REISSUUN PIKKURAHALLA – MITEN MATKUSTAA HALVALLA?

Voi jösses, kun matkakuume olisi kova, mutta lompakko on vähän turhankin kevyt ja tilin saldolla ei liikaa juhlita. Suomen kesä ei ole lunastanut lupaustaan, ja reissuhammasta kolottaisi ihan liikaa. No mikä nyt neuvoksi?

Tässä on muutama näppärä vinkki ja linkki, joilla tämä likka on päässyt reissailemaan ihan kiitettävästikin, vaikka rahassa ei ole todellakaan ryvetty. Pienillä peliliikkeillä voi meinaan tehdä isotkin säästöt!

JOUSTOA AJANKOHDASSA?

Jos haluat päästä reissuun halvalla, niin kannattaa rohkeasti suunnata katseet kohti sesonkien ulkopuolta. Myöskään ne työaikatauluihisi parhaiten sopivat viikonlopun menopaluulennot pe-su-akselilla eivät mitä luultavimmin ole sieltä kaikkein edullisimmasta päästä, ja pääsiäisen aikaan hintalappu pamahtaa juhlapyhien vuoksi lähes aina huippuunsa. Jos vain aikataulujen kohdalla on varaa joustaa, niin tämä yleensä näkyy lopullisessa budjetissakin. Nyt esimerkiksi koulujen alkaessa loppukesän ja alkusyksyn reissuja saa huomattavasti edullisempaan hintaan, ja esimerkiksi Keski- ja Etelä-Euroopassa on vielä leppoisen lämpimät kelit.

Jos tähtäät viikon mittaiselle reissulle, niin yleensä lennoista tarvitse pulittaa keskellä viikkoa selkeästi vähemmän. Oman kokemukseni mukaan tiistain hujakoilla pääsee reissuun huomattavasti halvimmalla, kun taas perjantain lähdöillä tuppaa olemaan hintalappua huomattavasti enemmän. Varmasti tässä on paljonkin poikkeuksia, mutta tällaisen ilmiön olen itse pistänyt halvimpia lentoja kolutessani.

MINNE MEINASIT?

Ihan joka paikkaan ei välttämättä pääse kovinkaan ohuella lompakolla, mutta esimerkiksi Euroopasta löytyy lukuisia todella upeita kohteita, jonne voi onnistua karkaamaan hieman pienemmälläkin budjetilla halpalentoyhtiöiden kyydissä. Joudut ehkä tinkimään hienoimmasta terminaalista ja jalkatilasta matkustaessa, mutta lompakko voi säilyä selkeästi pulleampana. Hieman kauemmaksikin voi päästä halvemmalla, ja esimerkiksi Lentodiileistä (etsii ja kokoaa yhteen edullisia matkatarjouksia) löytyy välillä todella suopealla hinnalla varustettuja lentoja rapakonkin taakse.

TARJOUSHAUKKA SÄÄ(S)TÄÄ

Reissuja varatessa ei kannata napata välttämättä sitä ensimmäistä pakettimatkaa, mitä eteen tulee. Majoitukset ja lennot erikseen omatoimisesti varaamalla voi säästää parhaimmillaan kohteesta riippuen pitkänkin pennin. Momondo on ollut oman kokemukseni mukaan todella passeli sivusto niiden halvimpien lentojen nuuhkimiseen. Kunhan syöttää kohteen ja alustavan päivämäärän, niin sivusto näyttää kyseisen päivän edullisimpien lentojen lisäksi myös viikon ympäriltä löytyvät halvimmat matkustuspäivät. Täältä olen bongannut useitakin lentoja pilkkahintaan, ja säästänyt lentomaksuissa sievoisen summan. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että esimerkiksi monilla Euroopan sisäisillä lennoilla matkalaukkujen lisätään vielä lopulliseen hintaan, vaikka monesti lyhyemmillä reissuilla toki selviää ihan käsimatkatavaroilla.

Lentodiileistä on tullut bongattua toisinaan myös ihan hävyttömän edullisia reissuja. Sivuston ideana on siis bongata valmiiksi halvimmat lennot ja hotellit. Esimerkiksi herra Leivoksen kanssa karkasimme viime kesänä viideksi päiväksi Budapestiin, ja suorat lennot laadukkaan hotellin kera maksoivat vaivaiset 220 euroa per nuppi. Ei huono!

UNOHDA KALLIIT HOTELLIT

AirBnB on ollut meidän taloudessa kovassa käytössä, ja sen kautta ollaan löydetty oikein kelvolliset kämpät reissulle jos toisellekin kohteesta riippumatta. Huoneiston tai yksittäisen huoneen vuokraamisella pääsee yleensä melkoisesti halvemmalla tyyriistä hotellihuoneista pulittamisen sijaan, ja varsinkin muutoin hintatasoltaan edullisemmista Euroopan maista voi löytyä hävyttömänkin hulppeita majoituskohteita ihan naurettavaan hintaan. Varsinkin porukalla matkustaessa hinnan kun jakaa koko poppoon kesken matkustaessa tasan, niin majoitus irtoaa suopeaan hintaan ja halvimmissa maissa voi asua aikalailla herroiksi.

Kämpän vuokraamisessa säästää yllättävän paljon myös siinä sivussa. Kun käytössäsi on huoneiston keittiö, josta löytyvät jääkaapit ja kokkausmahdollisuudet, niin sapuskaan kuluu huomaamattaan selkeästi vähemmän rahaa. Aamupalat, välipalat ja iltapalat on helppo laittaa itse, ja kämpillä pystyy laittamaan myös tarvittaessa lounaat ja päivälliset. Ulkomailla raaka-aineet ovat monesti todella edullisia ja paikallisista marketeista ja markkinoilta voi bongata aivan mielettömän herkullisia, laadukkaita ja tuoreita aineksia mielettömiin makuelämyksiin sekä ennen kaikkea säästää pitkän pennin jatkuvasti ravintoloissa ja kahviloissa ravaamalla.

AirBnB on meidän kokemuksemme perusteella ollut erittäin luotettava. Matkaan pääsee turvallisin mielin ainakin silloin, jos majoittajalla on takataskussaan hyvä liuta positiivisia arvosteluita, joka on hyvä ottaa huomioon kämppää varatessa.

LIIKKUMINEN KOHTEESSA

Taksilla paukkaaminen tulee yleensä todella kalliiksi, ja monissakin maissa moitteettomasti toimiva Uber-aplikaatio on todellakin kova juttu. Kohteeseen pääsee halvalla, nopeasti, luotettavasti ja ilman käteisellä sähläämistä. Ainut miinus on, että Uber tarvitsee tilaushetkellä nettiyhteyden, mutta tilauksen voi hoitaa majoituskohteessa, useista kahviloista tai vaikka mäkkärin reunustalla seisoskelemalla free wifiä röyhkeästi lainaten.

Paikallinen julkinen liikenne voi olla myös todella halpaa ja näppärää käyttää. Monissa kaupungissa edullinen viikon kortti oikeuttaa metron, ratikoiden, lähijunien ja bussien rajattomaan hyödyntämiseen, ja näillä on välillä jopa yllättävän hauskaa reissailla vaikka vain päätepisteeseen tsekkaamaan paikallista menoa turistialuiden ulkopuolelta. City-pyöriä myös löytyy monistakin kohteista, ja avainläpyskän hankkiminen viikoksi voi olla kannattavaa ja mukavaa hommaa. Miami Beachilla tuli ainakin pärrättyä näillä näppärästi ympäri saarta, ja pyörän sai jätettyä vaikka puolessa välissä matkaa parkkiin ja kuljettua loppumatka jalan kierrellen kohteita tarkemmin.

KATSO RAHOJESI PERÄÄN

Ulkomailla pystyy helposti laittamaan rahaa palamaan vaikka sielunsa kyllyydestä ja ihan huomaamattaankin. Sillä on kuitenkin vissi ero, missä puolella kaupunkia kohteessa liikut, ja kuinka helposti avaat lompakkoasi eri tilanteissa. Jos tykkäät törsäillä, ja varaa siihen on, niin anna ihmeessä kortin laulaa, mutta jos haluat säästää pennosiasi, niin kannattaa kurkistella menoa pahimman turistirysän ja ydinkeskustan ulkopuolelta. Baareihin, ravintoloihin ja kahviloihin saa salakavalasti upotettua sievoiset summat ja varsinkin jos suuntaat niihin pahimmassa turistirysässä ja pääkadun varressa.

Jos muita aktiviteettejä etsit, niin matkanjärjestäjien tarjoamat pakettiaktiviteetit ovat usein hulppean hintaisia. Paikallisilta palvelunmyyjiltä voi saada aivan niitä samoja pakettiaktiviteettejä selkeästi kevyemmällä hintalapulla kuin matkanjärjestän kautta hotellilta tilatessa. Yksi välikäsi kun jää pois, niin samalla lähtee siivu lopullisesta hinnasta.

Ja pakko vielä lopuksi vinkata, että Suomestakin löytyy ihan mielettömiä kohteita, joten aina ei tarvitse ampaista rajojen ulkopuolelle. Viime kesän yksi lemppareistani oli ehdottomasti Yyteri, ja tänä kesänä on pakko suosia omia lapsuuden maisemia Jyväskylän laitamilta. <3

Häikäisevää loppuviikkoa!

Kurkkaa myös: Miten säästää selvää rahaa ruokamenoissa?

Edellinen juttuni: 9 x Mitä hyvää sun lautaselta löytyy?

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Facebook // Instagram // YouTube
Snapchat: piiapajunen

NAM! PARHAAT ELINTARVIKKEET JENKEISSÄ!

*Sisältää mainoslinkkejä

Tänään syvennytään mun lemppariasiaan eli RUOKAAN! Elintarviketurismi on yksi parhaimmista asioista matkustamisessa, ja kunnon paikalliseen supermarkettiin pystyn aivan helposti uppoutumaan pariksikin tunniksi tutkailemaan valikoimia ja paikallisia tuote-erikoisuuksia. Ruoka on itselleni rakkauden asia, ja kyllähän tietty perus kempparihyllyt pitää suuhun uppoavien tuotteiden lisäksi tutkia, mutta niistä ei sen enempää tällä kertaa. Pari viikkoa sitten postasinkin jo ruokapäiväkirjaa (KLIK) täältä rapakon takaa viikko kisojen jälkeen, mutta tänään tsekkaillaan tämän reissun ylivoimaisia suosikkeja tarkemmin.

Suurimmalle osalle tässä postauksessa esille pahtaville tuotteille toki löytyy Suomesta omat vastikkeet, mutta twistiä yleensä löytyy joko makumaailmoissa, ravintosisällöissä, levikin laajuudessa tai viimeistään hintalappusessa. Osa näistä sapuskoista on myös vienyt sydämmeni ja täyttänyt sekä reissuyksiömme jääkaapin ja allekirjoittaneen vatsan vasta täällä rapakon takana, vaikka lähempääkin olisi voinut tuttavuutta tehdä. Noh, isketään heitetään se lusikka nyt vihdoin sinne soppaan, ja uppoudutaan asian ytimeen. Tässä siis kovimmalla kulutuksella olleet vatsantäyttäjät tältä reissulta!

BBQ PULLED PORK

Parasta valmis-pulled porkia, jota olen koskaan syönyt. Ravintosisältökin yllättävän osuva, ja tätä kun on tällännyt leivän päälle protskun lähteeksi, niin makunautinto on ollut aika 5/5. Aijai. Kuola valuu jo ajatuksesta. Näitä kun sai vielä kampanjatarjouksessa kaksi yhden hinnalla, niin tuli ostettua ehkä muutama purkki. Suomessa kyllä lähtee pulled porkit kylmähyllystä testiin, jos vaan ravintosisällöltään löytyy vähänkään yhtä suopeaa tavaraa kuin tämä. Tätä hyödyntäen taion pitkälle paluulennolle kyllä kunnon eväsleivät tulille. Nam!

VALMISVALKUAISET

Kanadan puolella nämä valmisvalkuaiset olivat itseasiassa huomattavasti edullisempia, ja sieltä löytyi huokeaan hintaan myös valmiiksi maustettuja todella maistuvia vaihtoehtoja, joita tuli siellä pistettyä poskeen. Tämä maustamaton versio on myös oikein passeli, ja lopputulos pannulla on kyllä huikea. Ainesosaluettelosta löytyvä ksantaani (luonnosta saatava sakeuttaja) ilmeisesti tekee aika ihmeitä koostumukselle tehden siitä selkeästi kuohkeamman kuin perinteisessä valkuaisessa tai suomalaisissa vastaavissa.

Muuten kyllä olisin erotellut täälläkin manuaalisesti omin pikku kätösini valkuaiset pannulle erikseen, mutta pienellä laskutoimituksella todettiin, että hinnassa ei olisi juurikaan ollut eroa, kun munista sai pulittaa vähän enemmän kuin Suomessa, vaikka shoppailtiinkin paikallisten megamarketissa. Ja onhan tuo nyt kätevä.

MAUSTETUT RIISIKAKUT

Jenkeissä ja Kanadassa maustettuja riisikakkuja on aika moneen lähtöön, ja vielä sellaisina, joiden ravintoarvoja ei ole pilattu hirveällä kuormalla rasvaa ja sokeria (toki niitäkin löytyy). Näitä on siis popsittu menemään maireassa hymyssä, ja Quacerin voinmakuiset vastaavat olivat myös silkkaa parhautta!

”TÄYS”GUACAMOLET

Aidot guacamolet menee kyllä täällä jenkkien elintarvikkeiden kärkeen niin että hujahtaa. Ainesosaluettelosta löytyy 95% avokadoa, ja loput ovat mausteita, kuten limeä, suolaa, sipulia ja chiliä. Ehtaa tavaraa ja vielä kaiken kukkuraksi niin järkyttävän hyvää. Jos jonkun tuotteen saisin tuoda Suomessakin (kohtuuhintaisena) markettien hyllyille mukanani, niin tämän.

BANANA PEPPERIT

Seitsemän vuotta sitten Floridassa ensimmäistä kertaa käydessäni rakastuin banana peppereihin (myös ylläolevassa kuvassa) korviani myöten, ja nyt vuosien jälkeen olemme taas löytäneet yhteen. Ah. Tietämättömille kerrottakoon, että banana pepperit ovat siis kuin jalopenoja, mutta ei niin tulisia vaan enemmänkin raikkaan kirpsakoita. Tekee ruuasta kuin ruuasta niin paljon parempaa, ja ovat täydellisiä esimerkiksi herkkuleipien päällä välipalalla tai aamupalamunakkaan ohessa. Nam!

Näitäkin löytyy toki mielestäni Suomestakin, mutta en muista mihin hintaan, koska olen totaalisesti unohtanut näiden olemassaolon. Täällä näitä saa kuitenkin kauppojen halpisbrändeiltä ihan pilkkahintaan ja mm. Subwaysta vakiotäytteenä.

0% GREEK YOGHURT

Greek Yoghurt eli toisin sanoen paikallinen rahka. Jenkkiresepteissä ja ruokavaliossa puhuttavalla kreikkalaisella jugurtilla ei siis tarkoiteta mitään proteiiniköyhää sokerijugurttia, vaan täällä se meinaa lähinnä juuri tuota pehmeää rahkaa, joka on oikein passeli protskun lähde. Pieni vivahde ehkä makumaailmassa (valmistajasta riippuen), ja täällä greek yoghurt tuntuu oleva vakiona hieman pehmeämpää ja ei niin hapanta kuin Suomen vastaavat rahkat.

CRYSTAL LIGHTIT

Tein kuluneen kevään aikana varmaan ennätyksen makeutusaineiden (tai oikeastaan light-juomien) kulutuksen minimoinnissa ihan huomaamattani, mutta täällä rapakon takana homma kääntyi vähän toisin päin. Hanasta tuleva vesi on aika kuran makuista, joten sekaan sujahtaa aika usein näitä sokerittomia light-juomajauheita. On muuten oikeasti aika hyvän makuisia kuten olettaa saattaa, mutta Suomessa jatkan taas arkisin ihan perinteisen veden juomista, kun hanasta saa taas hieman omaan makumaailmaani sopivampaa vettä.

LIGHT LIMUT

Limppareitahan täältä saa ihan ilmaiseksi, ja on mistä valita. Ylivoimaista lemppariani eli Ginger Alea on täällä uponnut ja paljon, ja sitä kun täällä saa lightina ja vielä puoli-ilmaiseksi. Diet Dr. Pepper ja Diet Cherry 7up on myös ollut kovaa valuuttaa, ja on hauska ollut maistella uusia makuja. Vähennän taas light-limujen kulutusta Suomessa (koska siihen saa myös upotettua hävyttömästi rahaa), ja täällä olen antanut mennä. Paheensa kullakin. ;)

0% CHEDDAR-SULATEJUUSTOSIIVUT

Cheddarin maku on yksi ikuisista kestosuosikeistani, ja näitä on siis yllättäen tullut popsittua täällä ollessa. Suomessakin vakiotuotteena itselläni ovat nuo keveämmät sulatejuustosiivut, mutta tuo cheddarin maku sulattaa täällä sydämmeni suorastaan niskalenkkiotteella. Uskaltauduin myös vihdoin kokeilemaan täällä ennakkoluulottomasti aiemman puuropostaukseni kommenttiboksiin (joka on täynnä aikamoista puuropornoa, kiitos teidän! Hah! <3) sujahtaneita suolaisen puuron vinkkejä, ja heitin itse soveltaen puuron päälle fiestamausteen kaverina näitä siivuja. Oli. Muuten. Todella. Hyvää.

Leipääkin on tullut syötyä aika tehokkaasti kunnon kerrosleipiä väsäillen, kun vihdoin löytyi hieman parempia leipävaihtoehtoja valkoisen pullan sijaan ja edes vähän kohtuullisempaan hintaan. Pullaleipää oli koko marketin edusta tarjolla, ja vasta reilu viikon jälkeen löydettiin vihdoin hieman kattavampi leipähylly. Se vain loogisesti oli sijoitettu kaupan perimmäiseen ja hämärimpään nurkkaan täysin erilleen muista tavanomaiseista elintarvikkeista karkki-, sipsi-, viini-, kosmetiikka-, vessapaperi- ja siivoushyllyjen taakse.

KEVYTMANTELIMAITO JA SOKEROIMATTOMAT KAURAMUROT

Näitä molempia toki löytyy Suomestakin, mutta vasta täällä niihin olen jotenkin syttynyt. Muroistakin löytyy oikeasti ihan fiksujakin vaihtoehtoja murohyllystä, ja veikkaan, että Suomessa suuntaan myös murohyllyjä nuuhkimaan, kun kauppaan siellä taas pääsen. Lemppari-iltapalakomboni on täällä on ollut maustamaton greek yoghurt, kauramurot ja tuoreet mansikat, ja tätä perinnettä haluan kyllä kotosallakin jatkaa ainakin silloin tällöin.

JÄÄTELÖT <3

Koska kyse on meikäläisestä, ja kaikki meitsiä vähänkään pidempään seuranneet tietävät, että tälle likalle jäätelö maistuu. Jätski ei ole leikin asia, ja kokonaisvaltaisesti onnellinen elämä ilman jäätelöä on vähintäänkin teeskentelyä. Hyllyistähän täältä löytyisi vaikka mitä Halo Topeja ja Artic Zeroja, joissa ravintosisältöä on huomattavasti kevennetty, mutta näiden sijaan olen upottanut lusikkani lähinnä Breyersin Gelatojen eri makuvariaatioihin.

Muitakin brändejä on tullut toki maisteltua ja oikein kivoja uusia tuttavuuksia on löytynyt, mutta nämä paikalliset Ingman Creamy- ja Aino-versiot ovat olleet vertaansa vailla ja sulattaneet sydämeni kylmän kermaisella koostumuksellaan ja makunautinnollaan. Itselläni jäätelöissä ykköskriteereiksi nousevat pehmeän lusikoitava koostumus sekä sopivasti nannaa ja töfföä, ja näistä ovat löytyneet nuo molemmat. Ehdoton ykkönen näistä on ollut Tiramisu ja hyvänä kakkosmakuvarianttina saman puljun Cookie Dough. Voi kyllä! <3

Nike Pro-urkkatoppi: TÄÄLTÄ* // Adidas-trikoot: TÄÄLTÄ*

Plussaa täytyy myös kylmähyllyjen 100% cold brew-kahvipulloille (isot tonkat ja ilman lisättyä sokeria). Kiitos kajahtaa myös Light Ginger Ale-limulle, mutta yhtälailla myös koko limuhyllyn light-varianssien laajalle ja edulliselle skaalalle. Jos hei kärsit keliakiasta tai panostat muuten vain gluteenittomuuten, niin kannattaa matkustaa tänne päin maailmaa. Täällä jopa kasvonaamioissakin ja limsoissa muistutetaan näkyvästi, että tuote on ”gluten free”, hah.

Noh, huomenna lähdetään kohti Suomea, ja kotiin päästyäni isken hampaani ainakin ruisleipään, ruissipseihin, Ingman Creamyn jätskeihin, karjalanpiirakoihin, Pudixiin ja Nix-Nax-patukoihin. Kaupasta kannan kotiin myös hirveän kasan kasviksia, koska Miami Beachilta niitä ei ole raaskinut liioin todellakaan ostaa edes paikallisten edullisimmasta megamarketista. Oijoi, onpas ruoka sitten huikea juttu!

Maistuvaa viikon alkua! Omnom!

Lisää safkahommia: Protskukorneri – Vaihtelua kanalle ja rahkalle!

Edellinen juttuni: Pää hajoaa reissussa – nyt negataan!

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Facebook // Instagram // YouTube
Snapchat: piiapajunen