KUINKA PITKÄÄN KANNATTAA DIEETATA JA KUINKA USEIN?

*Sisältää mainoslinkkejä

Onko kesäkunto jo hiljalleen saavutettu? Milloin kiristelytalkoista olisi hyvä päästää irti ja kääntää kalorit nousuun? Näistä asioista on kyselty ja paljon, joten nyt tärähtää ilmoille asialle omistettu postaus, jolle jatkoakin varmasti piisaa. Uhrataanpa nyt tällä kertaa hetki ajatusprosessille, jossa etsitään vastausta kysymyksiin, kuinka pitkään kannattaa dieetata ja kuinka usein.

Pamautan heti alkajaisiksi ilmoille asiaa vauhdittamaan suuntaa antavan ”check listin” pähkinänkuoressa. Tässä muutamia pointteja, joiden kohdalla voisi olla hyvä pohtia, pitäisikö rasvavarantojen karistaminen pistää siltä erää jäähylle:

 • Olet päässyt tavoitteeseesi tai riittävän lähelle sitä
 • Dieetti ei enää pure toteutuksen kiristämisestä huolimatta
 • Ollaan jo tilanteessa, josta energiansaantia ei kannata enää kiristää tai kulutusta lisätä
 • Pää alkaa väsyä dieettaamiseen, ja homma alkaa maistua kaakelilta
 • Dieetti alkaa selkeästi terrorisoimaan treenitehoja ja motivaatiota
 • Dieetti alkaa imemään voimia arjesta ja vaikuttamaan mielialaan sekä vireystilaan negatiivisesti
 • Viimeistään siinä vaiheessa, kun kehon rasvat alkavat olemaan todella alhaiset
 • Hikoilu treenissä loppuu kokonaan
 • Hormoonitoiminta alkaa häiriintyä

Nämä edellä mainitut tekijät ovat toki suuntaa antavia vinkkejä, ja jokainen reagoi liian alhaiseen energiansaantiin tai fyysiseen sekä henkiseen rasitukseen yksilöllisesti. Jos kuitenkin huomasit pistäväsi rastia ruutuun useammankin kohdalla, niin suosittelisin ehdottomasti punnitsemaan, onko vähärasvaisen kropan tavoittelu sen arvoista tai voisiko tavoitteen jahtaamista siirtää edes hieman myöhemmäksi ja ottaa siltä erää pieni aikalisä. Itse tykkään ajatusmallista, jossa hommat lopetetaan hyvän sään aikana, vaikka tavoitteiden saavuttamisen eteen välillä joudutaankin käymään siellä kuuluisalla epämukavuusalueella.

Vaikka et olisi päässyt suoraan tavoitteeseesi, voi olla hyvä antaa keholle välillä hetken hengähdys ja antaa sille lepoa ja riittävää ravintoa. Pieni tauko rasvan käryttämisestä ei välttämättä tee huonoa niin kehollesi kuin päällesi. Kun sapuskan määrää nostelee ja turhaa soijatreeniä minimoi väliaikaisesti, niin keho voi jopa lähteä toimimaan uudella buustilla, joka näkyy positiivisesti myös kehonkoostumuksessa ja etenkin henkisessä sekä fyysisessä olotilassa.

Dieetin loppuminen ei välttämättä tarkoita sitä, että kaikki pudotetut kilot tulisi samantien takaisin. Toki paino voi (ja todella alhaisten rasvojen tapauksessa kannattaakin) hiljalleen nousta, ja esimerkiksi lisätyn hiilihydraatin määrä ruokavaliossa voi nostaa kehonpainoa, sillä hiilari varastoituu lihaksiin ja sitoo itseensä nestettä. Tästä olen kirjoittanut oman postauksenkin: Miksi paino nousee, kun syö hiilareita?

Pelkästä fläsästä tämä painonnousu ei siis välttämättä johdu, joten heti pienestäkin painoheitosta ylöspäin ei kannata repiä pelihousuja ja suunnata buffetlounaalle mättämään, koska ”peli on jo muutenkin menetetty”. Paino ei kuitenkaan välttämättä kaikilla edes lähde nousuun, vaan kiristyminen voi jopa jatkua kaloreiden nostamisenkin jälkeen jopa uudella tarmolla, jos suunnanvaihdos toteutetaan oikein ja kropassa on vielä varaa kiristyä. Lepo ja sopiva hengähdys auttavat välillä kropan muokkaamisessakin.

Kuinka usein kannattaa dietata?

Tämä yllätys yllätys riippuu ja roikkuu myös monesta asiasta. Itse näkisin asian niin, että palautuneella kropalla kiristelyhommien aloittaminen on ensinnäkin kaikkein tehokkainta, ja toisekseen se on silloin huomattavasti mukavampaa touhua. Jos rajuilla miinuskaloreilla ja päätä huimaavalla treenikulutuksella on painettu menemään kuukausitolkulla, niin tästä palautuminen voi kestää jonkin aikaa. Kropan siis kannattaa antaa ladata akkuja huolella kiristelysessioiden välissä, ja se vaatii kehon haltijalta konkreettisia toimia. Kaloreita on uskallettava nostaa ja ylimääräisiä rasvanpolttotreenejä vähentää. Raskas lisäpainoilla suoritettu treeni salilla kyllä pitää kulutusta yllä riittävän hyvin ja lisäksi auttaa kropan muokkausprojektissa edelleen eteenpäin, vaikka kiristelyt olisivatkin toistaiseksi jäähyllä.

Oman näkemyksen mukaan on parempi antaa kropan levätä mieluummin liian pitkään kuin juosta kiireellä pakarat edellä puuhun. Pääkin kaipaa lepoa ja latautumista, ja sitä ei näissä hommissa koskaan kannata unohtaa tai vähätellä. Motivaatio ja henkinen vireys on hyvinkin ratkaisevassa asemassa, sillä mieli ja keho toimivat aika näppärästi keskenään tiimipelaajina. Uuden dieetin aloittamiseen vaikuttaa siis monenmoiset tekijät, ja tässä on listattuna muutamia kiperiä apukysymyksiä, joiden avulla voi pohdiskella, olisiko sopiva ajankohta lähteä rasvantiristelyhommiin:

 • Onko sinulla varaa kiristää dieettiä varten? Onko sinulla riittävästi ruokaa nykytilassa, josta kiristää? Onko treenikulutuksesi jo valmiiksi tapissa?
 • Tuntuuko tuleva dieetti enemmänkin motivoivalta ja innostavalta kuin pakolliselta taakalta?
 • Koetko joutuvasi tekemään uhrauksia, jotka harmittavat jo valmiiksi?
 • Onko stressitasot, unensaanti ja elämäntilanne tätä projektia tukeva?
 • Tuntuuko kroppa virkeältä ja toimivalta vai väsyneeltä ja uupuneelta?
Marmoritoppi: TÄÄLTÄ* // Marmorishortsit: TÄÄLTÄ* (Molemmat kampanja-alessa! Tsekkaa koko sporttiale TÄÄLTÄ*!)

Kehoa ja mieltä sekä niiden signaaleita kannattaa siis opetella kuuntelemaan, vaikka tämän informaation ristitulen tulkitseminen voi olla toisinaan kuin hepreaa kuuntelisi. Pieni pohdiskelu ja oman nykytilan analysointi ei kuitenkaan koskaan ole sopivalla annoksella pahitteeksi, koska olemme kuitenkin jokainen omia uniikkeja yksilöitä, ja vastaukset moniin kysymyksiin löytyvät jo meistä valmiiksi itsestämme. Maalaisjärki sekä selkeä pelisuunnitelma sopivalla tilanteenlukutaidolla höystettynä vievät usein parhaimpiin pitkäkestoisiin tuloksiin.

Tällaista tällä kertaa, ja tulossa myös lähiaikoina pari pätevää postausta siitä, miten dieetti kannattaisi lopettaa ja jälkipelit hoitaa, ettei saavutetut tulokset valu suoraa tietä viemäristä alas. Pysyhän siis kuulolla, jos kiristelytalkoot ovat mielen päällä! ;)

Muikeaa Helatorstaita!

Tsekkaa myös: Jatkuva kiinteytymisen tavoittelu vie vain turmioon

Edellinen juttuni: Torontosta moro! 3 yötä kisaan!

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Facebook // Instagram // YouTube
Snapchat: piiapajunen

HYVÄ DIEETIN KESTO? Ja muita lukijoiden kysymyksiä!

*Sisältää mainoslinkkejä

Hyvä dieetin kesto? Mitä jos salille ei pääse? Miten kropan saisi imemään enemmän ruokaa? Kuminauhareeni vai sali? Paljon on kysytty päteviä kysymyksiä, ja koostin niitä yhteen postaukseen vastausten kera. Annetaanhan paukkua!

Onko lihaskasvun kannalta parempi asia, syökö ruokavaa’alla punnitun ruokaohjelman mukaan vai vapaammin, jos ravintoa tulee kuitenkin riittävästi?

Ruokavaaka ei todellakaan ole kriteerinä optimaaliselle lihaskasvulle. Ruokavaaka saattaa olla hyvä apuväline auttamaan saamaan riittävää ravintoa ja oikeassa suhteessa, mutta jos ymmärrys ravinnosta ja oma käytännön toteutus (määrä ja laatu) on pääosin kunnossa, niin ruokavaakaa ei lihaskasvun optimoimiseksi todellakaan välttämättä tarvita. Joillekin kuitenkin punnitseminen on luontainen tapa seurata ravinnon saantia, ja joillekin se aiheuttaa ahdistusta. Jos sinulle siis tuntuu toimivan vapaampi syöminen, niin ei se ole oikein toteutettuna millään tavalla este tehokkaalle lihaskasvulle. Kirjoitin tästä vasta oman postauksen Tuloksia ilman tarkkaa ruokavaliota – Miten syödä?

Kun lähtee lisäämään reilummin hiilihydraatteja ruokavalioon, niin samallahan nousee myös kasviproteiinin määrä, joka ei ole niin laadukasta kuin eläinproteiini. Pitäisikö tällöin vähentää eläinproteiinejä?

Tällöin voi olla hyvä tsekata eläinperäisen proteiinin määrä, ettei siellä ole turhia ylilyöntejä. Naiselle yleensä noin 20g eläinperäistä proteiinia riittää käynnistämään proteiinisynteesin. Tätä enempää proteiinia ei aterialla tarvitse väkisin syödä varsinkaan, jos tähän päälle tulee hiilarin lähteiden mukana kasviperäisiä proteiineja. Hiilarin lisäyksen mukana nousevaa proteiinin määrää ei muuten tarvitse säikähtää, ja se toisaalta väistämätöntä.

Jos tänään en pääse salille, niin onko kotona kuminauhalla tehtävästä treenistä hyötyä? Vuorossa olisi siis selkätreeni, enkä jaksaisi odottaa huomiseen, että salille pääsisin sen tekemään.

Itse ottaisin mieluummin tässä tapauksessa ylimääräisen lepopäivän ja antaisin kropalle lisäbuustia palautua aiemmista kovista höykkyytyksistä. Itse kannatan ajatusta, että kun tehdään, niin tehdään kunnolla, ja muulloin sitten levätään eikä höntyillä turhia. Selkä on kuitenkin iso ja vahva lihasryhmä, joka vaatii kehittyäkseen oikeasti kunnon ärsykettä, ja kuminauhalla voi ehkä ylläpitävää ja hermotusta kehittävää jumppaa saada, mutta treeni menee ehkä enemmän kuminauhalla bodypumpin ja ”pitkän matkan nylkyttämisen” puolelle. Mitä muuten saavuttaisit sillä, että tekisit tänään heikompilaatuisen korvaavan treenin, kuin että ottaisit yhden ansaitun lepopäivän lisää ja paukuttaisit seuraavana päivänä hyvin palautuneena kovan ja osuvat treenin kunnollisissa puitteissa? Malttia kehiin, ja kyllä ne raudat siellä salilla vielä huomennakin odottavat. ;)

Miten olet saanut kroppasi imemään niin paljon ruokaa?

Tähän olen nimenomaan päässyt oikeasti syömällä rohkeasti ja reippaasti. Ei kroppa opi käsittelemään ravintoa, jos sille ei koskaan anneta siihen mahdollisuutta. En minäkään mitään 3000 kilokaloreita päivittäin vetele, ja muutenkin olen melko pieni likka hobittirungolla varustettuna. Kun keskityn lihaskasvuun huolehdin siitä, että saan riittävästi ruokaa. Tällöin pyrin tilanteeseen, jossa minulla ei ole nälkä eikä painoni ainakaan tipu, jolloin tiedän, että ruokaa on riittävästi optimaalisen lihaskasvun tavoittelemiseksi. Käytännönvinkkejä ravinnon nostamiseen olen esitellyt postauksessa: Miten päästä eroon kitukaloreista ja säästöliekistä?

Adidas-treenipussi: TÄÄLTÄ* // FAST 1,3l megasheikkeri: TÄÄLTÄ*
Mikä on sun mielestä hyvä dieetin kesto?

Tähän on vaikea sanoa yhtä oikeaa yleispätevää neuvoa, joka varmasti sopisi kaikille. Dieetin kesto kuitenkin riippuu hyvin paljon tavoiteltavan pudotuksen määrästä, ja tähän hyvänä nyrkkisääntönä normaalipainoisella pidetään yleensä puolta kiloa per viikko. Tällä keskiarvoisella pudotustahdilla lihasmassakin yleensä pysyy matkassa mukana. Eli jos pudotettavaa olisi arviolta noin neljä kiloa, niin kahdeksan viikkoa voisi olla hyvä aika varata pudottamiseen. Toki joillakin alussa humpsahtaa paino selkeästi reippaammin alaspäin, jolloin tämä määrä voidaan saada nopeammin kasaan. Mieluummin kuitenkin varaisin aina pari viikkoa varmuusvaraa, ja vaikka lopettaisi suunniteltua aikaisemmin tavoitteen täyttyessä, kun kiireellä

Kuinka kauan olet tehnyt töitä nykyisen ulkonäkösi eteen?

En päivääkään, sillä en ihan oikeasti tee tätä ulkonäkösyistä. Vapaaohjelmafitnessin pariin lähdin nimenomaan vapaaohjelman vuoksi, vaikka ihailin kyllä vahvan ja lihaksikkaan näköisiä naisia. Lajin sivutuotteena tullut kehon muovaantuminen on toki ollut todella suotuisa lisä, mutta en oikeasti tee tätä ulkonäkösyistä, vaan kilpaurheilu ja itsensä haastaminen sekä jatkuva kehittyminen on se, joka minua motivoi tässä hommassa aivan julmetusti. Siinä menisi vain pää sekaisin jos vain ulkonäköä miettisi, sillä keho on jatkuvassa muutoksessa kisakausien ja kehityskausien vaihteluissa.

Treenitoppi: TÄÄLTÄ* // Adidas-trikoot: TÄÄLTÄ*

Ja hiiohoi! Jos missasit eilisen videopostaukseni meitsin treenimeiningeistä kohti ensi viikon Toronto Prota, niin kurkkaa tuo seitsemän minuutin spektaakkeli ihmeessä TÄÄLTÄ! Esittelen siellä mm. vatsanakkejani ja kuolen miltei hapenpuutteeseen treenin päätteeksi, hahah! Pakko siis katsoa… :D

Häikäisevän aurinkoista viikonloppua joka jantterille!

Kurkkaa myös: Mitä fitnesskisadieeteistä tulisi ottaa opiksi?

Edellinen juttuni: Miltä näyttää vaparifitness treeninä?

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Facebook // Instagram // YouTube
Snapchat: piiapajunen