Lisäravinne, josta en päästä irti koskaan + ARVONTA

Urheilijayhteistyössä: FAST Finland

Tässä urheilu-urani aikana olen perehtynyt lukuisiin erilaisiin lisäravinteisiin, joista suurin osa ei ole jäänyt jokapäiväiseen käyttöön. Omat lisäravinnetottumukseni ovat muovautuneet matkan varrella lisääntyneen kokemuksen ja tiedon kautta itselleni sopivaksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi. Yksi lisäravinnekombo on kuitenkin sellainen, josta en suostuisi luopumaan edes väkipakolla, ja se on treenijuoma.

Tuikatessani Snapchattiin (piiapajunen) reseptiikalla varustetun kuvan juomapulloni sisällöstä vilkkuu screenshot-ilmoitukset jokainen kerta tiuhaan tahtiin luurini näytöllä, josta viisaana likkana muodostin johtopäätöksen, että aihe mahtaa olla osalle porukasta varsin kiinnostava. Tehdään siis samainen paljastus täällä bloginkin puolella! Omasta pullostani löytyy siis jokaikisessä salitreenissä ympäri vuoden kylmään veteen sekoitettu raikas ja maistuva drinkki, joka sisältää:

palautuminen-3

palautuminen-2

Olen itse kokemukseni kautta todennut kaikista lisäravinteista juuri treenijuoman vaikuttavan kaikkein selkeimmin treenitehoihin ja palautumiseen, mikä tietenkin heijastuu luonnollisesti kehitykseen ja siten ketjureaktiona ainakin itselläni treenimotivaatioon. Kun treeni kulkee kuin öljytty käki, niin kyllähän sitä silloin haluaa tehdäkin. Jos puhti loppuu heti kättelyssä ja homma tökkii, niin ei muuten maistu.

No mitä nämä kaksi treenijuomastani löytyvää veijaria suomennettuna ovat? FAST Intra on treenin aikana nautittava hyvän makuinen treenijuoma, joka parantaa suorituskykyä ja ehkäisee kataboliaa (lihaksen hajoamista) treenin aikana. Vitargo puolestaan on hiilihydraattijauheiden ehdoton Formula 1, joka imeytyy tehokkaasti vatsalaukusta eteenpäin antaen boostia treeniin ja nopeuttaa palautumisen käynnistymistä. Vitargoa ei ole itsessään maustettu, mutta Intran kanssa se toimii lyömättömänä kombona niin tehokkuudensa kuin makunsakin puolesta. Vesimeloni on mun ehdoton lemppari!

Treenijuoman sisältämän hiilihydraatin hyödyn huomaa konkreettisimmin miinuskaloreilla, jolloin tästä hiilareiden täsmäiskusta saa kokemuksen syvällä rintaäänellä aivan huomattavan potkun treeniin. Treenitehot pysyvät ylhäällä, ja tällöin kulutuskin luonnollisesti nousee. Treenin aikana nautittuna hiilihydraatti pamahtaa juuri siihen aikaan, kun kroppa sitä eniten tarvitsee oli sitten kyse miinus- tai plussakaloreilla porskuttelemisesta.

Tällä hetkellä popsituilla plussakaloreilla hiilareita sisältävä treenijuoma helpottaa myös päivittäistä hiilihydraattien ja energian saantia, sillä 350 gramman hiilihydraattimäärän popsiminen ei treenipäivinä perinteisestä sapuskasta lautaselta suuhun lusikoituna ole aina kepoisinta touhua. Lisäksi varsinkin aamutuimaan riipaistuissa salitreeneissä Vitargo antaa hyvän buustin raudan rempomiseen puhumattakaan päivistä, jolloin päivän aikana ei ole kerennyt syödä kovinkaan hyvin ennen treeniä.

palautuminen

Olen itse käyttänyt treenijuomaa jo vuodesta 2012 (tällöin pelkkä FASTin Intra) oli kyseessä sitten sali-, porras- tai vapaaohjelmatreeni. Ensimmäistä kertaa hiilihydraattia (Vitargoa) sujautin pulloon Intran kylkeen salitreenille lähtiessäni vuonna 2013, jonka jälkeen minun ja tuon elämän eliksiirini tiet eivät ole eriytyneet paria viikkoa pidemmän aikajakson ajaksi. Käyttämäni treenihiilarin eli Vitargon määrä vaihtelee minulla kilpailu- ja off-kausien mukaan, mutta pidän Vitargon kisaprepeilläkin mukana paria viimeistä viikkoa lukuunottamatta. Tällä hetkellä treenijuomastani löytyy sitä 50 grammaa ja kisaprepin viimeisillä viikoilla se on hujahtanut 20 grammaan. Määrän yritän kuitenkin hyvin pitkään kisavalmistelun varrella pitää reilumpana, koska treenitehoista en hevillä tingi. ♥

Tämän kertaisesta aiheesta innostuneena päätin pyöräyttää pystyyn pienen arvonnan! Yhdelle onnekkaalle lähtee lyömätön treenijuomakomboni, joka sisältää FASTin sheikkerin, Vitargon sekä Intra-aminohappojuoman valitsemassaan maussa (palkinnon arvo 57,90 €). Osallistumaan pääset heittämällä kommenttiboksiin minkä kolmesta makunystyröitä hellivästä mausta haluaisit testiin (appelsiini, vesimeloni ja sitruuna) ja näpyttelemällä sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään kommenttia jättäessäsi. Osallistumisaikaa sunnuntaihin 15.1. klo 23.55 asti.

EDIT. Arvonta on päättynyt. Arpaonni suosi nimimerkkiä ”tuuuulie”, ja voittaja on kontaktoitu sähköpostitse. :)

Onnea arvontaan ja huikeaa viikonloppua joka iikalle! Boom!

Edellinen juttuni: Viekö valmentaja vain sun rahat?

Kysymyksiä ja vastauksia ravinnosta ja treenistä!

Sis. mainoslinkkejä

we-are-fit-trikoot

Tättärää! Joulukuussa elämä yllätti tämän naikkosen siihen malliin, että kuun alussa tulille riipaistun kysymyspostauksen vastausten kolmas ja viimeinen osa pamahti ulos vasta nyt vuoden vaihteen jälkeen! Niinhän se kuulemma menee, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan, eli tässä näitä nyt sitten tulee!

Onko sun mielestä pasta hyvä/huono hiilarin lähde? Pystyykö siis tavallisella kotiruualla kiinteytymään tai kasvattamaan lihaksia, jos kalorimäärä on kuitenkin oikea?
Pasta on musta oikein näppärä hiilarin lähde siinä missä esimerkiksi riisi ja kaurahiutaleetkin, ja ainakin itse syön pastaa säännöllisen epäsäännöllisesti. Tavallisella kotiruualla voi päästä erittäin pitkälle, jos kokonaisuus on rakennettu oikein. Kehonmuokkauksessa kyse on kokonaisuudesta eikä niinkään yksityiskohdista.

InBody-mittaus kertoo kuinka paljon kulutan tekemättä mitään, voinko siis tästä ottaa luotettavan pohjan sille, paljonko päivässä pitää syödä kaloreita?
En ole perehtynyt perusteellisesti InBody-mittaukseen, mutta itse pitäisin sitä suuntaa antavana. Täysin luotettava se ei ole.

InBody-mittaus antaa suuntaa antavan lepokulutuksen eli sen mitä elimistösi kuluttaa pelkkien elintoimintojen ylläpitämiseen (makaaminen liikkumatta vuorokauden). Tähän päälle tulee siis päivittäinen kulutuksesi arkiaskareissa, työssä ja treenissä, eli loppupeleissä tähän pamahtaa aika paljon kulutusta lisää. Syöty kalori on myös eri asia kuin kulutettu kalori, eli loppupeleissä itse sanoisin, että tuolla perusaineenvaihdunnan tiedolla ei välttämättä hirveästi mitään tee. Kaipa tähän jotain suuntaa antavia kaavoja on, mutta en pitäisi niitä kovin luotettavina.

Kuinka paljon miinuskaloreita on järkevä määrä kiristyskaudella? Entä plussakaoreita offikaudella?
Oma periaatteeni tähän on, että aina kannattaa pyrkiä niin paljon kuin pystyy, oli kyse sitten plussa- tai miinuskaloreista. Miinuksilla ollessa siis olisi hyvä syödä niin paljon kuin kyseisellä hetkellä pystyy niin, että paino pitkällä tähtäimellä putoaa ja plussilla taas hiljalleen pyrkiä lisäämään ruokaa sopeuttaen aineenvaihdunta toimimaan mahdollisimman isoilla kaloreilla. Mitä enemmän pelivaraa ravinnossa on, sitä parempia pelikortteja on käytössä jokaisella hetkellä. Esimerkiksi itselläni tällä offilla en ole pysynyt kolmea viikkoa pidempään samoilla ”plussakaloreilla”, vaan olen koko ajan nostanut ruokien määrää hiljalleen viimeisen 10 kuukauden ajan.

Tähän en siis osaa suoraa numeraalista arvoa antaa, sillä jokainen meistä on yksilö, joiden aineenvaihdunta toimii eri tavoin. Saman henkilön aineenvaihdunta voi myös toimia samalla kalorimäärällä eri tavoin tilanteesta riippuen.

Onko kiinteytymisessä väliä, mistä makroista päivän ruuat koostuvat?
Riippuu vähän siitä, että missä suhteessa nämä makrot päivien välillä heittelevät, millainen aineenvaihduntasi on ”genetiikaltaan” ja millaiseen ravintoon se on tottunut. Jos haluat ”kiinteytyä”, niin lihas tarvitsee myös proteiinia kasvaakseen (ei voi elää pelkästään hiilarilla ja rasvalla) ja säilyäkseen, eli makroilla on kiinteytymisessä kyllä tiettyyn pisteeseen asti väliä.

Kannattaako joka pv proden määrän pysyä vakiona?
Näissä on monta mahdollista toimintamallia, ja hyvään lopputulokseen voi päästä monella eri tavalla. Jos kuitenkin treenipäivinä palkkarissa tulee otettua lisäproteiinia, niin ei tätä tarvitse välttämättä lepopäivinä ottaa. Yleensä ruokavaliosta ja treenistä kiinnostuneilla tuo riittävä proteiinin saanti on yleisesti ottaen aikalailla kunnossa, ja ihmisillä on tässä osa-alueessa enemmän on ylilyöntejä kuin alilyöntejä. :)

we-are-fit-trikoot-2

Hyviä prode lähteitä kanan ja jlihan tilalla pääruuilla?
Mifu, feta (apettina 10% on hyvää), lohi ja muut kalat, tonnikala, possu, nauta, riista, kananmunat, katkaravut, juustot tms. Esimerkiksi nauta tai possu on todella hyvää ohueksi nuijittuna ja pannulla nopeasti oliiviöljyssä paistettuna. Tähän pannulle kun vielä heittää silputtua valkosipulia, chiliä ja jotain tuoretta yrttiä, niin nam! Eikä sen proden tarvitse tulla vain yhdestä lähteestä, ja esimerkiksi kana ja feta yhdessä on aika passeli kombo. Yksi vaihtoehto voisi olla myös, että syö hiilaripainotteisen ”kasvisruuan” ja vetää jälkkäriksi vaikka rahkaa ja marjoja, jolloin prodet tulevat popsittua!

Treenaatko erikseen pohkeita ja suosittele jokin liike niille!
En itseasiassa treenaa pohkeita ollenkaan, sillä mulla ne tuppaavat olemaan muutenkin melko kovalla rasituksella vapaaohjelman puolella (paljon teräviä ponnistuksia ja iskuja), ja kisafysiikan puolesta ne ovat ihan riittävät. Smithissä olen niitä joskus erityisesti tykännyt tehdä, eli tanko levypainoineen niskaan ja päkiän alle sopiva koroke (laudanpätkä tai steppilauta), niin saa hyvän venytyksen aikaiseksi!

Onko mahdollista saada sixpackia, jos on muutaman kilon alipainoinen eli pitää siis syyä yli kulutuksen? Tuntuu, että vatsa vaan suurenee ja löystyy päivä päivältä, vaikka syön terveellisesti. (ei herkkuja! Ja ihan perus kanaa, vaaleet kalaa, riisii, bataattii yms…5krt/pv) ja treenaan 3krt/vk.
Kaikkea ei pysty saamaan kerralla, ja jokaisen genetiikka hyvin pitkälle määrittää sen, minne se rasva lähtee ensimmäisenä kertymään. Olen kirjoittanut melko kattavasti näkyvän sixpäkin metsästyksestä täällä.

Tähän kysymykseen olen etsinyt vastausta jo pitkään! Eli kannattaako salilla käyttää esim. kyykyssä ja mavessa jonkinlaista vyötä? Miksi tai miksi ei? Onko vyöt tarkoitettu vain todella isojen painojen kanssa käytettäväksi vai onko vyöstä jotain hyötyä myös esim. alle 100kg kyykkäävälle naiselle?
Vyöstä voi olla hyötyä varsinkin raskaita painoja liikuttaessa etenkin kyykyssä ja mavessa, jos tuntuu, että oma keskivartalotuki ei ole riittävä ja lähtee pettämään. Jos siis koet, että vyöstä on itsellesi apua painoista riippumatta, niin kyllä sitä voi ihan hyvin näissä liikkeissä käyttää. Vyötä voi siis ihan hyvin käyttää kyykätessä myös alle satasella. ;)

we-are-fit-trikoot-3
We Are Fit – trikoot (täältä) // Lyhyt treenitoppi (täältä) // Reebok-tennarit (täältä, -20% koodilla 355401*) *koko tilauksesta lähes kaikista normaalihintaisista tuotteista 8.1. asti

Muistan sun joskus kirjoittaneen jotenkin näin, että ”myös ihan tavallinen kana-riisi-parsa voi olla hyvää, jos siitä osaa tehdä mehevää” niin kysymys siis kuuluukin; Miten tehdä siitä normi maustamattomasta kanasta mehevää/maukasta? Omasta versiosta tulee meinaa aina niin kuivaa, että kuluu vähintään se 45 minuuttia ja 3 litraa vettä, että saa huuhdottua koko aterian kurkusta alas. Ja tätä tulee väsättyä lähes päivittäin, erilaisilla menetelmillä, joista kaikki olen todennut yhtä surkeiksi:D Joten kaikki vinkit ovat tervetulleita!

Heitä broitsku pellille ja ripottele suolaa ja haluamasi mausteet pinnalle. Sitten pelti uuniin 225 asteeseen yhdeksän minuutin ajaksi, ja tulee muuten mehukasta kanaa! Tässä suosittelen käyttämään kännykän ajastinta, sillä muuten se unohtuu satavarmasti uuniin, ja pääsee popsimaan kuivaa kanaa. Todella paksut broileripihvit halkaisen itse reteästi saksilla ennen uuniin pistämistä, niin tulee tasaisesti kypsää jälkeä. Ja broilerista en itse ikinä osta suikaileita.

Riisin sekaan voi kokeilla heittää keitinveteen jotakin maustetta tai vaikka kasvisliemikuution. Joskus olen heittänyt keitinveteen sekaan myös tomaattisalsan jämät tai kuutioitua tomaattia, jolloin riisistä tulee ihan sairaan mehukasta ja maistuvaa! Yksi hyvä vinkki on myös sekoittaa valmiin riisin sekaan hieman kookosöljyä, jolloin siitä tulee myös ihan superhyvää. Olennaisinta riisissä on kuitenkin mun mielestä meheväksi keittäminen, eli itse tykkään keittää riisin aina hieman ylikypsäksi. Kun kaikki keitinvesi alkaa olemaan imeytynyt, niin lisään vielä vähän vettä lisää kattilaan ja haudutan sitä pienellä lämmöllä niin, että riisistä tulee todella tahmaista ja puuromaista eikä lainkaan kuivaa. :)

Jos missasit joulukiireiden alla Q&A-vastausvideoni, niin sehän löytyy näppärästi tuossa yltä, ja toinen tekstimuotoinen vastauspostaukseni löytyy täältä.

Huikeaa vuoden ensimmäistä tiistaita joka kotiin! ♥

Edellinen juttuni: Sysipaskoista hetkistä reteään nousukiitoon!

Seuraa minua:
Bloglovin // Facebook // Instagram
Snapchat: piiapajunen