää digitaalivaa’an lukemiin tiukkaa seuraavien naisten sielunmaailmaa syvästi. Puolen kilon nousu ja hiilarit heti veks!

Jos siis kartat edelleen hiilihydraatteja kuin ruttoa, ja pelkäät niiden lisäämistä päivittäin popsimiesi aterioiden kylkeen, niin suosittelen lämmöllä lukemaan ensin aiemmat hiilarisarjan postaukseni, jotka löytyy näppärästi tuosta alta:

Noh, mennäänpä itse tämän päivän asiaan. Hiilihydraatit ovat makroravinteista (toisin kuin proteiini ja rasva) siitä näppäriä, että ne pystyvät varastoitumaan kehoon nopeasti hyötykäytettäväksi energiaksi esimerkiksi treenitehoja vauhdittamaan. Se ei siis suoraan pamahda persposkiisi ja jenkkakahvoisi, vaan ne pystyvät suuntautumaan suoraan lihaksiisi varastoituen hyötykäyttöön ja nopeaksi energiaksi kelpaavaksi glykokeeniksi. Lihakseen varastoitunut yksi glykokeenigramma pystyy sitomaan itseensä jopa kolme grammaa nestettä.

Vaikka asia tuskin käytännössä menee ihan suoraan näin, mutta otetaan tähän väliin yksi tilannetta edes hieman hahmottava ajatusleikki. Popsit menemään 50 grammaa (eli esimerkiksi vajaa 400 grammaa perunaa tai 65 grammaa irtonamusia) tavallista enemmän hiilihydraatteja yhtenä iltana, koska viikon aikana hiilareista rajoittunut ruokavaliosi ajaa sinut tankkailemaan mummin keittämiä pottusia kernaan possupihvin kera. Namskis. Tämä 50 grammaa puhdasta hiilihydraattia pamahtaa kovan treeniviikon jälkeen suoraan palautuviin lihaksiisi glykokeenivarastoja täyttämään, ja sinne jysähtää kylkeen myös 150g nestettä. Se, että suolistossasi luuraa vielä seuraavana aamuna todennäköisesti nuo viisi isoa perunaa möyhiintyneenä, ja lihaksesi on nyt myös täynnä tavaraa, voi siis todellakin näkyä vaa’alla.

Mikäs kuitenkaan sen parempi paikka nousseen vaakalukeman aiheuttajalle olisi kuin se paineisen pyöreä ja uusiin treeneihin ladattu hyvin palautunut lihas, jota treenilläsi muutenkin tavoittelet? Ja haittaako se, että paino vaa’alla muodostuu osittain myös suolessasi ulostuloa odottavassa massassa, joka myös kakkapökäleenäkin tunnetaan. Toimiva suoli on muuten myös ihan metka juttu, ja tätä toimintaa edesauttaa juurikin se, että siellä on sitä massaa, jota esimerkiksi riittävästä hiilarista (joiden mukana lisäksi kuitujakin usein tulee) sinne saadaan.

Collegepaita: TÄÄLTÄ* // Adidas-3/4-trikoot: TÄÄLTÄ*

Tottakai myös hiilarien todella rankka nipistäminen kertaheitolla puolestaan tiputtaa painoa aika hurjasti osittain edellä mainitun ilmiön vuoksi. Tämä hiilarien lähes kokonaan karistaminen kertaheitolla onkin melko yleinen tavan tallaajan tehokeino muutaman ylimääräisen kilon karistamiseksi. Jo ensimmäisessä viikossa karisseet useat kilot toki motivoivat oikein olan takaa, mutta helpommallakin pääsisi ilman kärttyisiä perheriitoja, vetelää oloa ja heikotusta. Rasvaa palaisi varmasti ihan yhtä tehokkaasti tai tutkimusten mukaan jopa tehokkaammin, jos niitä hiilareita maltettaisiin pitää matkassa mukana. Paino toki tippuisi hieman rauhallisemmin, mutta suurin osa siitä pudonneesta painosta ei olisikaan niitä kehon nesteitä ja suolimassoja, jotka palautuvat kuitenkin takaisin heti kun perunakattilan ja kaurapuuron makuun jälleen päästään, vaan enemmän aktuaalista kärynnyttä laardia.

Noh, mitä tästä tänään opimme? Ainakin toivottavasti sen lisäksi, että suolessa on kakkaa myös sen, ettei hiilari pamahda taikaiskusta suoraan rasvakudokseksi hanuriin. ;)

Hiilaririkasta ja huoletta painavaa viikonvaihdetta!

Tsekkaa myös: Heitä nyt se henkilövaaka roskakoriin!

Edellinen juttuni: Asioita, joihin ymmärrykseni ei riitä #2

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Facebook // Instagram // YouTube
Snapchat: piiapajunen