VINKKEJÄ BALILLE – KOHTEET, MAJOITUS & RUUAT

vinkkejä balille

Bali vei mennessään ja valloitti kyllä meidän seurueen sydämet. Toiveita tuli mukava läjä koskien juuri vinkkejä Balille reissaavia ajatellen, joten tässä niitä nyt tulee ensin kohteittain ja lopuksi myös yleisellä tasolla. Meidän reissuseurueemme riipaisi heti lentokentän ja Kutan alueelta pahimmasta turistirysästä kauemmas, ja moni muukin Balin matkaaja on tuntunut kannattavan tätä samaa strategiaa. Makuja on toki monenlaisia, mutta omana suosituksena onkin, että jos megabailaaminen ei sytytä, niin kyyti alle ja suoraan kauemmaksi Kutalta.

VINKKEJÄ BALILLE

UBUD

Ubud on eräänlainen hippiretriittimesta Balin sisämaassa, jonne monet tulevat nimenomaan joogaamaan. Keskustan puolesta omaan makuuni hieman turistipainotteinen, mutta laitamilla meno oli leppoisaa ja ihanan rauhallista. Otettiin tänne taksi yötä vasten suoraan lentokentältä, ja reilu tunnissa päästiin perille kohtuuhintaan.

 • Apinametsässä vierailu oli hauska kokemus, jossa apinat saivat viilettää vapaana joko piilossa tai ihmisten ilmoilla. Kyseessä siis ei ollut mikään eläintarha, vaan vapaana valtavalla alueella kulkevia apinoita kohdeltiin silminnähtävän hyvin. Takuuvarma kohde tavata apinoita livenä, ja nähdä myös apinavauvoja.
 • Jooga jäi meiltä kokeilematta, mutta täällä sitä olisi päässyt hyvällä tarjonnalla harrastamaan.
 • Majoituksesta iso peukku Bakung Ubudille, joka sijaitsi vähän kauempana keskustassa metsien ja riisipeltojen reunalla. Ihana rauhallinen pala paratiisia todella tasokkailla huoneilla ja edulliseen hintaan. Hotellilta järjestettiin useaan kertaan päivässä ilmaisia kyydityksiä keskustaan ja takaisin, ja palvelu oli kaikinpuolin erinomaista ja sujuvaa.
 • Pari päivää kohteessa riitti vallan mainiosti. Pidempään täällä viettäessä olisi ollut varmaankin hyvä idea vuokrata skootteri, ja kierrellä mestoja vähän laajemmin reunamilta.

GILI AIR

Yksi koko reissun ehdottomia suosikkikohteita Lombokin puolella. Ympäri käveltävissä oleva pieni saari, jossa moottoriajoneuvoja ei ole, ja meininki on ihanan leppoista pienen saaren elämää. Air on yksi Gilin kolmesta saaresta, joista suosituin Trawangan skipattiin, kun kuulemma siellä turismi ja biletys on jo vähän vallannut liikaa alaa. Meno-saari olisi kuulemma ollut se kaikkein autenttisin, joten valittiin tämä Air välimuotona, joka osoittautui aivan ihanaksi.

 • Majoituksesta iso peukku Gili Air Bungalowsille. Todella tasokkaat huoneet, loistava aamupala, viihtyisä allasalue ja ihana henkilökunta. Iso plussa myös jokaisen bungalowin terassilla olevasta vesipisteestä, josta sai ilmaiseksi täyttää vesipulloja kylmän raikkaalla lähdevedellä.
 • Coffee & Thyme – kahvila heti sataman kulmilla. To-del-la ihana henkilökunta, muikeat puitteet leppoisaan hengailuun, oikeasti hyvät (jää)kahvit, leivonnaiset, pikkusuolaiset ja safkat. Wifikin toimii ja WC tilat siistit.
 • Gili Bliss – Voi tsiisus mitä smoothiebowleja ja salaatteja. Frendien valkkailemat hampparit ja pannarit myös olivat todella meheviä, eikä oma salaattiannoskaan kylmäksi jättänyt.
 • Hevoskärrykyytiä kannattaa välttää ihan vain siitä syystä, että hevosia kohdellaan siellä todella huonosti, ja niiden keski-ikä kuulemma pyörii vain parissa vuodessa. Pyörän vuokraamisella pääsee nopeasti paikasta toiseen, mutta kävellen välimatkat ovat myös lyhyitä, joten jalankin pärjää vallan mainiosti.
 • ”Keskustan” alueella on hyvä pukeutua hieman peittävämmin. Airilla muslimiuskonto on vahvoilla, joten pienehkön pääkadun varrelle on hyvä pukeutua kunnioittavasti.
 • Airin saarille suositellaan malarialääkitystä, joka ei ole edullisimmasta päästä, ja vaatii lääkärin reseptin. Meidän seurueemme popsi tunnollisesti lääkkeet ihan vain varmuuden vuoksi, vaikkeivät kaikki kohteeseen matkaavat niitä syökään.
vinkkejä balille
Gili Blissin banskupannarit mansikkasoosilla ja salaattiannos. Hinnat annoksilla muistaakseni 3-4€.
Coffee & Thymen todella hyvät jääkahvit ja orgaaniset kakut. Jääkahvin sai alle 1,5 eurolla, eivätkä kakkupalasetkaan liikaa maksaneet.

NUSA LEMBONGAN

Lembonganin saari sijaitsee lähtellä Kutaa ja Denpasarin lentokentän aluetta, joten kohde sopii näppärästi joko ensimmäiseksi tai viimeiseksi etapiksi Balia ristiin rastiin reissaaville.

 • Majoituksessa suositus Jiggala Hillille. Kallein reissumme majoituksista (kaksi yötä kolmeen pekkaan reilu 200€), mutta todella hyvin varusteltu upouusi ja suuri bungalow korkealla kukkulan rinteellä oli tosiaan sen arvoinen. Allasalueella aivan ihana ”endless pool”, josta avautui näkymät rantakaupungin ja meren ylle. Ainut miinus oli, ettei ravintola ollut vielä valmis, eikä hintaan siten kuulunut aamupalaa.
 • Skootterin vuokraaminen maksoi hotellilta vain viisi euroa päivä, ja skootterilla pääsi kiertämään saarta näppärästi eri puolilta.
 • Devils Tear luonnonnähtävyytenä oli aika huikea näky, kun kalliohin pamahtelevat tyrskyt nousivat voimalla ilmaan.
 • Nusa Lembonganissa on myös osuva surffimesta sopivan allokon mahdollistamana. Vahva suositus paikalliselle New Bro -surffikoululle, jossa mielettömän ammattitaitoiset, kokeneet ja mukavat oppaat. Ensikertalaisena parin tunnin surffiopetus oli todella antoisa kokemus, jota voin vahvasti suositella.
 • Jos haluaa vaihtelun vuoksi todella hyvää länkkärisafkaa paikallisella surffimeiningillä, niin peukku Tropical Burgerille. Todella viihtyisä ja omintakeinen mesta, ja kieltämättä täällä tuli syötyä yksi parhaimmista burgereista aikoihin.
 • B’Fresh -aamupala ja smoothiemesta oli oikein osuva. Todella hyvät kahvit, tuoremehut ja smoothiet.
 • Bali Eco Deli oli myös ihanan autenttinen ja laadukas kahvila, jossa tyhjät vesipullot saa myös täyttää puoli-ilmaiseksi lähtiessään. Syöminkien loppusummasta saa myös siivun alennusta, jos tuo kahvilaan tullessaan muovijätteitä (esim. pulloja tai muovipakkauksia) kierrätettäväksi. Omat roskat siis mukaan, niin säästyvät luonto ja rahat.

vinkkejä balille

MUITA VINKKEJÄ BALILLE

RUOKA & JUOMA:

 • Ruoka on melkoisen halpaa joka puolella, ja ruokien hinnat liikkuvat yleensä 3-6 euron tietämillä.
 • Erityisesti smoothie bowleista, smoothieista ja tuorepuristetuista kannattaa nauttia, sillä niiden taso on korkea ja hinta suotuisa.
 • Vahva suositus erilaisille ”organic cafeille”. Paikallisia ja korkeatasoisia luonnonantimista taiottuja herkullisia ruokia ja herkkuja kelpohintaan.
 • Gluteenitonta ja maidotonta ruokaa saa yllättävän laajalti, mikäli ruoka-ainerajoituksia löytyy.
 • Balilainen jauheesta keitetty kahvi ei ollut mitään suurinta herkkua, mutta monista paikallisista kahviloista sai myös länsimaalaista kahvia. Jos olet siis tarkka kahvistasi, niin tsekkaa löytyykö tiskin takaa espressomasiinat.
 • Paikallinen olut Bintang on ”helppoa” ja raikasta pilsneriä, ja tämä huurteinen maksaa kaupasta ostettuna 1-1,5 €. Tätä on tarjolla kaikkialla ja joka puolella.

LIIKKUMINEN & MAJOITUS:

 • Skootterin tai polkupyörän vuokraaminen on todella edullista ja kätevää.
 • Speed Boateilla pääsee näppärästi ja kohtuu edullisesti kiertämään eri saaria. Balilta pääsee näppärästi myös Lombokin puolelle, josta löytyy myös mielettömiä kohteita, rantoja ja vesiputouksia. Toisin kuin Balille, niin Lombokin ja Air-saarien puolelle suositellaan malarialääkitystä.
 • Jos tarkoituksena on reissata eri puolilla Balia tai naapurisaarta Lombokia, niin rinkka on kova sana. Kaikkialta ei löydy asfalttia saati tasaisia kävelyväyliä, jolloin pyörillä vedettävä matkalaukku saattaa olla melko nihkeä matkakaveri.
 • Majoituksia saa näppärästi varattua esim. Hotels.comista myös ”lennosta”, ja ensimmäistä majoitusta lukuunottamatta varailtiin loput reissun majoituksista joko edellisenä tai sama päivänä kohdetta vaihdettaessa. Tarjontaa ja tilaa kyllä löytyy. Majoitusten valinnassa suosittelen itse luottamaan ennemmin paikallisen tähtiluokituksen sijaan vierailijoiden arvosteluihin, sillä parinkin tähden majoitukset saattoivat osoittautua ihan mielettömiksi löydöiksi.
 • Hyviä vinkkejä Balille majoituksen suhteen saa myös eri blogeista googlettamalla. Näistä itsekin otetiin tärppejä, ja kannatti!

MUUTA:

 • Hierontoja ja erilaisia kauneushoitoja on tarjolla todella edulliseen hintaan. Tunnin hieronnan sai yleensä noin 5-7 eurolla, ja hyödynnettiin näitä todella paljon. Itse otin myös hiusten pesun päähieronnalla, joka maksoi jotain 3-4 euron väliltä.
 • Suosittelen vaihtamaan käteistä rahaa etukäteen, vaikka sitä saa nostettua paikan päältä automaateista ja kahviloista. Toisiksi viimeisenä päivänä jouduimme ensimmäistä kertaa turvautumaan korttiin automaattiin, ja kävi paska tsägä, ja kaikkien kortit kopioitiin. Tililtä lähti katoamaan viikko kotiin saapumisen jälkeen rahaa, joten kortit kiinni ja korvaushakemuksia menemään.
 • Matka-ajankohtaa suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon sadekaudet ja muut sääolosuhteet. Meillä ajankohtana toukokuu oli kuin nappi silmään!

Tässä oli siis allekirjoittaneen vinkkejä Balille reissaaville, ja edelleen vahva peukku kyseiselle kohteelle!

Häikäisevää viikonloppua kaikille maailmanmatkaajille tai reissukuumumeesta kärsiville!

Tsekkaa myös:
Miten matkustaa halvalla? – Reissuun pikkurahalla!
& Matkakohteena Islanti talvella

Edellinen juttuni:
Paljastuksia meidän parisuhteen ekalta vuodelta

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram

TARVITSEEKO LOMALLA SYÖDÄ FIKSUSTI?

*Sisältää mainoslinkkejä

Loma. Ah, mikä ihana asia! Loma tuntuu silti tuottavan monille ravintoa korkealla prioriteeteissään pitäville sievoista stressiä. Meneekö koko paletti aivan sekaisin, ja mitä ”tuhoja” siitä seuraa, jos irrottautuukin siitä tutusta ja turvallisesta ruokavaliosta sekä kaavoista? Räjähtääkö jenkkakahvat sormien väliin ja muuttuiko kesäkunto manaattihavainnoksi rantahiekalla, jos lomalla syöminen sattuukin olemaan astetta rennompaa?

Noh, tässähän tuli itse otettua parin viikon totaalinollaus, kun likka heitettiin Aasian maille pariksi viikkoa kotikyökin äärestä. Ulkona syötiin sen neljä kertaa päivässä, koska halpaa oli, ja olihan nyt ihmisen ruokaa saatava. Kaikkea upposi smoothiebowleista mättöpitsaan eikä jälkkäreissäkään säästelty. 24/7 hikoillessa suolan puutetta paikattiin sipsipussilla ja janojuomana toimi yleensä kerran päivässä paikallinen olut. Ja mikä oli lopputulos? Ei mitään. Vaaka ja peilikuva näytti kutakuinkin samaa kuin ennen reissua, ja omaan keittiössa häärääminen maistui reissun jälkeen kirjaimellisesti aika makealta.

Olisin kuitenkin voinut tuhlata koko reissun stressaamiseen ja huolehtimiseen siitä, että syönkö nyt liikaa höttöhiilaria (mmm…maistui), ja onko annoksessa nyt tarpeeksi proteiinia (ei yleensä ollut). Extrakaloreitakaan ei kulutettu yhden ainoallakaan treenillä ja vaikka reissun ainoaksi urheilusuoritukseksi jäänyt surffitunti oli kyllä melkoisen hapottava kokemus.

Kun kokonaisuus elämässä yleensä on kunnossa, niin ei elämä siihen kaadu, jos viikon tai parikin ottaa vähän iisiä safkojen suhteen. En nyt kyllä itsekään ole ruokieni perään liian tarkkaan katsellut tai herkuista kieltäytynyt, mutta tasapainoinen arki sallii sitä mussuttamista moneen suuntaan. Villinä veikkauksena, että äärimmäisen rajoittuneella arkimenolla sokan irti päästäessäni reissunpäällä se leppoisa mussuttaminen olisikin kääntynyt sinne totaalisen mättämisen puolelle, kun kerrankin olisi saanut. Ääripäät usein ruokkivat niitä ääripäitä.

Entä jos haluaisi vähän katsella linjojaan?

Lomalla voi myös tehdä fiksuja valintoja, eikä sitäkään tarvitse hävetä, että ei halua syödä grillijöötiä tai elää jäätelöllä ja vohvelilla aamusta iltaan. On kuitenkin syytä muistaa, ettei jokaisen suupalan tarvitse olla optimoitua. Lähipuistoon frendien kanssa hieman venähtänyttä auringonpalvontaa ei tarvitse keskeyttää siksi, että pitäisi painella kotiin syömään rahkaa ja kaurapuuroa. Voit kipaista siitä lähimmästä Ismon Valinnasta itsellesi joko sinnepäin olevan välipalan tai herkkuhampaan kolottaessa vaikka proteiinivanukkaan ja jäätelöpuikon. Ravintosisältö pattiarallaa sama, nassu hymyilee eikä sosialisoitumista tarvinnut siihen katkaista. Jos koko päivää ei elä jäätelöllä, niin aika vahvasti vielä menee. Kokonaisuus kun ratkaisee. Aina.

Jos rehellisesti reissun päällä ollaan, niin majoituksen valinnalla voi myös pelata korttinsa helpommin läimittäviksi. Huoneistohotelleissa tai AirBnB:llä pötkii hämmentävän pitkälle, kun iltapaloja ja aamupaloja voi ostella etelän lämmössä valmiiksi kämpille, ja kokkailla itse omaan makuunsa sopivaksi paikallisten markettien tarjonnasta. Poolilla pötköttelyn jälkeen illallista voi myös välillä taikoa omin kätösin, joka pienentää usein myös reissubudjettia melkoisesti.

Ulkona syöminen ei myöskään tarkoita sitä, että tarvitsisi aina valita se lähmäisin burgerimättömesta. Noutopöydät ovat kokemukseni mukaan erinomaisia paikkoja syödä vähän parempia valintoja tehden, sillä annoksen voi itse koota omien mieltymyksensä mukaan. Noutopöydistä voi nappailla sen freesin ja raikkaan safkan kylkeen myös niitä mukavia pieniä makunystyröitä helliviä sattumia, jotka tekevät myös vintille oikein hyvää.

Ulkona syömisestä ei myöskään tarvitse kenenkään ahdistua, vaikka tässä parin vuoden viestinvaihtamisen tämän blogihomman yhteydessä se tuntuu aiheuttavan monille paineita. Kun lomaseura haluaa painella sinne mättöjen pariin, niin kupolissa alkaa kuumottelemaan. Suosittelen kuitenkin tässä vaiheessa hengittelemään syvään, ja fokusoimaan aivosolunsa sinne kokonaiskuvan ajattelun puolelle. Lähes jokaiselta ruokalistalta pystyy myös bongaamaan niitä raikkaampia vaihtoehtoja, ja tarjoilijalta voi myös halutessaan pyytää annokset ilman kastiketta tai vaihtaa uppopaistetut lisukkeet rapsakkaan salaattiin.

lomalla syöminen
Bikini-yläosa: TÄÄLTÄ* // Bikini-alaosa: TÄÄLTÄ*

Itsestään on syytä pitää huolta myös henkisesti, ja varsinkin, jos safkaaminen tuntuu menevän toisinaan melkoisen suorittamisen puolelle, niin lomamoodi voi antaa mukavaa vastapainoa ja tuoda uutta näkökulmaa omaan arkeen. Lisäksi loma on nykypäivänä monille itsessään jo niin harvinaista herkkua, ja arki usein sen verran kuormittavaa, että edes silloin tällöin on hyvä antaa itselleen hieman enemmän liekaa ainaisen suorittamisen sijaan.

Nautiskelu ei todellakaan aina tarkoita vesittyviä tuloksia, vaan ne voivat elää sulassa sovussa ja käsi kädessä toisiaan ruokkien. Koko palettia ei myöskään tarvitse vetää kokonaan lekkeriksi, jos ei halua, vaan pieni ripaus rentoutta joukkossa voi tehdä ihmeitä ja hokkuspokkuksia omalle vintille. Tee lomalla siten miten hyvältä tuntuu, ja nautiskele niistä asioista, jotka lomalla sinua totaalisesti rentouttaa. Lomalla kun ei tarvitse huolehtia huomisesta.

Ihanaa alkanutta kesäviikkoa! <3

Tsekkaa myös:
Saako ja kannattaako treenistä pitää lomaa?
& Lähtikö syöminen taas lapasesta?

Edellinen juttuni:
Snäppi Q&A – Milloin lapsia? Hauiksen ympärysmitta?

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram