KEHITYKSENI FITNESSIN VAPAAOHJELMISSA VUODESTA 2013

Koska valmistautuminen kohti syksyn kinkereitä on tällä likalla taas tämän viikon myötä käynnistynyt, niin sen kunniaksi päätin fiilistellä vähän vanhoilla kisameiningeillä! Pamauttelin tuossa viime syksynä tulille kehityskuviani kisakunnoissa, ja nyt ajattelin sopivana jatkumona (näin reilu 10 kuukauden jälkeen) availla vähän edistysaskeleitani toisessa lajini erittäin olennaisessa osa-alueessa eli vapaaohjelmassa. Vapaaohjelmasta on muutenkin kyselty paljon, että millainen se on ja mitä se sisältää, joten tässä vähän vihiä tiedonjanoisille ja asiasta kiinnostuneille käytännön esimerkein.

Saan edelleen paljon kyselyitä, että mikä tämä oma lajini oikein on. Bikini fitness ja body fitness tunnutaan tietävän jo aika hyvin, mutta oma lajini on viralliselta nimeltään ihan vain ”fitness”, joka tunnetaan puhekielellä täällä Suomenmaalla ehkä hieman paremmin kuvaavammalla nimellä vapaaohjelmafitness. Fitnessissä amatööripuolella pisteistä puolet rakentuu vapaaohjelman pohjalta ja toinen puolikas tulee atleettisen x-mallisen fysiikan perusteella, joka muistuttaa hyvin pitkälle body fitnessissä haettavaa kuntoa. Ammattilaispuolella vaparin arvo nouseekin sitten kahteen kolmasosaan, ja sehän muuten passaa minulle!

Tässä niitä vanhoja vapaaohjelmiani nyt sitten tulee loogisesti aikajärjestyksessä, ja samalla pientä kertausta matkastani lajin parissa. Pieni kunnia koreografioista myös Madame Pajulahdelle, joka järkkymättömällä luovuudella ja rautaisella kokemuksella on pistänyt jokaisen spektaakkelini iskuun. Boom!

NORDIC FITNESS EXPO 2013

Centipede-teema: SM 1.sija

Vuonna 2013 kilpailin ensimmäistä kertaa Nordic Fitness Expossa, ja voitin samalla ensimmäistä kertaa myös Suomenmestaruuden lajissani. Olin tällöin vielä juniori-ikäinen, mutta minut tuikattiin suoraan kisaamaan yleiseen sarjaan kansainvälisissä kilpailuissa. Tämä osoittautui kuitenkin ihan passeliksi ratkaisuksi, ja debyyttivuotenani voitin naisten EM-pronssia sekä nappasin naisten MM-kilpailuissa finaalipaikan sijoittuen siellä kuudenneksi. Nälkä alkoi kasvaa, ja seuraavalle vuodelle janosin vielä lisää.

Nyt jälkikäteen tätä pätkää katsoessani olen toki tyytyväinen, mutta hurja kasa siistittävää ja hiottavaa näyttää löytyneen. Intoa ja menoa oli kyllä tällöin vaikka muille jakaa, ja tosiaan sitä sähköä ajoittain vähän turhankin paljon, joka ilmeni jonkinasteisena höntyilynä vähän siellä täällä. Mutta niinhän se menee, että lavalla on välillä käytävä vetämässä show, että näkee oikeasti missä mennään, vaikka tälläkin pärjättiin oikein hyvin jokaisessa viidessä kisassa, missä tuon samaisen setin paukutin. Valmis ei kuitenkaan ole kukaan ikinä, enkä minäkään ole sitä vielä tänäkään vuonna, heh.

ARNOLD EUROPE AMATEUR 2014

Viidakkoteema: 1.sija + overall voitto + pro kortti

Vuoden 2014 vapaaohjelmassa lähdettiin aika eri näkövinkkelistä liikkeelle, ja vapaaohjelmasta pyrittiin tekemään hieman kansainvälisille kilpailulavoille sopivampi. Cheer-taustastani paistavaa jäätävää tykittämistä ja sähköttämistä valjastettiin vähän eri muotoon, ja yritettiin saada mukaan hieman sulavuutta sekä huolitellumpaa ja viimeistellympää kokonaisuutta. Olin vuoden aikana panostanut selän liikkuuvuuteen ja uusien käsilläseisontakombinaatioiden kehittämiseen, sillä ne tuntuivat minulle luonnollisimmilta ja potentiaalisimmilta kehityskohteilta. Vanhojen urheiluvaivojen rajoitettamista kintuillani kun ei lajissa arvosteltavaa liikkuvuutta tahtonut saada ilmennettyä, niin se piti taikoa selästä. Sehän fitnessissä onkin parasta, kun koreografian voi rakentaa täysin omanlaiseksi ja omien vahvuuksien pohjalle. Tämän vuoksi lajista alunperin innostuinkin, kun ei enää tarvinnut väkisin paukuttaa liikkeitä, joissa vammat vaivaavat.

Arnold Europe Amateuriin lähdin kilpailemaan ihan vain nähdäkseni oman tasoni verrattuna maailman kärkeen, ja päätavoite oli ehdottomasti tulevissa MM-kilpailuissa (jonne paikka oli toki vielä saavuttamatta tulevien SM-kisojen kautta). Tuossa skabassa kävikin aika vekkulisti, sillä voitin yllättäen oman sarjani ja nappasin vielä pituusluokkien välisen vertailun voiton (overall-mestaruus), mikä tarkoitti sitä, että sain lunastettua lajin ammattilaiskortin ja MM-kisoihin sitten ei enää mentykään. :D Tuo oli yksi elämäni hienoimmista päivistä hands down, ja tuli koko homma pienelle tytölle vähän puskista, hah!

NORDIC PRO 2015

Viidakkoteema vol 2:  3.sija (ammattilaisdebyytti)

Seuraava haaste olikin muokata koreografia ammattilaislavoille sopivaksi. Ohjelmaan piti saada puolisen minuuttia lisää pituutta ja muutama hassu pro-puolella vaadittua pakollinen osa tuli mukaan kuvioihin. Teema pidettiin samana, mutta sisältö meni hyvin pitkälle uusiksi. Eniten innoissani olin tuosta rekvisiitan hyödyntämisen mahdollisuudesta, ja raahasin mukaani lavalle Iskä-Pajusen mittatilaustyönä rakentamat käsilläseisontapuut. Tämä kässäriosa jännitti jonkin verran, sillä se oli itselleni täysin uusi valtausalue. Hieman vajautta liikerajoissa, mutta selvisin kunnialla ja pysyin päällä. ;)

Ylitin kyllä itseni kokonaisuudessaan tässä skabassa napatessani kolmannen sijan, joka ylitti kaikki odotukseni, kun kyseessä oli ensimmäinen kisani ammattilaisten joukossa. Kisapreppi kun vielä lähti kahden kuukauden täyslevosta mykoplasman tähden, niin oli kyllä huikea fiilis tuon kisan jälkeen. Saman koreografian vedin vielä seuraavana keväänä Arnold Internationalissa (2016), vaikka kroppa ei ollut ehkä ihan yhteistyössä tuona keväänä, kun vasta reilut viisi viikkoa ennen kisapäivää pääsin kävelemään omin jaloin ilman kipsiä ja keppejä. Perussettiä… :D

TORONTO PRO SUPERSHOW 2017

Moulin Rouge-teema: 1.sija + paikka 2017 Olympiaan

Aijjettä mä sitten tykkäsin tästä viimeisimmästä vaparistani! Moulin Rouge oli homman ydin, ja tätä teemaa en ikinä ollut edes voinut kuvitellakaan itselleni, sillä aivan tarpeeksi näitä loppuun kulutettuja ”can can”- tai ”burleski”-renkutuksia oli amatööripuolella näkynyt. Noh, sattuman kautta kuitenkin löytämäni musiikit nappasivat allekirjoittaneen vipattaviin kinttuihin niin lujaa, että oma (hieman sähäkämpi) versio tästä oli ehkä pakko pyöräyttää, sillä hakusessa oli muutenkin pro-puolen menoon sopeutuvampi selkeämpi kantava teema. Lisäksi mukaan saatiin ripaus naisellisuutta (vaikka alussa leikinkin itse sutenööriä, hah) sekä hyvänä kombona sopivasti sähköä ja vekkulia pilkettä silmäkulmaan tyylilleni uskolliseen tapaan. Tuo vapariasuni oli myös täysi kymppi, ja siitä jälleen kerran kiitos Biancanevelle!

Kuva: Tommi Mankki

Syyskuussa pääsen sitten pamauttamaan punaista helmaa uudestaan tulille vielä vähän isomman yleisön edessä Las Vegasissa, ja viskelemään flikflak-sarjaa astetta kovemmissa kinkereissä. En malta odottaa, ja silinteri odottelee jo hyllyn päällä uutta esiintymistään.

Ja vink vink! Saattaapi myös olla, että tämä likka vetäisee syksyllä myös Lahden Messukeskuksessa Nordic Fitness Expoilla guest posingia kehiin, eli pääsen ottamaan taas pitkästä aikaa lempparilavani haltuun ja tarjoamaan vaihtelun vuoksi myös suomalaiselle body-kansalle viihdettä ja sirkushuveja volttien ja sähinän merkeissä. Lippua siis kehiin sunnuntain SM-kisaan, niin pääset todistamaan meitsin menoa ja tykitystä ihan livenä! Jau!

Sähäkkää viikonloppua!

Vilkaise myös: Kuva- ja videomuisteloita kisaprepeiltä vuosien takaa

Edellinen juttuni: Kitise hei vielä vähän lisää!

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Facebook // Instagram // YouTube
Snapchat: piiapajunen

KISAPREPPIHOMMIIN! OLYMPIA 2017 ON KÄSILLÄ!

*Sisältää mainoslinkkejä

Nassut ja tossut kohti syyskuuta, ja maanantaina lähdetään hiljalleen hiipimään kohti Las Vegasia ja vuoden 2017 Olympiaa! Se olisi sitten 9 weeks out ja boom! Tässä strategisia mittoja ja kevään statistiikkaa perjantai-iltana ohimennen tutkailtuani totesin, että nyt näyttää tilastokäyrät siltä, että parempi olisi prepille lähteä jo nyt yhdeksän viikkoa ennen Las Vegasin kinkereitä, ettei kisakuntoon tulisi hoppua. Mieluummin laskettelen tuttuun tapaan elämän ohessa vaadittavaan lavakuosiin, kuin pinkoisin hanuri ruvella väsypäissäni, mutta sekin tietty onnistuisi, jos sitä vaaditaan, hah. :D

Lisäksi jos ollaan hyvässä vauhdissa, niin aina voi tankata, eikä tuossa keväälläkään haitannut yhtään huitoa joka viikko jäätelöä huiviin lusikan vain viuhuessa ja hanurin kavetessa samalla rusinaksi. Pajulahden luuri siis piippasi eilen, ja suit sait sukkelaan todettiin, että maanantaina lähtee, vaikka viikko piti vielä alunperin venailla. Mutta sitähän tämä touhu on, että mennään päivä tai viikko kerrallaan, ja katsotaan mitä tapahtuu. Kukaan ei voi etukäteen tietää, miten kroppasi tulee reagoimaan. Jatkuvaa ihmiskoettahan tämä on.

Käytännössä elämään nyt ei sen suurempia muutoksia tule, muuta kuin vähän tarkemmin tulee valikoitua ruokatorvesta alas uppoavat appeet ja porraskone lähtee sauhuamaan pitkästä aikaa. Niinhän se meni keväälläkin, että pari viikkoa ennen Torontoa vähän säikähdin, että ai samperi nythän sitä ollaan oikeasti kohta reissun päällä, kun homma meni sellaisessa hujauksessa vähän kuin huomaamatta elämän touhujen ohessa. Muutenkin yhdeksän viikkoa on yksi kikkelin luikautus, eli palataan isommalle puurokulholle aika pian sitten syyskuussa, heh. :)

Aika innolla lähdetään tästä siis Olympia-lavoja kohti suuntailemaan, ja itseasiassa tällä viikollä pääsin vihdoin ja viimein Toronton jälkeen paukuttamaan vapaaohjelmaani ja antaumuksella. Vähän äimänä oli tämä likka, kun fyysinen kunto riitti kuin riittikin kokonaisen (ja vielä onnistuneen) kaksiminuuttisen akrobaattisen spektaakkelin riipaisemiseen ja vähän isommalla elopainolla. No toki siinä basson loppupamauksen jälkeen vähän sai kontata, keräillä keuhkoja lattialta ja miettiä miksi elämälläni tällaista teen, mutta piru vie, sehän kulki! Vapaaohjelman puolesta hommahan on valmiiksi kuosissa, ja se onkin se oma ässäni omassa kisapaketissani syksylle.

Ja ei. Tietämättömille tiedoksi, niin voittoa sieltä ei lähdetä hakemaan. Vaikka Torontostakaan en uskonut sitä nappaavani, mutta tuo on sitten jo aivan eri tason kinkerit. Sinne selvinneet ovat jokainen jonkun pro-skaban voittajia, ja osalla saattaa olla jo 10 Olympiaa takataskussa, joten siellä sen vuoksi harvemmin kovinkaan keskinkertaista naista lavalla näkyy. Jos omat rahkeeni eivät Torontossakaan riittäneet fysiikkakierroksella kuin kolmannelle sijalle (vaparista tulevat 2/3 pisteistä sitten siivittivät voittoon), niin tuolla ei ihan ensikertalainen kertaheitolla ykköspodiumille kiipeä. Ehkä realistiset tavoitteet voisivat olla siellä top 10 puolella, koska top 5 sakkiin mulla on tuskin mitään asiaa.

Mikään ei toki ole mahdotonta, ja matkassa on monta muuttujaa, mutta käydään nyt nuo kisat ensin, ennen kuin ensikertalaisena lähdetään mitään povaamaan. Onhan mulla plakkarissa viime vuodelta Columbuksesta Arnold Internationalin huikea 11.sija, eli siitä lähdetään kiipeämään ylöspäin, hah! :D Toki silloin vapari oli selkeästi ”amatöörimäisempi” (video täällä), sain viisi viikkoa ennen skabaa kipsin pois jalasta, vaparissa vedin lavalla komean perslaskun, kunto oli selvästi raakileempi ja likka muutenkin vasta tokenemassa aika tiukasta burnoutista muun elämän haasteiden suhteen. Noh, selittelyjä on turha keksiä, ja paketti oli yksinkertaisesti kokonaisuudessaan aika paljon heikompi tällöin ihan ilman muuttuvia tekijöitäkin.

Aim’n-toppi: TÄÄLTÄ* // Aim’n-trikoot: TÄÄLTÄ*

Realistinen tietoisuus omista mahdollisuuksista Las Vegasin lavoilla ei kuitenkaan hetkauta itseäni millään lailla, sillä oma arvostus osuu kyllä lavojen kovemmille konkareille ja tiukimmalle kärjelle. Kyllä sitä draivia ja kunnianhimoa löytyy silti ihan riittävästi omasta takaa, että sitä tarvitsisi sijoitustavoitteilla ja kylillä huutelemalla tekemällä tehdä. Muutenkin typerä lähteä huutelemaan, jos ei koko kinkereistä ole vielä minkään tason näyttöä, niin käydään nyt ensin, ja katsotaan montako naista onnistun taakseni jättämään. Kaikki on kotiinpäin, ja enhän minä nyt herranisä sinne nöyristelemään lähde. Sen pystyn jo ääneen sanomaan, että tiedän olevani ihan kohtuu hurja likka, ja se riittää tuolla mihin riittää tällä kertaa. ;)

Veikeää viikonloppua!

Kurkkaa myös: Miltä näyttää vaparifitness treeninä?

Edellinen juttuni: Protskukorneri – Superkevyt ja kuohkea marjasmoothie

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Facebook // Instagram // YouTube
Snapchat: piiapajunen