MITEN TREENATA KUN AIKA ON KORTILLA?

*Sisältää mainoslinkkejä

Syksy taas saapuu ja niin vain on elämässä sata ja yksi rautaa tulessa. Työstressi muljuttaa mieltä, velvollisuuksien parissa menee pitkät päivät, kämppäkin kaipaisi pikaisesti putsausta ja puunaamista, läheiset vaativat myös omansa ja aikaa treenille tuntuu jäävän enää marginaalinen siivu siitä mitä aiemmin. Voi jehna! Pitääkö nyt sitten sanoa hyvästit vaivalla kokoon äherretyille treenituloksille, ja valuvatko tulokset pöntöstä alas?

Yleinen harhaluulo ihmisillä onkin, että jos tuloksia haluaa saada, niin sille pitää antaa kaikkensa ja mielellään sitäkin enemmän. Treenillä pitäisi käydä vähintään kerran päivässä, mutta kovimmat tulokset taotaan, kun vedetään se kaksi rundia vuorokauden sisällä. Juuri tehty huikea treeni luisuu väistämättä viemäriin, jos palkkari jäi juomatta ja omat grammalleen punnitut ruokakipot unohtuivat kotiin jääkaappiin. Paitsi että ei. Tässä sitä mennäänkin monien mielissä hyvin pahasti metsään niin että rapsahtaa, joten pureskellaanpa tätä asiaa tällä kertaa ainakin treeniosaston kantilta!

Treenissä laatu korvaa määrän

Treenissä laatu todellakin korvaa määrän, ja vähälläkin saattaa saada erittäin kovia tuloksia, jos vain homma on rakennettu oikein. Kehitystä haaliessa siellä treeniahjolla ei todellakaan tarvitse surrata joka ikinen päivä, ja kerta-annoksena riittää usein ihan maltillisen mittainen treeni. Älä siis oikeasti haksahda siihen, että tuloksia saat vain vähintään viisi kertaa viikossa täysiä paahtamalla tuntitolkulla kerrallaan. Kehitys tapahtuu levossa, ja joskus määrän vähentäminen pistääkin päättömien himotreenajien tulokset aivan uusiin sfääreihin. Tämä on nähty niin monen monta kertaa.

Elävästä elämästä esimerkkinä sanottakoon, että oma lihasmassani on hankittu ”vain” neljällä punttitreenillä viikossa. Sillä saatu tulos on riittänyt tälle fitnesskilpailijalle ammattilaistasollakin kärkisijoille asti, joten uskon, että sama määrä (ja jopa vähempikin) riittää myös sinullekin, jos tavoitteesi ei ole yhtä kovat kuin minulla. Peräsimeen ja olkapäihin saa rakennettua nättiä pyöreyttä jopa 2-3 salitreenillä viikossa, jos ruokaa on vain riittävästi ja treenikokonaisuudessa on jonkin näköinen punainen lanka kerässä kiinni.

Päätä selkeä tavoite, ja keskity siihen

Määrittele itsellesi selkeä tavoite. Jos et osaa sanoa, mitä selkeästi treeniltä haluat, niin tulokset ovat yleensä myös sen mukaisia, eli aika hiljaiselta vaikuttaa. Olisiko se sattumalta lihasmassan kehittäminen (mihin osa-alueisiin keskittyen), kestävyyskunnon parantaminen, rasvan polttaminen vaiko yksinkertaisesti hyvä olo ja pään tuulettaminen? Treeniin käytettävien tuntien ollessa tiukilla ja muiden elämän tavoitteiden huidellessa täysiä etualalla ei ole ehkä tähdellisintä hakea treeneissäkin kehitystä 48 eri osa-alueelta (eikä ehkä muutenkaan). Valitse siis 1-2 selkeää päätavoitetta, ja keskity rakentamaan niihin keskittynyt selkeä treenisuunnitelma. Kaikkea ei kannata sohlata kerralla. Sillisalaatti voi olla hyvää joulupöydässä, mutta treenimetodina se tuppaa olemaan melkoisen kehno.

Selkeät pihvitalkoot mielessä niitä hyvin vähäisiä treenitunteja ei kannata käyttää joogassa ja lenkkipolulla, ja penkkitulos tuskin body pumpissa kovin tehokkaasti kehittyy. Keskitä siis vähäinen aikasi siihen asiaan, jossa oikeasti haluat tulosta. Jos omat rahkeet eivät tiiviin ja ytimekkään kokonaisuuden suunnitteluun riitä, niin palkkaa ihmeessä ammattilainen avuksesi, jolloin täysiä arjen pyörremyrskyssä muutenkin kuormittunut pääkoppa pääsisi tässä asiassa edes vähän helpommalla. Kaikkea ei tarvitse osata tehdä itse. Toki edelleenkin, jos oma päätavoite on nimenomaan vain hyvä olo ja vintin tuuletus kiireisen arjen keskellä, niin aina kaikkea ei tarvitse miettiä niin vimpan päälle. Nämä tekijät eivät kuitenkaan poissulje toisiaan, joten jos mieli halajaa sekä tuloksia että omaa aikaa, niin sitä suuremmalla syyllä suosittelen keskittymään kokonaisuuden hallintaan.

Miten salilla saa eniten irti, kun treeniaika on tiukilla?

Salitreenissä kovimpia tuloksia ei välttämättä saada sillä, mitä hengästyneempi on, ja mitä enemmän liikkeitä sekä sarjoja on saanut hakattua tunnin sisään. Toki kestävyysominaisuuksille ja hapenottokyvylle tämä voi oikein passelia menoa, mutta pitkällä tähtäimellä tällä ei välttämättä kovinkaan tehokkaasti saada jerkkua ranteeseen tai lihaa luiden ympärille.

Tässä pähkinänkuoressa parit allekirjoittaneen tehovinkit:

  • Kun teet, niin tee keskittyneesti ja hyvin. Ota siis mieluummin riittävä palautustauko pamauttaen tämän perään oikeasti tiukka ja kovilla painoilla varustettu tehokas sarja, kuin hakkaisit päättömänä kaikki sarjat putkeen piuhat ja keuhkot rättiväsyneenä.
  • Yhden lihasryhmän treenaaminen ei tarkoita sitä, että sen pitäisi yhdessä treenissä saada kaikki mahdolliset treeniärsykkeet ja sitä pitäisi runnella ainakin puoli tuntia putkeen. Muutamallakin keskittyneellä sarjalla yhdessä treenissä voidaan saada lihakselle passelin ärsykkeen aikaiseksi kohdelihaksen ylläpitoon ja jopa kasvattamiseen.
  • Treeniajan ollessa tiukilla hyödynnä vuorosarjoja. Vuorosarjoissa tehdään peräkkäin kahden eri lihasryhmän liikkeet, jolloin aikaa säästyy palautumisajoissa. Tästä hyvänä esimerkkinä hanskoille ojentajat taljassa ja hauiskääntö käsipainoilla.
  • Älä surkuttele liian vähää treenimäärää, vaan keskity mieluummin toteuttamiseen. Vähällä voi oikeasti saada ja paljon! Tunneperäiset syyt siis sivuun, ja järki lapaseen. :)
Aim’n-trikoot: TÄÄLTÄ* // Aim’n – topattu treenitoppi: TÄÄLTÄ*

Itselleen on myös hyvä olla välillä armollinen, ja me kaikki olemme vain ihmisiä. Jos elämä heittää kaikki mahdolliset haasteet kerralla näkökenttääsi, niin tällöin ei tarvitse kieriskellä väkisin järkyttävissä omatunnon tuskissa ja kaataa omatoimisesti lisää tervaa ja höyheniä omaan niskaan, jos treeni tai parikin jää välistä. Elämässä tulee aina vastaan haastavampia ajanjaksoja, ja silloin oikeasti riittää, että yksinkertaisesti yrittää parhaansa. Kaikkea väkisin 107% teholla paahtamalla polttaa usein vain itsensä loppuun, ja nautinto menee asiasta jos toisestakin. Muistahan siis antaa itsellesi tarvittaessa pientä liekaa, sillä kenenkään ei oikeasti tarvitse pystyä aina ja kaikkeen. ;)

HOX! House of Brandonilla starttasivat tänään ystävämyynnit, joten hop hop sinne bongaamaan syksyn uutuusvaatteita kampanjahintaan halvalla! Mukana myös muutamat Aim’n-treenikuteet, joita en muuten vielä koskaan ole alessa nähnyt, joten olehan nopea, sillä parhaat koot ja yksilöt viedään päältä! Ystävämyynnit pääset tsekkaamaan TÄÄLTÄ*!

Voimakasta ja armollista alkavaa viikkoa joka nupille!

Tsekkaa myös: Miten saada salilaitteista enemmän irti? Lifehackit salilla!

Edellinen juttuni: 10 x Kun kelkka meni ympäri ja pahasti

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Facebook // Instagram // YouTube
Snapchat: piiapajunen